Οι Κύκλοι από Κύβους της Έλενας Τσιγαρίδου

1

Λίγες μέρες πριν από την πρώτη της ατομική έκθεση “Κύκλοι από Κύβους”, η Έλενα Τσιγαρίδου συνομιλεί μαζί μας. H έκθεση αυτή για την καλλιτέχνη, είναι ένα ταξίδι, μια έμπνευση, ειλικρίνεια και εξερεύνηση. Ταυτοποιώντας την ειλικρίνεια με γεωμετρικά σχήματα, όπως ένας κύκλος ή ένας κύβος, δημιουργεί συμβολισμούς με αναφορά στην καθημερινή ζωή. Παιδικοί ανώνυμοι ήρωες, πιθανόν από τον προσωπικό κύκλο της Τσιγαρίδου, δημιουργούν μια λογική συνύπαρξη με γραμμές που ενώνονται ή χωρίζονται. Διαμέσου της παιδικής ηλικίας, η Έλενα Τσιγαρίδου πραγματοποιεί το ταξίδι προς το παρελθόν για την προσέγγιση του παρόντος και της πραγματικότητας του. 
Στη συνέντευξη που ακολουθεί η καλλιτέχνης τονίζει
“οπωσδήποτε το περιβάλλον μου με επηρεάζει καθώς και αυτά που βιώνω. Όλα είναι ενέργειες που μας αλλάζουν, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Αν και δεν μπορώ να αλλάξω όλα αυτά που συμβαίνουν, εντούτοις κάνω συνειδητή προσπάθεια να εισπράττω τη θετικότητα, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση από το όλο σύνολο”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Έλενα τι έχεις σπουδάσει και που;
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό αφού σπούδασα Καλές Τέχνες στην Ιταλία και συγκεκριμένα ήμουν στις σχολές καλών τεχνών της Ρώμης και του Ουρμπίνο.

2Από τα φοιτητικά σου χρόνια στην Ιταλία τι κράτησες;
Υπέροχες αναμνήσεις, όνειρα, συναισθήματα! Δεν ξέρω από που να αρχίσω! Τα φοιτητικά χρόνια πάντα αφήνουν το στίγμα τους,διότι ειδικά σε αυτή την ηλικία διαμορφωνόμαστε ως προσωπικότητες. Είναι η αρχή, θέλουμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ότι αξίζουμε. Είναι μια περίοδος γεμάτη γλυκιές ανησυχίες και όνειρα για το μέλλον. Σκεπτόμενη τα φοιτητικά μου χρόνια έχω μια “γλυκιά” ανάμνηση που αποτελείται από χιλιάδες εικόνες.

Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιείς την πρώτη σου ατομική έκθεση στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά. Τι συναισθήματα σου προκαλεί αυτή η πρώτη ατομική σου έκθεση;
Ανυπομονώ πάρα πολύ για αυτή την παρουσίαση. Για μένα σημαίνει τόσα πολλά. Νιώθω ενθουσιασμό, χαρά, έμπνευση, ευγνωμοσύνη, αγάπη …. Δουλεύω τα τελευταία τρία χρόνια για αυτό τον κύκλο δουλειάς και νιώθω ότι με την έκθεση κλείνει αυτός ο κύκλος, ολοκληρώνεται το ταξίδι.

Τι να αναμένουμε να δούμε στην έκθεση;elena photos 4
Θα παρουσιάσω γύρω στα 30 έργα. Εκτός από πίνακες υπάρχουν κάποιες κατασκευές και εγκαταστάσεις γύρω από το βασικό θέμα της έκθεσης.

Διάλεξες τους παιδικούς ανώνυμους ήρωες να κυριαρχούν σε αυτή την πρώτη σου ατομική έκθεση. Γιατί;
Διάλεξα τους παιδικούς ήρωες διότι αυτός ο κύκλος δουλειάς λειτούργησε σαν ένα ταξίδι αυτογνωσίας και πειραματισμού δια μέσου της παιδικής ηλικίας. Από την αρχή είχα μια έντονη ανάγκη να αποδώσω με ειλικρίνεια τη δική μου αλήθεια. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να πάω πίσω, να αναζητήσω το ουσιαστικό. Ένα ταξίδι μέσα από τη παιδική ηλικία σαν μια προτροπή προς την αυτογνωσία… κάπως έτσι!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα καλλιτέχνη να λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός; Εσύ διδάσκεις στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, αυτό πως λειτουργεί για ένα καλλιτέχνη; Μήπως αυτός ο ρόλος σου, ως καθηγήτρια, σε επηρέασε ή σε επηρεάζει στα έργα σου;
Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Είναι μεγάλη πρόκληση να τα συνδυάσω όλα λόγω χρόνου, όμως επειδή όλα κινούνται γύρω από την τέχνη, το ένα ενισχύει το άλλο θετικά. Σίγουρα ο ρόλος μου ως εκπαιδευτικός και η επαφή μου με τους μαθητές επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά μου. Με βοηθά αυτή η επιρροή και νιώθω ότι έχω πιο φρέσκα ματιά μέσα από τους μαθητές μου. Επίσης η έρευνα που γίνεται μαζί με τους μαθητές μου, μου δίνει κίνητρο να μαθαίνω τι γίνεται σήμερα στο κόσμο της τέχνης, κάτι που απολαμβάνω ιδιαίτερα.

