Άννα Παναγιώτου “Κάθε πρωί έρχομαι στο “Artisanna” με όρεξη για δουλεία και στο τέλος της ημέρας παρά την κούραση μου προσβλέπω για την επόμενη που θα ξανανοίξω”

Αποφοίτησε από τον κλάδο Καλών Τεχνών του Alexander College/UWE στη Λάρνακα πριν λίγους μήνες και σήμερα έχει δημιουργήσει το δικό της κατάστημα με είδη ζωγραφικής και άλλων τεχνών, ενώ συνάμα μέσα στο κατάστημα πραγματοποιεί μαθήματα ζωγραφικής αλλά και διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια τέχνης. Στο πανέμορφο λοιπόν Artisanna”, στην Λεωφόρο Φανερωμένης 141 στη Λάρνακα, βρέθηκε το Skala Times για μια συνέντευξη με την νεαρή καλλιτέχνη, ιδιοκτήτρια του “Artisanna”, Άννα Παναγιώτου

1

Της Γιώτα Δημητρίου

2Άννα γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη
Ήθελε να ασχοληθώ με την ζωγραφική και την χειροτεχνία από τότε που ήμουν παιδί. Μέσα σε τέτοιο καλλιτεχνικό περιβάλλον νοιώθω ευτυχισμένη. Εκτός αυτού του καλλιτεχνικού πλαισίου η καθημερινότητα και γενικότερα η ζωή μου θα ήταν δύσκολη. Η τέχνη με κάνει να χαλαρώνω, να ξεφεύγω. Είναι ο δικός μου τρόπος ζωής.

Από μικρή δηλαδή ήξερες ότι θες να ασχοληθείς με τις τέχνες.
Όταν ήμουν μικρή τις περισσότερες ελεύθερες μου ώρες τις περνούσα στο σκιτσάρισμα. Όπου και αν πήγαινα είχα μαζί μου ένα τετράδιο και ζωγράφιζα μέσα διάφορα πράγματα ή και πρόσωπα από το περιβάλλον που βρισκόμουν. Συνειδητοποίησα από μικρή ότι η τέχνη κυλούσε μέσα στο αίμα μου. Όμως για την μελλοντική καλλιτεχνική μου εξέλιξη βασικό ρόλο έπαιξε και η ενθάρρυνση που είχα από τον πατέρα και την μητέρα μου.

Που σπούδασες και τι σου πρόσφεραν οι σπουδές σου.
Σπούδασα στο Alexander College/University of the West of England, Καλές Τέχνες και μου έχει απονεμηθεί το πτυχίο Bachelor of Fine Arts του University of the West of England Bristol. Οι σπουδές μου αυτές μου προσέφεραν γνώσεις σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα τεχνών πράγμα που με έμαθε να εξελίσσομαι σε διάφορα πεδία καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Επίσης, κατάφερα να αποκτήσω το πανεπιστημιακό αυτό αναγνωρισμένο πτυχίο σπουδάζοντας στη πόλη όπου ζω, τη Λάρνακα.

Αλήθεια Άννα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα νέο/νεα στην Κύπρο να ακολουθεί4 το μονοπάτι των τεχνών;
Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση το να πετύχει ένας καλλιτέχνης στην Κύπρο. Δεν θα έλεγα αδύνατο, αλλά σίγουρα πολύ δύσκολο. Η οικονομική ύφεση που βασανίζει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια όπως και η έλλειψη πολυπολιτισμικής σκέψης, περιορίζει τη γενική κατανόηση και την υποστήριξη της τέχνης. Αναπόφευκτα το όλο σκηνικό σε οδηγεί σε μια παράλληλη δραστηριότητα για σκοπούς επιβίωσης όπως έκανα και εγώ στην δική μου περίπτωση με το άνοιγμα του εμπορικού καταστήματος μου στην Λάρνακα. Γενικά θα έλεγα σε όποιον ονειρεύεται το μονοπάτι των τεχνών, να μην σταματήσει ποτέ να παίρνει στα σοβαρά τα όνειρα του, ακόμα και όταν όλα γύρω του δείχνουν μαύρα.

Όταν τελείωνες τις σπουδές σου είχες σκεφτεί καθόλου να κυνηγήσεις τα όνειρα σου εκτός Κύπρου;
Όχι δεν είχα σκεφτεί την επιλογή του εξωτερικού. Προς το παρών η επιλογή μου είναι η Κύπρος και θα παλέψω όσο μπορώ να μείνω στον τόπο μου. Αγαπώ τον τόπο που γεννήθηκα και θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να αφήσω πίσω την οικογένεια μου.

