Αμμόχωστος – Η ατέλειωτη ιστορία

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου
Ιδιοκτήτης Βιβλιοπωλείου Bibliocosmos,
Λεωφ. Φανερωμένης 189-191 Λάρνακα
Τηλ./Φαξ. : 24665792, Εmail: bibliocosmos@cytanet.com.cy

Κυκλοφόρησε πρίν από λίγες μέρες το βιβλίο του Γιάγκου Π. Κλεόπα με τίτλο
“Αμμόχωστος- Η ατέλειωτη ιστορία”.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΤο μνημειώδες σε περιεχόμενο, μορφή και εκτυπωτική αρτιότητα έργο, “Αμμόχωστος: Η Ατέλειωτη Ιστορία” είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και στοχεύει σε μια ορθή και περιεκτική παράθεση της Ιστορίας της Αμμοχώστου με τρόπο συνοπτικό, κατανοητό και ευανάγνωστο.
Απευθύνεται στους εκτοπισμένους της πόλης, αλλά και όλους τους Κυπρίους, που εδώ και 41 χρόνια υφίστανται τα δεινά της τουρκικής κατοχής. Γράφει χαρακτηριστικά ο Δρ Γεώργιος Σ. Γεωργαλλίδης, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, στον πρόλογο του βιβλίου: “Αι κοπιώδεις, χρονοβόροι διαδικασίαι εξακριβώσεως, συλλογής, ταξινοµήσεως, αξιολογήσεως πλήθους µαρτυριών, ως επίσης και ο εµπλουτισµός της αφηγήσεως διά της προσθήκης οικογενειακών βιωµάτων, καταξιώνουν τον ανά χείρας τόµον”.
Ενδιαφέρει επίσης όλους όσοι μελετούν την Ιστορία του τόπου και τη σημασία της Αμμοχώστου στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία και θα αποτελέσει ένα πολύτιμο συμπλήρωμα στη βιβλιογραφία τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου συνέβαλαν έγκριτοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες με παρατηρήσεις και σχόλια.
Το βιβλίο καλύπτει την Ιστορία της Αμμοχώστου μέχρι τις μέρες μας, με αποφυγή πολιτικών θέσεων και απόψεων και με κύριο γνώμονα την ισορροπημένη και επιστημονική καταγραφή των γεγονότων.
Η πόλη έζησε και έδρασε για τέσσερεις σχεδόν χιλιετίες. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης και περίλαμπρης Ιστορίας της, υπήρξαν περίοδοι δόξας και πλούτου, αλλά και εποχές παρακμής, καταστροφής και υποδούλωσης, με χειρότερη τη σημερινή, όπου η πόλη τελεί υπό καθεστώς παράνομης τουρκικής κατοχής. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη δεν λύγισε. Η μακραίωνη ιστορία της Αμμοχώστου συνεχίζεται, οι κάτοικοι θα επιστρέψουν και θα συνεχίσουν να γράφουν την ιστορία της πόλης, την Ατέλειωτη Ιστορία.     

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!