Mιχάλης Σταύρου, Ο δημοσιογράφος των σταρς

mix cover
Βρίσκεται στο χώρο της lifestyle δημοσιογραφίας εδώ και μια δεκαετία. Ξεκίνησε από την τηλεόραση, συνέχισε με συνεργασίες σε ελλαδικά sites και σήμερα συνεχίζει ως βασικός δημοσιογράφος σε γνωστό κυπριακό site. Η κουβέντα μαζί του, είτε είναι φίλος σου, είτε ο συνεντευξιαζόμενος σου, έχει πάντα ενδιαφέρον. Ο Μιχάλης Σταύρου, “ο δημοσιογράφος των σταρς”,  μιλά στο Skala Times (επιτέλους) και μιλάει για όλα. Στην Κύπρο της lifestyle δημοσιογραφίας, έχουμε celebrity; O Mιχάλης απαντά και σε αυτό, με το μοναδικό του πάντοτε ύφος.

Μιχάλη σε καλωσορίζουμε στο Skala times
Καταρχας σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στο Skala times, σας διαβάζω και χαίρομαι που συνεχίζετε με ανoδική πορεία. Αν και δεν σας κρύβω ότι προτιμώ να παίρνω συνέντευξη παρά να είμαι στην θέση του συνεντευξιαζόμενου, αλλά επειδή αρκετό καιρό τώρα με βολιδοσκοπείτε για αυτή την κουβέντα, αλλά και λόγω της σχέσης μου με την δημιουργό/αρχισυντάκτρια του Skala Times, ήρθε ο καιρός να πω το ναί και ίσως τώρα να νιώθω πιο ώριμος από ποτέ για να μιλήσω.

Από ποια εποχή ηξερες πως ήθελες να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία; mix2
Από την εποχή που πήγαινα γυμνάσιο μου άρεσε το γράψιμο, γι΄αυτό και έγραφα καλλιτεχνικά νέα στην εφημερίδα και το περιοδικό που εξέδιδε κάθε χρόνο το σχολείο. Μετέπειτα είχα επιλέξει ως μάθημα ενδιαφέροντος την δημοσιογραφία και έτσι από το Λύκειο γνώριζα ότι θα είναι το επάγγελμα με το οποίο θα καταπιαστώ. Είχα βρεθεί και σε πολλά τηλεοπτικά πλατό γνωρίζοντας από κοντά πως είναι ο χώρος της τηλεόρασης και μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Και έτσι λοιπόν αποφασίζεις να σπουδάσεις δημοσιογραφία…
Έτσι λοιπόν πήγα για σπουδές σε κολέγιο της Λευκωσίας και φοίτησα στον κλάδο της δημοσιογραφίας. Είχα την τύχη να έχω για καθηγητές σπουδαίες προσωπικότητες όπως τους Πανίκο Χατζηπαναγή, Νίκη Κατσαούνη , Πανίκο Νικολάου,Ανδρέα Παναγιώτου,Σωτήρη Θεοχαρίδη, Κυριάκο Κούρο, Άκη Φάντη, Χρήστο Μαυρή, μέχρι και την Πόπη Αβραάμ στην ορθοφωνία. Μιλάμε για γνωστά ονόματα, σπουδαίους ανθρώπους, και ο καθένας επιτυχημένος στον χώρο του.

mix1Από τα φοιτητικά σου χρόνια τι κράτησες ως δημοσιογράφος και τι από τους καθηγητές σου;
Κράτησα τις γλυκές και όμορφες στιγμές με τους συμφοιτητές μου, τις εξόδους μας,τις αγωνίες μας ,τους έρωτες μας. Αυτές επέλεξα να κρατήσω. Υπήρξαν και δυσάρεστες στιγμές βέβαια αλλά αυτές τις διέγραψα από την μνήμη μου. Από τους καθηγητές μου θυμάμαι που μας έλεγαν το πόσο δύσκολος χώρος είναι αυτός των ΜΜΕ και να μην εντυπωσιαζόμαστε από την λάμψη των προβολέων. Πλέον, σχεδόν μια δεκαετία στον χώρο αυτό,  λέω πως ειχαν απόλυτο δίκιο!
Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι τα λόγια του αγαπημένου μου καθηγητή Ανδρέα Παναγιώτου, και συγκινούμε τωρα που τα φέρνω και πάλι στην μνήμη μου, όταν την τελευταία χρονιά των σπουδών μου, μου είπε “εσένα σε φαντάζομαι σε πάνελ κουτσομπολίστικης εκπομπής να τα χώνεις, να σχολιάζεις”. Έλα που ακριβώς ένα χρόνο μετά δέχομαι πρόταση από το τότε τοπικό και νυν παγκύπριο κανάλι της Λεμεσού Capital να συμμετέχω ως δημοσιογράφος-σχολιαστής στην μεσημεριανή κουτσομπολίστικη εκπομπή “Panel”! Απο εκεί ξεκίνησα και έμεινα για δύο χρόνια. Έπεσε μέσα στην πρόβλεψη του ο αγαπημένος μου Ανδρέας Παναγιώτου.