3


5Σήμερα που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;
Από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχω δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά με το άνοιγμα του καταστήματος μου στο οποίο μπορεί να βρει κανείς είδη Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας . Το κατάστημα βρίσκεται σε μια πολύ πλεονεκτική τοποθεσία λόγω της πυκνής κυκλοφοριακής κίνησης που περνά από μπροστά του αλλά και λόγω της εύκολης στάθμευσης που επωφελούνται οι πελάτες που το επισκέπτονται. Το κατάστημα μου βρίσκεται στη Λεωφόρο Φανερωμένης 141 στην Λάρνακα με την ονομασία “ARTISANNA”. Άρχισα με μια αρκετά πλούσια γκάμα υλικών αναγνωρισμένων κατασκευαστών η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται. Όσο αφορά τις τιμές προσπαθώ να τις κρατώ όσο πιο χαμηλά μπορώ έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
Βρίσκομαι σε επαφή και συζητώ με χονδρέμπορους στο εξωτερικό και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση να προσφέρω στον κόσμο μου ακόμα καλύτερες τιμές.
Εκτός από τα υλικά, στο πατάρι του καταστήματος μου λειτουργώ και εργαστήρι ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Σε ένα άνετο κλιματιζόμενο χώρο μικροί και μεγάλοι, κάποτε κάτω από την δική μου καθοδήγηση, και κάποτε υπό την καθοδήγηση άλλων προσοντούχων συνεργατών, ξεδιπλώνουν την δημιουργική τους φαντασία με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Επίσης στο “Artisanna” γίνονται σεμινάρια τα οποία είναι ΔΩΡΕΑΝ και τα οποία πέρα από τις γνώσεις που προσφέρουν για διάφορες τεχνικές, αποτελούν και ευκαιρία για νέες γνωριμίες καλλιτεχνών και ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί στο χώρο του καταστήματος αρκετά σεμινάρια με διαφορετικές τεχνικές και είχαν όλα επιτυχία, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι κοπέλες που τα παρακολουθούν δηλώνουν προκαταβολικά συμμετοχή για τα επόμενα. Παρά το πολύ μικρό διάστημα “ζωής” του καταστήματος μου οφείλω να δηλώσω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη με την πρόοδο που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αγαπώ αυτό που κάνω γιατί σχετίζεται με τις σπουδές μου.
Κάθε πρωί έρχομαι στο “Artisanna” με όρεξη για δουλεία και στο τέλος της ημέρας παρά την κούραση μου προσβλέπω για την επόμενη που θα ξανανοίξω.

Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις κάτι δικό σου και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν;7
Την απόφαση για την δημιουργία του καταστήματος την πήρα μετά από πολύ σκέψη. Ένιωθα απόλυτα την ευθύνη και δέσμευση που θα είχα τόσο στον εαυτό μου όσο και απέναντι στους γονείς μου οι οποίοι θα με στήριζαν. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου αυτή έπαιξε η ενθάρρυνση και η υποστήριξη ( ηθική και οικονομική) που είχα από τον πατέρα και την μητέρα μου. Όποτε χρειάζομαι βοήθεια με το κατάστημα αυτοί είναι πάντα δίπλα μου. Το να επιβιώσεις επιχειρηματικά σήμερα στην Κύπρο θα έλεγα ότι είναι ένα κατόρθωμα. Πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και να επινοείς τρόπους για να επιπλέεις. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το βασικό μου όπλο σε αυτή την μάχη είναι η αγάπη μου για αυτό που κάνω.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια. Κάποια έκθεση υπάρχει στα άμεσα σχέδια σου;
Πρώτος μου στόχος στο παρών στάδιο είναι η επιτυχία του καταστήματος μου το οποίο έχω δημιουργήσει με πολλή αγάπη. Για αυτόν τον στόχο θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Προς το παρών δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ με άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως πχ μια έκθεση.

8Τι θα έλεγες σε ένα τελειόφοιτο Λυκείου που σκέφτεται να σπουδάσει Καλές Τέχνες;
Θα του έλεγα αυτό που μου έχουν πει οι γονείς μου όταν τους ανακοίνωνα την πρόθεση μου να ακολουθήσω το μονοπάτι των Καλών Τεχνών: Αν πράγματι είναι αυτό που αγαπάς και ονειρεύεσαι να μην κάνεις δεύτερη σκέψη.

Τέλος, αλήθεια Άννα, για σένα τι σημαίνει η λέξη ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ;
Η λέξη Καλλιτέχνης είναι πολύ πλατιά έννοια και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Θα μιλήσω για τον δικό μου τομέα και θα έλεγα ότι καλλιτέχνης είναι αυτός που μπορεί να αποτυπώσει με το δικό του τρόπο και τέχνη, τον κόσμο αλλά και τα πράγματα που βλέπει μέσα σε αυτόν.

9

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!