Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Το θρίλερ της βιομηχανοποίησης της Λάρνακας – the sequel”

Της Γιώτας Δημητρίου

12250119_770477196407942_2335209122743426054_n

Σε πείθουν ότι όλα αυτά γίνονται για την “ανάπτυξη” και σκέφτεσαι “ίσως δηλαδή εργοδοτηθεί ο άνεργος κοσμάκης”, δεν σου λένε την αλήθεια πως οι θέσεις εργασίας είναι λίγες, δεν σου λένε ότι οι θέσεις στα νοσοκομεία ίσως γεμίσουν απ’ τις ασθένειες που θα φέρουν οι εν λόγω “αναπτύξεις”!
Σου λένε πως οι εταιρείες που έρχονται είναι “κολοσσοί”, αλλά δε σου λένε ότι χρηματοδοτούσαν τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ, δε σου λένε ότι ο επικεφαλής τους βρίσκεται στη φυλακή για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Στην αρχή λοιπόν είναι το βιομηχανικό λιμάνι στη καρδιά της πόλης. Ανάμεσα σε άλλα παραμύθια σου λένε πως “θα είναι προσωρινό” , λες και υπάρχει εταιρεία η οποία ξοδεύει χιλιάδες (ή εκατομμύρια) για εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά, λες και τα πιθανά ατυχήματα ή προκλήσεις ασθενειών που ενδέχεται να στοιχίσουν την ζωή ανθρώπων, θα είναι “προσωρινός θάνατος”.

Μετά ακολουθούν τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας στη περιοχή Κρασά. Δίπλα από σπίτια και σχολεία. Γνωρίζεις πως μέσα στη πόλη θα μεταφέρονται χημικά και εκρηκτικά. Σε μια πόλη που ΠΑΡΑΝΟΜΑ (σύμφωνα με τις οδηγίες Σεβέζο) φιλοξενεί εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου! Δεν θες καν να σκεφτείς τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος!
Σου λένε πως οι όποιες αντιδράσεις “είναι κόλπα της αντιπολίτευσης”,  λες και τα ατυχήματα και οι ασθένειες θα επιλέξουν ποιο πολιτικό χρώμα θα έχει το θύμα που θα βρεθεί στο δρόμο τους, λες και δεν είναι ξεκάθαρο πλέον πως άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις (και άνθρωποι που δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική παράταξη) φωνάζουν όχι στην επικίνδυνη βιομηχανοποίηση της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας.

Και ενώ κάποιες ομάδες πολιτών και τρία κόμματα παλεύουν κατά της επικίνδυνης αυτής μετατροπής της τουριστικής πόλης της Λάρνακας σε βιομηχανική, έρχεται ακόμη μια έκπληξη: Ένα επιπλέον επικίνδυνο εργοστάσιο. Εργοστάσιο χρυσού!
Διότι όταν το χρήμα κυριεύει τους ανθρώπους σε τεράστιο βαθμό, τότε οι ζωές των γύρω τους δεν τους ενδιαφέρουν. Κι όταν μάλιστα υπάρχει και η στήριξη (ή εμπλοκή) απ’ τους κυβερνώντες, εκεί να δεις
action στο θρίλερ!
Κρύβετε την αλήθεια κύριοι, αλλά αφού ασχολείστε με το χρυσό να σας υπενθυμίσουμε ότι ” Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστι θάπτειν”.

Οι ομάδες πολιτών φωνάζουν ΟΧΙ στο εργοστάσιο χρυσού και ζητούν να μετακινηθεί σε μη κατοικημένη περιοχή, ενώ σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι
τοποθετείται εναντίoν της χωροθέτησης του στη συγκεκριμένη περιοχή, και ζητά επίσημα την διεξαγωγή μελέτης ως προς την εξεύρεση της σωστής τοποθέτησης του, η οποία δεν θα προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους των γύρω περιοχών και θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα συνάδει με το τοπικό σχέδιο της Λάρνακας. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η διεξαγωγή μελέτης ανάλυσης εκτίμησης κινδύνου, για οποιανδήποτε τοποθεσία και αν επιλεχθεί”.

Το θρίλερ, the sequel, στη πόλη κι επαρχία Λάρνακας εκτυλίσσεται εν ολίγοις όπως περιγράφω πιο πάνω.

Απόψε, ένας φίλος (ακτιβιστής) μου έθεσε τα πιο κάτω ερωτήματα:

“Πού αλλού στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοια εργοστάσια χρυσού;
Και αν υπάρχουν, σε ποια ακτίνα βρίσκονται από κατοικημένη περιοχή;

Γιατί ζητάτε μεταφορά του υπό ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού από τη μια ζώνη στην άλλη; Δηλαδή, ας πούμε ότι το σύνθημα σας είναι “ο θάνατος παραμονεύει” ή κάτι τέτοιο, θεωρείτε ότι το αέριο χλώριο θα σταματήσει 1000 μ πιο πάνω;
Κοινωνιολογικά μιλώντας, αυτό είναι ο ορισμός του NIMBY (“Not In My Back Yard”) : “όχι εδώ μέσα στην αυλή της προϋπάρχουσας οικιστικής ζώνης, αλλά λίγο πιο κάτω”.
Ναι, αλλά το ΜΑΚΡΙΑ δεν υπάρχει επιστημονικά…..
Το αέριο χλώριο, σε περίπτωση έκλυσης δεν σταματά σε ακτίνα μερικών χλμ, πόσο μάλλον 1-2 χλμ. Σταματά;

Γιατί η γη έκτασης 10500 τετρ. χλμ που εκμισθώθηκε από το κράτος στη μια ζώνη, προφανώς δεν υπάρχει στην άλλη….
Και στην τελική, η κρατική γη δεν είναι κοινό αγαθό;”

Είναι πολλά τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε και να δούμε αν τελικά θα αφήσουμε τους κυβερνώντες και τα πιόνια τους να καταστρέψουν το περιβάλλον και να παίξουν με τις ζωές των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Σκέψου το παιδί σου, τα αγαπημένα σου πρόσωπα και απάντησε σε αυτό: Θες να παίξουν με την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ του παιδιού σου και των αγαπημένων σου προσώπων; θες να τους αφήσεις να καταστρέψουν το περιβάλλον;
ΑΝ η απάντηση είναι ΟΧΙ, τότε να είσαι μαζί μας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 21/11/2015 στην πλατεία Ερμού στις 11 το πρωί.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙHΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΤΣΙΘΕΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την επίσκεψη εργασίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο λιμάνι Λάρνακας για τις εργασίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου. Η

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

error: Content is protected !!