Παρουσίαση του Παύλου Λιασίδη στο “Περί Τέχνης”

Του Χρίστου Τουλούρα
(Συγγραφέας, μέλος πολιτιστικού Ομίλου
ARTION)

lia3
Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου μας λογοτέχνη Παύλου Λιασίδη ο πολιτιστικός όμιλος ΑΡΤΙΟΝ Λάρνακας με τη στήριξη του Δήμου Λύσης,γενέτειρας του ποιητή, τον τιμά διοργανώνοντας εκδήλωση μνήμης.

Ο όμιλος που έχει πραγματοποιήσει ήδη αρκετές εκδηλώσεις-αφιερώματα σε ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων στα τρία χρόνια ζωής του στη πόλη μας, ξεκινά με αφετηρία την βραδιά για τον Παύλο Λιασίδη, μια σειρά εκδηλώσεων για τους λογοτέχνες που έχουν ζήσει και δημιουργήσει στη Λάρνακα.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να θυμηθούν οι συμπολίτες μας και να μάθουν οι νεότεροι τα σπουδαία έργα μεγάλων λογοτεχνών που έζησαν στη πόλη, προσφέροντας τόσα πολλά στον πολιτισμό του τόπου μας.

Αρχή γίνεται λοιπόν με τον Παύλο Λιασίδη γεννημένο και μεγαλωμένο στη Λύση, αλλά, η προσφυγιά τον είχε αναγκάσει να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο συνοικισμό του Τσιακκιλερού. Και ήταν εδώ στη Λάρνακα που έγραψε την τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο “νεκατωμένοι αέρηες” της οποίας ο τίτλος και το περιεχόμενο έχει εμπνεύσει το θέμα της εκδήλωσης που το ΑΡΤΙΟΝ πραγματοποιεί αυτό το μήνα.

Ο Λιασίδης όταν έφτασε στη Λάρνακα μετά το 1974 ήταν ήδη ένας καταξιωμένος λογοτέχνηςlia2 με πλούσιο έργο, γραμμένο εκ όλοκλήρου στην κυπριακή διάλεκτο. Γι αυτό το λόγο οι ακαδημαϊκοί της εποχής εκείνης τον κατέτασσαν στην κατηγορία των λαικών τροβαδούρων (ποιητάρηδες). Οι σύγχρονοι όμως μελετώντας το έργο του σε βάθος, θεωρούν ότι ο Λιασίδης παρόλο που έγραφε στην Κυπριακή,είναι λόγιος ποιητής.

Πραγματικά, διαβάζοντας τον Λιασίδη διακρίνει κανείς στην ποίηση του, την εσωτερικότητα, τον πλούτο των εικόνων, τον λυρισμό του λόγιου και περισσότερο από όλα την πρωτοπόρο κοινωνική του ιδεολογία πράγμα ακριβώς που τον έκανε να νικήσει το χρόνο σαν λογοτέχνης και να στέκεται σήμερα μπροστά μας επίκαιρος.

Ο Παύλος Λιασίδης ήταν ο ποιητής που σε εποχές που η κυπριακή κοινωνία υπέφερε από τον σκοταδισμό και την αμάθεια, εκείνος έγραφε για οικολογία, για την πίστη του στην Επιστήμη και για το ότι η κοινωνία μπορεί να βρει ένα σκαλί πάνω στις τέχνες και τα γράμματα όπου πατώντας εξυψώνεται.

Μας έχει αφήσει κληρονομιά ορισμένα από τα ωραιότερα ποιήματα της Κυπριακής λογοτεχνίας και αυτά, μαζί με άλλα όμορφα, θα θυμηθούμε στις 14 Οκτωβρίου όταν θα τον τιμήσουμε.

Η εκδήλωση θα γίνει στο καφενείο “Περι Τέχνης” όπου στεγάζεται ο πολιτιστικός όμιλος ΑΡΤΙΟΝ και αρχίζει στις οκτώ το βράδυ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!