Μετά το Capital τι ακολούθησε;
Ακολούθησε συνεργασία με την Espresso Κύπρου, συνεργάτης Κύπρου στο site του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου zougla.gr, συνεργασία με το Star channel της Αθήνας, το περιοδικό Τηλέραμα της εφημερίδας “Αλήθεια”, το διαδικτυακό περιοδικό BLIK MAGAZINE, το site Onlycy.com , συνεργάτης στο ραδιόφωνο του Super Fm όπου ενημέρωνα καθημερινά τους ακροατές για καλλιτεχνικές ειδήσεις, και έχουμε δρόμο ακόμα…..(Γέλια)

Η lifestyle δημοσιογραφία κατηγορείται συχνά, ότι ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα paniaγύρω μας, κάποιοι ασχολούνται με χωρισμούς, έρωτες κτλ. Τι απαντάς;
Κοίταξε, εμείς οι δημοσιογράφοι του lifestyle δεν ξυπνάμε με καούρα για το τι κάνει η Ελένη Μενεγάκη ή ο Σάκης Ρουβάς. Απλώς αυτό είναι το αντικείμενο που υπηρετούμε. Δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας, χαράς, ψυχαγωγίας, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Έγκειται στον καθένα και τις επιλογές του για το τι θέλει να διαβάσει για να ενημερωθεί. Κάποιοι θέλουν να ξέρουν τι συζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάποιοι να μάθουν για το ατύχημα της Χριστιάνας Αριστοτέλους. Πιστέψτε με, αυτοί οι «ψευτοκουλτουριάρηδες» είναι οι πρώτοι που διαβάζουν τα lifestyle θέματα και οι πρώτοι δε που τα σχολιάζουν. Αν κάτι δεν σε αφορά δεν μπαίνεις καν στον κόπο να ασχοληθείς! Οπόταν…

karaΠοια στιγμή στη καριέρα σου θεωρείς σημαντική;
Όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και έκανα συνεντεύξεις που θεωρώ ότι είναι θησαυρός για το αρχείο μου. Από την Άννα Βίσση, την Ελπίδα, τον Κώστα Χατζή και πάρα πολλούς άλλους. Αυτό που διαπίστωσα στην συναναστροφή μαζί τους είναι ότι οι σπουδαίες αυτές προσωπικότητες είναι οι πιο απλοί και ταπεινοί άνθρωποι. (Όχι όλοι, αλλά αρκετοί από αυτούς). Γι΄αυτό και πιστεύω ότι όσο πιο πραγματικά επιτυχημένος είναι κάποιος, τόσο πιο ταπεινός είναι. Έχω συναντήσει και «καβαλημένους» ,άτομα με έπαρση, με άγνοια και πνευματική τύφλωση ,που δεν βλέπουν την κορυφή του βουνού που έχουν να φτάσουν αλλά βρίσκονται σε μια αδρανή αυτοϊκανοποίηση με όσα έχουν καταφέρει. Εξού και έχουμε τρανταχτά παραδείγματα με καλλιτέχνες που έχουν πλέον εξαφανιστεί από τον καλλιτεχνικό χώρο εξαιτίας αυτής τους της έπαρσης, και το μόνο που κατάφεραν είναι να χάσουν ακόμα και το επίπεδο που είχαν κατακτήσει. Σημαντική στιγμή στην καριέρα μου θεωρώ την περίοδο που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την διαδικτυακή δημοσιογραφία μέσα από το site Onlycy.com στο οποίο εργάζομαι μέχρι και σήμερα και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της Κύπρου.Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο κατάφερα να κερδίσω.
Ξέρεις, εγώ πάω με το ρεύμα της εποχής. Είχα προβλέψει την κρίση που πλησίαζε απειλητικά. Εκπομπές να κόβονται,περιοδικά να κλείνουν… Κάπως έπρεπε να ζήσω κάνοντας το επάγγελμα που αγαπώ. Μάλιστα, όταν ξεκίνησα την διαδικτυακή δημοσιογραφία κάποιοι δεν ήξεραν καν τι σημαίνει η λέξη site και έλεγα μέσα μου “θα ‘ρθει η σειρά σας που όλοι θα θέλατε να έχετε site”. Αν διακαιώθηκα ή όχι το βλέπετε μόνοι σας με τα αμέτρητα sites και blogs που έχουν βγεί…

Πόσο διαφέρει η Lifestyle δημοσιογραφία στην Ελλάδα από εδώ στην Κύπρο;spaliaras
Διαφέρει στο ότι στην Ελλάδα είναι πιο μεγάλη η αγορά, υπάρχουν πιο πολλά πρόσωπα για να ασχοληθείς και στο ότι δίνουν διπλάσια και τριπλάσια χρήματα στο στήσιμο μιας εκπομπής, σειράς κτλ. Στην Κύπρο είμαστε πολύ πίσω ακόμη…

