Mια εκδήλωση διαμαρτυρίας και ένας 11χρονος που κέρδισε τις εντυπώσεις

Skala Times

ekswΠραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσαν πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, έξω από το Δημαρχείο Αραδίππου.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου συνεδρίαζε για να εξετάσει το θέμα αδειοδότησης εγκατάστασης εργοστασίου χρυσού δίπλα από οικιστική περιοχή.

Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας το οποιο ζητά άδεια από τον Δήμο Αραδίππου για να εγκατασταθεί και αυτό (παράτυπα) στην περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας Αραδίππου/Καλού Χωριού.
Αυτή τη φορά πρόκειται για εργοστάσιο επεξεργασίας και εξευγενισμού χρυσού
 το οποίο θα χρησιμοποιεί άκρως επικίνδυνα χημικά όπως το θανατηφόρο αέριο χλώριο και θα παράγει εξαιρετικά επικίνδυνα απόβλητα. Ένα εργοστάσιο που θα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, την ανθρώπινη ζωή.

Επιστημονικές πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση διαρροής αέριου χλωρίου αυτό1
εξαπλώνεται σε μεγάλη ακτίνα μέσα σε λίγα λεπτά και προκαλεί
 από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι θάνατο.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν οι ομάδες «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης Και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά» και «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς Μενεού» και στηρίχθηκε από την ομάδα «Λάρνακα εν δράσει».

Με το τέλος της συνεδρίας το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος συνομίλησαν με αντιπροσώπους των ομάδων και άλλους πολίτες και τους διαβεβαίωσαν ότι συλλογικά το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος θα προσπαθήσουν να τεκμηριώσουν το “όχι” τους και θα προχωρήσουν σε αρνητική απάντηση ως προς αδειοδότηση εργοστασίου χρυσού.

mesa1To Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την δίωρη συνεδρία τόνισε στους πολίτες ότι κλίνει αρνητικά στην έκδοση άδειας, αλλά θα επανέλθει με νέες συναντήσεις και συζητήσεις για το θέμα.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μπροστά του μια αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας για ένα εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού. 
Πρόκειται για μια ανάπτυξη που πρέπει να είναι κατηγορίας Α και γίνεται κατηγορίας Β. Ωστόσο όλα τα τμήματα του κράτους έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν αποφανθεί ότι με αυτές τις διαδικασίες το εργοστάσιο μπορεί να γίνει κατηγορίας Β. Απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά το θέμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, έχουμε γνωμάτευση από το δικηγόρο του Δήμου και από κάποιους επιστήμονες, θα δούμε σφαιρικά το ζήτημα τείνουμε όλοι προς το όχι αλλά πρέπει να τεκμηριώσουμε αυτό το όχι και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εντός των ημερών».

Παρόλα αυτά, οι πολίτες εξέφρασαν την δυσπιστία τους και τόνισαν πως και για άλλα εργοστάσια είχαν ακούσει παρόμοιες υποσχέσεις οι οποίες έχουν αθετηθεί. Οι πολίτες τόνισαν ότι ο Δήμος Αραδίππου οφείλει να θέσει την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων πάνω από οτιδήποτε άλλο!

Σε δηλώσεις της η Έλενα Καλλή, εκπρόσωπος της Ομάδας «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης Και 12180106_10156254874210571_1573777382_nΕπαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά» ανέφερε ότι «με τις αποφάσεις του ο Δήμος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια της Λάρνακας, της Αραδίππου, της Δρομολαξιάς και του Μενεού γιατί τα χημικά και τα εκρηκτικά που θα χρησιμοποιεί το εν λόγω εργοστάσια είναι άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια μας. Ζητούμε και διεκδικούμε τα αυτονόητα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον ίδιο τον Δήμαρχο Αραδίππου να προσπαθήσουν να αντισταθούν στις όποιες πιέσεις δέχονται για να εγκρίνουν τη συγκεκριμένη άδεια δυστυχώς το τμήμα Πολεοδομίας έχοντας βρει ένα παραθυράκι στο Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας έχει «βαφτίσει» το συγκεκριμένο εργοστάσιο σε ελαφριάς βιομηχανίας ενώ στην ουσία οι εργασίες που θα επιτελούνται εκεί είναι βαριάς βιομηχανίας και άκρως επικίνδυνες. Μια πιθανή απελευθέρωση του αερίου χλωρίου που θα χρησιμοποιεί μπορεί μέσα σε πέντε λεπτά να μολύνει τον αέρα της Λάρνακας με τραγικά αποτελέσματα, από πνευμονικές λοιμώξεις μέχρι και θάνατο».

Τις εντυπώσεις κέρδισε
ο 11χρονος Στάθης ο οποίος ζήτησε άδεια για να πει κι αυτός κάτι στοstathis Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατάφερε να τους αποστομώσει όλους όταν άρχισε να μιλά: “Κύριε Δήμαρχε γνωρίζετε ότι η Κύπρος έχει περίπου 800 χιλιάδες κατοίκους. Η Λάρνακα και η Αραδίππου είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της Κύπρου, με κάποιες χιλιάδες κατοίκους. Εσείς θέλετε να φέρετε εδώ,  κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ένα εργοστάσιο χρυσού.
Ξέρετε ότι τα εργοστάσια χρυσού στο εξωτερικό βρίσκονται στην έρημο ακριβώς επειδή είναι επίκινδυνα και πρέπει να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές;
Γιατί θέλετε να μας φέρετε κάτι που θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας;”
Να σημειώσουμε ότι ο μικρός Στάθης, ο οποίος συγκίνησε τους παρευρισκομένους, κρατούσε πατερίτσες και για 2 ώρες βρισκόταν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας (!) μαζί με άλλα παιδιά που επίσης έφτασαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με τους γονείς τους.
paidia2pedia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!