Interceptor «Τα πολεμικά σημεία της παράνοιας»

Γράφει ο Κώστας Χριστοδουλίδης
(Ερευνητής σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ)

1
O
Adi Ignatious, αρχισυντάκτης του Harvard Business Review παραθέτει τον τίτλο του βιβλίου «Το μέλλον και πως θα επιβιώσεις» τριών Αμερικανών οικονομολόγων για να υπογραμμίσει ότι “ τα κέρδη θα συνεχίσουν να παράγονται, αλλά πιο αργά και με μεγαλύτερο ανταγωνισμό” (HBR.ORG, Οκτώβριος 2015). Μόνο που αναφέρεται στις Δυτικές πολυεθνικές. Μια τέτοια Αμερικανική πολυεθνική πώλησε στο μικρό κράτος του Λιβάνου πολύ πρόσφατα πολεμικά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας Α29 Tucano, απόδειξη της ανωτερότητας της τεχνολογίας «στο θέατρο της Μέσης Ανατολής» (http://www.upi.com/Business_News/SecurityIndustry/2015/11/10/LebanonselectsA-29-SuperTucanoforcloseairsupport/7861447167754/?st_rec=4971447171439). Οι πολεμικοί κολοσσοί, μπορούν να πωλήσουν άμμο στους βεδουίνους της ερήμου, όταν μάλιστα οι βεδουίνοι φύλαρχοι θέλουν να παρουσιάσουν έργο στους υπηκόους τους. Η Μέση Ανατολή, γειτονιά της Κύπρου κατασπαράζεται. Αφού οι Νατοϊκές δυνάμεις μαζί με τα «πολιτισμένα» ευρωπαϊκά κράτη «εκκαθάρισαν την κατάσταση» από τους τζιχαντιστές που οι ίδιοι δημιούργησαν στο Αφγανιστάν, εγκαταστάθηκαν στην Συρία και στο Ιράκ. Το Αφγανιστάν για τρεις δεκαετίες ήταν η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, ενώ τώρα τη θέση του καταλαμβάνει η Συρία όπου ένας στους τέσσερις πρόσφυγες παγκόσμια είναι Σύρος(http://www.unhcr.org.uk/about-us/key-facts-and-figures.html).

Την ίδια περίοδο, με την άσκηση TRIDENT, 38,000 στρατιώτες από τις Νατοϊκές χώρες παρελαύνουν πλάι σε 60 πολεμικά πλοία και 160 αεροσκάφη. Άσκηση μιας τέτοιας εμβέλειας έχει να γίνει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η άσκηση εκτείνεται από την Πορτογαλία στην Ιταλία. Παράλληλα, υπό την καθοδήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το ΝΑΤΟ «εκπαιδεύει» χερσαίες δυνάμεις στις Βαλτικές χώρες για να υπογραμμισθεί η «κυριαρχία των δημοκρατικών εθνών της Ανατολικής Ευρώπης», όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Fallon (http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2015/11/10/UK-armed-forces-lead-NATO-exercise-in-Baltic-states/4971447171439/?st_rec=5331447173943). Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλντεμπεργκ υπογράμμισε ότι οι επιδιώξεις του ΝΑΤΟ είναι να αντισταθμίσει τη Ρωσία στη Βαλτική, την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το γενικό δήθεν αντιστάθμισμα, μικρά κράτη όπως η Κύπρος και ο Λίβανος, έχουν2 εμπράκτως λάβει θέση. Η Κύπρος παραχωρεί γη και ύδωρ στο Ισραήλ, το οποίο με τα πολεμικά του αεροσκάφη (την προηγούμενη εβδομάδα) να υπερίπτανται του ουρανού της Κύπρου αναπαράγει την ανασφάλεια και όχι την ασφάλεια. Η δε Ιορδανία, την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακύρυξε ως σύμμαχο χώρα της οποία τα συμφέροντα θα προωθεί στην ΕΕ, είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή, με στυγνό μοναρχικό πολίτευμα. Σε ένα κόσμο που μοιράζει (με βάση την ιμπεριαλιστική ισχύ) τον πλούτο των εθνών, η μυρωδιά των υδρογονανθράκων προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή τα γεράκια των μονοπωλίων, που παρέχουν και «προστασία».

Είναι τα ίδια γεράκια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι που ισχυρίζονται ότι επιλύουν την ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων, παραχωρώντας τρία δις στην Τουρκία για να κρατήσει τους πρόσφυγες της Συρίας φυλακισμένους στα σύνορα, βλέπε την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ας είναι οι ίδιοι που ενίσχυσαν το Ισλαμικό Κράτος του τζιχαντισμού, παραχωρώντας τα πάντα για να ρίξουν το καθεστώς Άσσαντ. Όλα αυτά γίνονται για να ενισχύσουν οι ισχυροί το μερίδιο τους στην διεθνή αγορά, για να συνεχίσουν τα κέρδη να αναπαράγονται δια πυρός και σιδήρου. Και επειδή τα κέρδη παράγονται πιο αργά, ειδικά σε περίοδο διεθνούς κρίσης, χρειάζεται η βία και τα τυράκια της εξαγοράς στα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος. Η οσμή του πετρελαίου, δεν πρόκειται καν να διαπεράσει τη μύτη των Κυπρίων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!