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην τηλεόραση;
Την αγαπώ πολύ την τηλεόραση, γιατί αυτή µε σύστησε στον κόσµο, αυτή µου άνοιξε πόρτες και µου έφερε τις μετέπειτα προτάσεις και τις επόμενες μου δουλειές. Δεν σας κρύβω ότι φέτος είχαν γίνει κάποιες προτάσεις για ενδεχόμενη επιστροφή μου στην τηλεόραση αλλα δεν καρποφόρησαν οι συζητήσεις.Θα επέστρεψα σε κάτι που θα ένιωθα σίγουρος για την επιτυχία και να ήταν 100% στα μέτρα μου. Δεν θα επέστρεφα για να κάνω τα καπρίτσια καμιάς παρουσιάστριας και να χρυσώνω την εικόνας της μόνο και μόνο για το θεαθήναι. Οπόταν, ποτέ μην λες ποτέ και όταν έρθει η κατάλληλη πρόταση θα σημάνει και την επιστροφή μου στην τηλεόραση.

nataliaΤι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν δημοσιογραφία και να ασχοληθούν με το lifestyle κομμάτι της;
Θα μιλήσω γενικά για την δημοσιογραφία. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη. Πρέπει να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα, οι ώρες εργασίας είναι πολλές, άστατες και δουλεύεις με ένταση και άγχος. Η δημοσιογραφία, σε όποιο τομέα της και να καταπιαστείς, θέλει δύναμη και αντοχή, υπομονή και αγάπη. Γιατί αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν προχωράς μπροστά. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, δεν είναι ονειρικός όπως θα φαντάζονταν κάποιοι και τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά σου είναι πολλά. Αλλά, ταυτόχρονα είναι συναρπαστική, όταν παραδώσεις το θέμα σου, βγάλεις το ρεπορτάζ σου εις πέρας είναι τόσο μεγάλη η εσωτερική ικανοποίηση που νιώθεις που αμέσως ξεχνάς και την κούραση και τις βάρδιες και τα ξενύχτια και όλα.

Τέλος, Μιχάλη έχουμε Κύπριους celebrity;
Όπως είπα προηγουμένως βρισκόμαστε σε μια ταχύτατη ανάπτυξη της διαδικτυακής
δημοσιογραφίας και μέσα σε αυτό το πλάισιο σίγουρα έχουν γίνει και πολλές ακρότητες. Επειδή ο καθένας πλέον μπορεί να έχει δικό του site ή blog και να γράφει ότι του κατέβει στο κεφάλι και να προωθεί δικά του άτομα. Celebrity για αυτούς μπορεί να θεωρείτε και μια neteteπεριπτερού που έχει μεγάλο στήθος, ή ένας κομμωτής που μοιάζει με μοντέλο, ή ένας μηχανικός με κοιλιακούς “φέτες”. Αυτοί για μένα δεν είναι Celebrity. Υπάρχουν άτομα με στόφα σταρ αλλά δεν ξεπερνούν τους δέκα. Όταν έκανε η Κατερίνα Βάτη τηλεόραση δεν ήταν σταρ; Εγώ θυμάμαι αμέτρητα εξώφυλλα της, κάμερα μέσα στο μαιευτήριο που γέννησε, συνεντεύξεις γινόταν ένας χαμός για την Κατερίνα, την οποία θεωρώ την καλύτερη παρουσιάστρια που πέρασε από την κυπριακή τηλεόραση και είναι φτωχότερη η κυπριακή τηλεόραση που δεν την έχει. Όταν η Γεωργία Αχιλλέως παρουσίαζε τα δελτία ειδήσεων στον ΑΝΤ1 δεν ήταν σταρ; Ήταν ένα πολύ υπερπροβλημενο άτομο που απασχολούσε τον τύπο της εποχής. Η ηθοποιός Θέα Χριστοδουλίδου επίσης υπήρξε εποχή που κάθε βδομάδα ήταν στα εξώφυλλα των περιοδικών, η Χριστίνα Παυλίδου το ίδιο. Σήμερα ποιος Κύπριος αστέρας μπορεί να μπαίνει εξώφυλλο κάθε βδομάδα και να “πουλά” το ίδιο κάθε φορά;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήμος Λάρνακας: Δωρεάν στάθμευση

Δωρεάν στάθμευση Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και

Φεστιβάλ Καραόλου Τερσεφάνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Όνομα Συντάκτη: Άννα Κοσμά  (Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου)​ Φεστιβάλ Καραόλου Το κοινοτικό συμβούλιο Τερσεφάνου θα διοργανώσει ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό φεστιβάλ με θέμα τον καράολο.

error: Content is protected !!