Σε ταχύτητα φωτός “Ταξίδι 6ο”

 Γράφει η Έλενα Χατζηγεωργίου
Life & Business Coach, Spiritual Healer, Licensed NLP Master Practitioner, Colour Life Coach, Colour Counsellor and Healer, Master Practitioner IWOC
T: +357 99616773 ■  Email: info@purecolour.eu  ■  Website: www.purecolour.eu

f1Φιλία! Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κάθε ανθρώπου, και η ενασχόληση μαζί του συχνή και έντονη! Αφού εκ πρώτης όψεως οι επιλογές των φίλων, και το περιβάλλον που θα δημιουργήσετε γύρω σας, μεγάλοι και μικροί, επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες σας.

Αυτό γιατί ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να δημιουργήσει γύρω του ένα περιβάλλον αρμονικό και θετικό για να αναπτυχθεί, για να ζήσει όμορφα, για να επιτύχει τους στόχους του, για να είναι χαρούμενος, και να περνά καλά! Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να νοιώσει ότι ΑΝΗΚΕΙ, και του επιτρέπει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στο δρόμο μου, για να βρούνε λύσεις, είτε μέσα από εργαστήρια ή και προσωπικές συνεδρίες, προβληματίζονται σε κάποιο βαθμό με το θέμα φιλία… ούτε είναι τυχαία τα αμέτρητα posts στο facebook, που όλο και κάποιο παράπονο εκφράζουν, όλο και μια πίκρα κρύβουν, για κάποιο φίλο που πρόδωσε, για κάποιον που περίμεναν να είναι δίπλα τους μα δεν ήταν, για κάποιον άλλο που δεν εκτίμησε την αγάπη τους…

Τα θέματα όμως περιπλέκονται στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο φιλία, μια και ο κάθε ένας από εσάς, είναι τόσο μοναδικός, και είναι δεδομένο, ότι για να δημιουργηθεί αυτό το ιδανικό για σας περιβάλλον, χρειάζεται να εμπεριέχει όλα αυτά τα μοναδικά, σημαντικά και απαραίτητα για σας συστατικά!

Έτσι αυτό το 6ο μας ταξίδι θα μας πάει κατευθείαν ανάμεσα σε φίλους! Με στόχο να ξεκαθαρίσουμε το σκηνικό, με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να βρείτε αλλά και να διατηρήσετε τις ισορροπίες σας στο θέμα φιλία. Επιτυγχάνοντας το ιδανικό περιβάλλον για σας, το περιβάλλον που θα σας επιτρέψει να περνάτε στη ζωή σας όμορφα!

Και ενώ το μυαλό σας τρέχει ήδη στου δικούς σας φίλους, στο δικό σας περιβάλλον, στο πως αισθάνεστε μέσα σ’ αυτό… εμείς ξεκινάμε μαζί το ταξίδι μας!

Αρχή θα κάνω με την φράση του Maxwell Maltz που λέει ότι «Αν γίνεις φίλος με τον εαυτό σου, δεν θα είσαι ποτέ μόνος.» και έτσι στέκομε στον νούμερο ένα παράγοντα, ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!

Πόσο φίλοι είστε με τον εαυτό σας; Πόσο καλά μπορείτε να περάσετε με εσάς; Πόσο χορτάτοι είστε από τη δική σας παρουσία, έτσι ώστε η σχέση σας με άλλους ανθρώπους να μην γίνεται μέσα από ανάγκη και ανασφάλεια, αλλά από επιλογή;

Πόσο καλά γνωρίζεται τα θέλω σας, έτσι ώστε να μην μπερδεύεστε σε ιστορίες που σας σπαταλάνε ενέργεια, χρόνο, και σας απογοητεύουν; Που αλήθεια, σας απογοητεύουν χωρίς να φταίνε, μια και αν ήσασταν εσείς πιο ξεκάθαροι, θα αναγνωρίζατε ευθύς εξαρχής, ότι ίσως αυτές οι παρέες, αυτοί οι άνθρωποι δεν σας ταίριαζαν.

Πόση αυτοπεποίθηση έχετε, και πόσο αναγνωρίζεται τη δική σας αξία, για να είστε σε θέση να διεκδικήσετε αυτά που σας ταιριάζουν στο κόσμο αυτό της φιλίας, χωρίς να συμβιβάζεστε; Χωρίς φόβο, ότι θα νοιώσετε μοναξιά, έχοντας μετά παράπονο για το επίπεδο και για συμπεριφορές που δεν σας έκαναν να νοιώσετε όμορφα. Περνώντας μέρες συζητώντας το με τον εαυτό σας ή και φίλους. Ενώ θα μπορούσατε να σταθείτε μέσα στη ζωή σας, μέσα στην αξία σας, με σιγουριά, για να δημιουργήσετε καρτερικά, και επιλεκτικά αυτό το περιβάλλον, αυτούς τους πολύτιμους φίλους που σας ταιριάζουν!

Πόσες φορές προσφέρατε μέσα από αδυναμία, μέσα από την ανάγκη να σας αγαπάνε, από ανάγκη να σας προσέξουν προσμένοντας κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή αντίδραση; Και όταν αυτό δεν ήρθε, τότε να την απογοήτευση, το θυμό και τη θλίψη. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν εκτιμήθηκε η δική σας προσφορά, αλλά γιατί πολλές φορές ο κάθε άνθρωπος εισπράττει αυτά που του δίνουμε, τα μεταφράζει και επικοινωνεί με το δικό του μοναδικό τρόπο. Μέσα από τους δικούς του περιορισμούς.

