Στο ίδιο έργο θεατές

Γράφει η Χριστίνα Νικολάου
Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Διαχείρησης Περιβάλλοντος
Email: inanikolaou@gmail.com
Blog: eco-stories.blogspot.com

12187893_10156276712410571_33697750248050338_n10:00 το πρωί σήμερα στη Βουλή, για τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής περιβάλλοντος, πληθώρα ενδιαφερομένων. Μεγαλύτερη εντύπωση φυσικά προκαλεί η μετά από καιρό παρουσία των κύριων βουλευτών του ΔΗΣΥ , Προδρόμου, Δίπλαρου και Μισού. Προφανώς και το θέμα της ανέγερσης εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, προσελκύει εκτός από επενδύσεις και ενδιαφέρον ! Και ενώ όλα έδειχναν ότι η συνεδρία θα ξεκινήσει και θα κυλίσει «ομαλά», η παρέμβαση του κύριου Προδρόμου επί της διαδικασίας μας αφήνει άναυδους, «δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής περιβάλλοντος να εξετάσει τέτοιο θέμα, υπάρχει η αρμόδια Περιβαλλοντική αρχή. Αμφισβητούμε την μελέτη; το τμήμα περιβάλλοντος;» Η ίδια αντιμετώπιση επαναλήφθηκε και από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΔΗΣΥ χωρίς κανένα σεβασμό, ούτε στον ίδιο το θεσμό που συμμετέχουν, αλλά κυρίως ούτε προς τους πολίτες τους οποίους, υποθετικά πάντα, εκπροσωπούν.

Και για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους:

  1. Αγαπητέ κύριε Προδρόμου και λοιποί βουλευτές του ΔΗΣΥ, όχι μόνο δικαιούται η βουλή να εξετάσει το θέμα αλλά επιβάλλεται από την στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές ανησυχίες και ενδοιασμοί τόσο από τους ίδιους τους κάτοικούς της περιοχής όσο και από τις δημοτικές αρχές της Αραδίππου που θα φιλοξενήσει το έργο, αλλά και από τις γειτνιάζουσες περιοχές.
  2. Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα στην ολότητα του , η αίτηση της εταιρίας προχώρησε χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι νομότυπες διαδικασίες.
  3. Φυσικά η περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε από την ίδια την εταιρεία, δεν εντοπίζει κανένα πρόβλημα και πιθανή επίπτωση ούτε στο περιβάλλον ούτε στην δημόσια υγεία. Σε έναν ιδανικό κόσμο , όπου η τεχνολογία δεν θα εμπεριείχε την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους τότε αυτό μπορεί και το τονίζω μπορεί να ήταν εφικτό.
  4. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών τεχνολογικών ατυχημάτων, μεγάλων και μικρών διαστάσεων, εμείς οι πολίτες και κάτοικοι της Λάρνακας θέλουμε να ακούσουμε τους προγόνους μας και να φυλάξουμε τα ρούχα μας για να έχουμε τουλάχιστον τα μισά.
  5. Δεν είμαστε εναντίων καμίας επένδυσης που θα φέρει στον τόπο μας αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη, που τόσο καιρό ακούμε, αλλά ζητούμε πάνω απ’ όλα διαφάνεια, σωστές διαδικασίες και έλεγχο έτσι ώστε τίποτα να μην αφήνεται στην τύχη.
  6. Η χωροθέτηση ζωνών σε ένα κράτος γίνεται βάση κριτηρίων και συγκεκριμένων κανόνων, αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, και να διαφυλαχτεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων, αυτό της πρόσβασης σε καθαρό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια πολλά έχουν δει τα μάτια μας και άλλα τόσα έχουν ακούσει τα αυτιά μας, η προσπάθεια από μέρους των βουλευτών του ΔΗΣΥ να αφαιρέσουν το θέμα από την ατζέντα της επιτροπής αρχικά, αλλά κυρίως η συμπεριφορά τους και η αδιαφορία να ακούσουν τις τοποθετήσεις των καλεσμένων τους μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Φυσικά ο καθ’ ένας μπορεί να δώσει την δική του εξήγηση στα πιο πάνω, το αφήνω στην νοημοσύνη του καθενός!

Μπορεί το σκηνικό κάθε φορά να αλλάζει, λιμάνια, εργοστάσια, αλλά εμείς όχι, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τα αυτονόητα, να φωνάζουμε κατά των όσων λαβώνουν το περιβάλλον, την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!