Μέσα σε αυτό τον μήνα, Οκτώβριο, δημιούργησες την προσωπική σου ιστοσελίδα (http://www.elenatsigaridou.com/) και πραγματοποιείς και την πρώτη σου ατομική έκθεση. Αλήθεια Έλενα, για ένα καλλιτέχνη σαν κι εσένα ποια είναι τα ερεθίσματα ή οι προκλήσεις για να δημιουργεί καινούρια πράγματα ή και να εμπνέεται;
Ένιωσα μεγάλη ευχαρίστηση με τη δημιουργία της ιστοσελίδας μου αφού τώρα κατέχω το δικό μου χώρο στο απέραντο διαδίκτυο! Αυτό βέβαια έγινε με αφορμή την ατομική μου έκθεση που για μένα συμβολίζει τόσα πολλά. Νιώθω ότι γύρω μου έχω απέραντα ερεθίσματα κι εμπνεύσεις και είναι συνεχής η πρόκληση να τα αποτυπώσω και να τα κάνω εικόνα. Έχω έντονη περιέργεια να αποτυπώσω εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό μου. Είναι μεγάλη πρόκληση κάθε φορά, διότι υπάρχουν τόσες επιλογές και αποφάσεις που καλούμαι να πάρω έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο. Όσο περισσότερο δουλεύω πάνω στα έργα μου τόσο περισσότερες ιδέες δημιουργούνται. Με ενθουσιάζει αυτή η διαδικασία γιατί πολλές φορές η δουλειά με οδηγεί σε μονοπάτια που ούτε καν φανταζόμουν. 

4Κάπου έχω διαβάσει ότι σκοπός σου είναι να δημιουργείς διάλογο και σύνδεση με τον θεατή. Μήπως θεωρείς ότι γενικότερα αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης γενικότερα;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, 100%! Πιστεύω ότι αυτή είναι η επιτυχία κάποιου έργου. Η σύνδεση. Όταν ο θεατής νιώσει σύνδεση με το έργο και του δημιουργηθούν διάφορα συναισθήματα.

Οι τόποι που ζεις ή τα γεγονότα στην προσωπική σου ζωή πόσο επηρεάζουν, αν επηρεάζουν τα έργα σου;
Οπωσδήποτε το περιβάλλον μου με επηρεάζει καθώς και αυτά που βιώνω. Όλα είναι ενέργειες που μας αλλάζουν, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Αν και δεν μπορώ να αλλάξω όλα αυτά που συμβαίνουν, εντούτοις κάνω συνειδητή προσπάθεια να εισπράττω τη θετικότητα, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση από το όλο σύνολο.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΟ ΚΥΒΟΥΣ
Από: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2015
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λάρνακας κ.Λουρουτζιάτης. Print
Μέχρι: Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, 2015
Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα μέχρι Σάββατο: 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. & 4.30 μ.μ. – 7.30 μ.μ.

Στην Κυπριακή Γωνιά Γκαλερί, Λάρνακα

Επιμέλεια Έκθεσης: Αντώνης Τζιαρρίδης, Εικαστικός Καλλιτέχνης.
Επιμέλεια Καταλόγου & Κειμένων: Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Ιστορικός Τέχνης & Επιμελήτρια

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
που έχει λάβει μέρος η Έλενα:

2001
Ομαδική έκθεση Lettere e Caffe, Ρώμη, Ιταλία
Ομαδική έκθεση Gallery La Pigna, Palazzo del vicariato, Ρώμη, Ιταλία

2002
Ομαδική έκθεση Gallery La Pigna, Palazzo del vicariato, RomeArte Contemporanea, Gallery La Pigna, Palazzo del vicariato, Ρώμη, Ιταλία

2006
Ομαδική έκθεση, Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα, Κύπρο
Ομαδική έκθεση, European Parliament, Βρυξέλλες, Βέλγιο

2007
Ομαδική έκθεση, Iliotropio Gallery, Λαρνακα, Κύπρο

2009
Ομαδική έκθεση, Gallery Two, Λευκωσία, Κύπρο

2011
Ομαδική έκθεση, Cyprus Olympic Committee, Λευκωσία, Κύπρο

2012
Ομαδική έκθεση 4/4, Peter’s Gallery, Λεμεσό, Κύπρο
Ομαδική έκθεση Europe – Larnaca, Municipal Art Gallery, Λάρνακα, Κύπρο
 Oμαδική έκθεση Witnesses, Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα, Κύπρο
Ομαδική έκθεση, Γκαλέρί Alpha C.K., Λευκωσία, Κύπρο

2013
Ομαδική έκθεση Not a single day without a line, Municipal Art Gallery, Λάρνακα, Κύπρο
Ομαδική έκθεση “Contemporary Artists”, Γκαλερί Αποθήκες, Λάρνακα, Κύπρο
Ομαδική έκθεση “Celebrating 20 years”, Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα, Κύπρο

2014
Ομαδική έκθεση, Rotaract, Αιγαία, Λευκωσία, Κύπρο

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!