Μιλφέιγ χωρίς θερμίδες “Μη με λησμονει”

Η Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, διαβάζει βιβλία και μοιράζεται μαζί μας τις δικές της κριτικές, σκέψεις, ενίοτε αναλύσεις και περιλήψεις των βιβλίων που διαβάζει.
Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, chrysovalanto.mouskalli@gmail.com

Θα αναρωτιέστε ποια η σχέση του μιλφέιγ με τα βιβλία…..
Λοιπόν, τα μιλφέιγ όπως και τα βιβλία έχουν…”φύλλα”. Μόνο που τα φύλλα των βιβλίων δεν παχαίνουν, δεν έχουν θερμίδες!
Ευχαριστίες στον φίλο Κώστα Μαννούρη για την έμπνευση στον τίτλο.

mil

«Πίστεψέ με όμως, όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην πραγματική ευτυχία. Και επειδή την έζησα έστω και για λίγο, μπορώ να σου πώ με βεβαιότητα ότι υπάρχει εκεί έξω και σε παροτρύνω να την αναζητήσεις, αν δεν το έχεις ήδη κάνει» (σελ. 476)

1Το βιβλίο αυτό έπεσε στα χέρια μου από καθαρή τύχη αφού το κέρδισα σε ένα πρόσφατο διαγωνισμό του Skala Times… Και κάπως έτσι έπεσε η ιδέα για αυτή τη στήλη…Τυχαίο; Ίσως όλα συμβαίνουν στο κατάλληλο timing που λένε..Παράλληλα εκείνες τις μέρες είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τον συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα που είχε έρθει στην Κύπρο για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε γνωστό βιβλιοπωλείο της Λάρνακας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα προλάβει να διαβάσω το βιβλίο του, του ζήτησα όμως να μου το υπογράψει.

Το Μη με λησμόνει όπως και όλα τα προηγούμενα βιβλία του Κώστα Κρομμύδα είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα μέρη στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία, τα είχε επισκεφτεί σε κάποια φάση της ζωής του και έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο τοποθετήθηκαν οι ιστορίες του. Παράλληλα οι ιστορίες γνωστών αλλά και άγνωστων ανθρώπων που συνάντησε τυχαία στη ζωή και στα ταξίδια του αποτέλεσαν για αυτόν μεγάλη έμπνευση. Ο τίτλος Μη με λησμόνει έχει ένα πολύ συγκινητικό συμβολισμό μέσα στο βιβλίο αυτό (που δε θα αποκαλυφθεί εδώ βέβαια) πέρα από τον προφανή: «το άγριο εκείνο λουλούδι που ανθίζει μόλις ο χειμώνας φύγει και μεταξύ άλλων συμβολίζει τη δύναμη της μνήμης, του έρωτα και της αληθινής αγάπης» (Από το οπισθόφυλλο).

To Μη με λησμόνει λοιπόν ανήκει στα βιβλία που διάβασα φέτος το καλοκαίρι και χάρηκα που2 το έκανα. Κι αυτό γιατί είναι από αυτά τα βιβλία που σε ξεκουράζουν χωρίς να σου προσθέτουν άγχος και να σε δυσκολεύουν στην ανάγνωση τους. Ένα καλογραμμένο βιβλίο γεμάτο συναίσθημα, συγκίνηση, ρομάντζο, σασπένς, με κινηματογραφική πλοκή. Μάλιστα όπως ο ίδιος είχε πει, ο τρόπος που γράφει είναι τέτοιος έτσι ώστε με λίγες μόνο διορθώσεις, τα βιβλία του θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τηλεοπτικά σενάρια.

Δε μπορώ να πω ότι δεν μάντεψα σχετικά γρήγορα το τέλος της ιστορίας, παρόλαυτα όμως απόλαυσα όλη τη διαδρομή μέχρι να το επιβεβαιώσω. Δεν υπονοώ ότι ήταν εξαιρετικά προβλέψιμο αλλά έχοντας διαβάσει αρκετά τέτοια βιβλία αποκτά κανείς μια αίσθηση και ένα κριτήριο που τις περισσότερες φορές τον δικαιώνει. Θα ήθελα να διαβάσω κάποιο από τα προηγούμενα του βιβλία για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το προσωπικό στυλ του συγγραφέα. Διαβάζοντας το βιβλίο και έχοντας δει τον Κώστα Κρομμύδα από κοντά είχα την αίσθηση ότι ο νεαρός φωτογράφος Κωνσταντίνος, ένας από του κύριους χαρακτήρες της ιστορίας μοιάζει πολύ με τον ίδιο τον συγγραφέα. Αυτό φυσικά δεν είναι παράξενο αφού πολλές φορές οι συγγραφείς μοιάζουν πολύ με τους χαρακτήρες των βιβλίων τους δίνοντας στην ουσία ένα κομμάτι του εαυτού τους στο χαρακτήρα που δημιουργούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι παρόλο που το βιβλίο αυτό δεν ανήκει στο δικό μου προσωπικό στυλ λογοτεχνίας εντούτοις πολύ το ευχαριστήθηκα. Ατενίζοντας την ήρεμη θάλασσα της Λάρνακας ταξίδεψα ευχάριστα (χωρίς να έχω κουνηθεί από τη θέση μου) με την Πέρσα και τον Κωνσταντίνο, την Μελέκ και τον Μιχαήλ, στα Γιάννενα, το Γαλαξίδι και την Πάτμο… και ναι προσωπικά κάτι έμαθα και από αυτό το βιβλίο, κυρίως για την Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο και την σπουδαία βιβλιοθήκη, την διαδικασία φύλαξης των σπάνιων παπύρων και παλαίτυπων βιβλίων. Το πιο σημαντικό όμως και πιο συγκινητικό κομμάτι του βιβλίου για μένα είναι το γράμμα στο τέλος του βιβλίου. Μόνο για αυτό αξίζει κανείς να διαβάσει το βιβλίο. Και επειδή δε θέλω να προδώσω θα παραθέσω ένα μόνο απόσπασμα:

3«…Να αρπάξεις κάθε λεπτό απ ‘όση ζωή σου δοθεί, και να του προσθέσεις αξία. Τη ζωή τη ζεις τώρα, σήμερα, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει χωρίς επιστροφή, και όχι σε μελλοντικές επιθυμίες που δε γίνονται ποτέ πράξεις»

  • Βαθμολογία: καθόλου καλό, μέτριο, καλό, πολύ καλό, εξαιρετικό

Trivia

  • Οι περισσότεροι από μας έχουμε γνωρίσει τον Κώστα Κρομμύδα ως ηθοποιό μέσα από την τηλεόραση και το θέατρο κυρίως μέσα από την τηλεοπτική σειρά η Ζωή της άλλης.

  • Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Μπαμπά, μεγάλωσέ με

  • Tον Μάιο του 2013 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα Η ζωή που έλειπε,που ένα χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς.

  • Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερό του μυθιστόρημα Ογκρέσα, από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

  • Το 2014 τού απονεμήθηκε το βραβείο WISH στον Βόλο, στην κατηγορία «συγγραφέας», την απονομή του οποίου πραγματοποίησε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.

  • Το Μη με λησμόνει μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες κατάφερε να γίνει best seller στην Ελλάδα!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!