«Ναυτική Ακαδημία Κύπρου» στη Λάρνακα

Το Σάββατο, 1η Αυγούστου, στη Λάρνακα, η υπογραφή της συμφωνίας  για τη «Ναυτική Ακαδημία Κύπρου» ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την
Αραβική Ακαδημία Επιστημών!

1444710 (1)Όλα είναι έτοιμα, για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, για την ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο, σε τελετή που θα γίνει στις 6.μ.μ. το ερχόμενο Σάββατο, 1η Αυγούστου του 2015, στο Intercollege Λάρνακας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, ξένων διπλωματών, εκπροσώπων της Εκκλησίας και του Τύπου, καθώς  και των Τοπικών Αρχών.
Η ίδρυση αυτής της Ναυτικής Ακαδημίας, γίνεται με την στήριξη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου (Mar.In.E.M.) και του Intercollege.

Η Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν πως η ναυσιπλοΐα μπορεί να προσφέρει  στην Κύπρο νέες ευκαιρίες. Είναι γεγονός ότι η Κύπρος από τα αρχαία χρόνια διεκδικούσε ακόμα και τον τίτλο της «θαλασσοκράτειρας». Στην εποχή μας, πολλά πλοία ταξιδεύουν υπό κυπριακή σημαία, γεγονός που συμβάλλει στο 7% της οικονομίας της. Η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η πρόσφατη κατάρρευση της οικονομίας μας, κάνουν πιο επιτακτική την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων ανάπτυξης, γι’ αυτό και το θέμα της ναυσιπλοΐας επανέρχεται δριμύτερο στο προσκήνιο των εξελίξεων. Πρόκειται μάλιστα για ένα τομέα στον οποίο η Ε.Ε. δίνει τεράστια σημασία, με δεδομένες τις αυξημένες σχετικές ανάγκες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου (ναυάγια, διάσωση, αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, κ.ο.κ.). Για να γίνουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα αυτό, χρειάζεται η αναγκαία υποδομή – μεταξύ άλλων και η εκπαιδευτική υποδομή, που να προσφέρει ευκαιρίες μόρφωσης και επιμόρφωσης, αλλά και συνεχούς έρευνας που να στηρίζει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του απαιτητικού αυτού τομέα.

«Στόχος της Ναυτικής Ακαδημίας είναι να αναπτύξει και να προσφέρει στην Κύπρο ακαδημαϊκά και τεχνικά προγράμματα σπουδών που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας», τονίζει ο δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ακαδημίας, που θα έχει την έδρα της στη Λάρνακα, δίπλα στη θάλασσα, στις εγκαταστάσεις του Intercollege Λάρνακας.

Τα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών, που θα προσφέρει η Ακαδημία, περιλαμβάνουν:

α) Ναυτική Επιστήμη (BSc)

β) Ναυτική Μηχανολογία (BSc)

γ) Ναυτική Ηλεκτροτεχνολογία (BSc)

Παράλληλα θα προσφέρονται προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, για την προετοιμασία στελεχών του ναυτιλιακού τομέα:

 α) Αξιωματικός Καταστρώματος

β) Αξιωματικός Μηχανής

γ) Ηλεκτροτεχνίτης Αξιωματικός

Επίσης, θα προσφέρονται εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για τα διάφορα επιμέρους θέματα του τομέα:

α) Προγράμματα Ασφαλείας σύμφωνα με την STCW

β) Προγράμματα Ασφαλείας για την Βιομηχανία Υδρογονανθράκων (ΟΡΙΤΟ)

γ) Μάγειρας για εργασία σε πλοία

δ) Διαχείρισης Λιμένων

ε) Κυβερνήτη Μικρών Σκαφών

στ) Εξομοιωτές καταστρώματος και Μηχανής

ζ) Εξειδικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης

  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!