Ενώ αντίθετα, αν είστε σε θέση να νοιώθετε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, και δίνετε αγάπη γιατί απλά είναι απόφαση, γιατί η προσφορά είναι τρόπος ζωής, τότε ανεξάρτητα από το τις αντιδράσεις των φίλων σας, εσάς θα σας πλημυρίζει η χαρά της δικής σας απόφασης για προσφορά!

Γι’ αυτό θέλω να θυμάστε 2 πράγματα.

1οότι «Και το παραμικρό καλό, που κάνουμε, θα μας ανταποδοθεί πολλαπλάσια.» Αίσωπος.

Και 2ο ότι «Όσο πιο υψηλό το επίπεδο αυτοεκτίμησης, τόσο πιο πιθανό είναι να συμπεριφέρεται κανείς προς τους άλλους με σεβασμό, καλοσύνη και γενναιοδωρία».  Nathaniel Branden.

Έτσι όσο πιο σύντομα κατανοήσετε ότι έλεγχο και υπέροχα αποτελέσματα σε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο (της φιλίας) μπορείτε να φέρετε αφού γνωρίσετε καλά τον εαυτό σας, αφού πιστέψετε στην αξία σας, αφού πάρετε ξεκάθαρες αποφάσεις, και ενώ διατηρείτε το δικαίωμα της προσαρμογής των αποφάσεων σας, όσο προχωράτε και αποκτάτε περισσότερη σοφία και γνώση του εαυτού σας, τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργήσετε το ταιριαστό για σας περιβάλλον. Και τόσο πιο εύκολα θα το διατηρήσετε.

Πριν προχωρήσουμε όμως σε αυτό το ταξίδι καλό είναι να έχετε υπόψη σας, ότι κανείς δεν έχει στόχο να σας στεναχωρήσει, ή να σας βλάψει, απλά αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές γιατί εσείς πηγαίνετε πολύ κοντά σε καταστάσεις που δεν ήτανε για εσάς, ή με λάθος προσδοκίες.

Γι’ αυτό προτείνω άμεσα, να πάρετε μολύβι και χαρτί και να καταγράψετε αφού πρώτα το ονειρευτείτε, τι τελικά είναι σημαντικό για σας στο κεφάλαιο φιλία, τι απαιτήσεις έχετε πρώτα από τον εαυτό σας και μετά από τους φίλους σας, ποιος είναι ο κώδικας ηθικής που διέπει τις σχέσεις σας, ποιο είδος ανθρώπων σας έλκουν, ποιες οι σωστές για εσάς αποστάσεις, πόση ελευθερία θέλετε μέσα στις σχέσεις σας, πως θέλετε να περνάτε το χρόνο με τους φίλους σας, πως θέλετε να νοιώθετε μαζί τους, και πως θέλετε αυτοί να νοιώθουν μαζί σας. Μολύβι και χαρτί λοιπόν για να φτιάξετε ένα λεπτομερέστατο χάρτη. Ένα χάρτη που θα εμπεριέχει ακόμη και το πώς εσείς θα συμπεριφερθείτε σε περιπτώσεις που οι φίλοι που έχετε τώρα επιλέξει, συμπεριφερθούν με τρόπο ανάρμοστο για εσάς. Είμαι βέβαιη ότι έχετε αρκετή εμπειρία για να μπορείτε να το αποφασίσετε και αυτό.

Πάρτε επιτέλους το δικαίωμα να αποφασίσετε ακόμη και την απόσταση, από την οποία θα επικοινωνείτε με τους ανθρώπους που είναι γύρω σας αλλά δεν είναι οι φίλοι σας. Το ότι γενικά δεν ταιριάζετε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε για λίγο να περάσετε μαζί τους καλά. Φτάνει να ξεκαθαρίσετε μέσα σας, τις αληθινές δυνατότητες αυτών των σχέσεων, το τι μπορείτε να περιμένετε από αυτές, μια και αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις σωστές για σας αποστάσεις με απόλυτο σεβασμό.

Για να σας βοηθήσω, θα σας δώσω ένα εκπληκτικό παράδειγμα με πρωταγωνιστή ένα παιδί 10 χρόνων, που είχα την τύχη να συναντήσω στον δρόμο μου. Αυτό το παιδάκι είχε χαρακτηριστεί από τη δασκάλα του, σαν αντικοινωνικό, βάση πάντα των δικών της υποκειμενικών κριτηρίων, και αυτό ανησύχησε τη μαμά. Έτσι με κάλεσε να μιλήσω με το παιδί για να εξακριβώσω τι συνέβαινε. Είχα λοιπόν ανακαλύψει, ότι μπροστά μου είχα ένα πλάσμα, που ήξερε ακριβώς τι ήθελε, σεβότανε τον εαυτό του, και το επίπεδο στο οποίο ήθελε να διατηρήσει στη ζωή του, χωρίς καμία μα καμία ανασφάλεια. Ένα παιδί που βρέθηκε σε ένα περιβάλλον όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών γύρω του, μείωναν, χαρακτήριζαν και κτύπαγαν άλλα παιδιά. Ένα περιβάλλον χωρίς ίχνος ευαισθησίας και ποιότητας. Αυτό το εκπληκτικό παιδί λοιπόν, μου παρουσίασε τη δική του θεωρία ζωής, λέγοντας μου ότι έχει δημιουργήσει μία σκάλα. Τη σκάλα της φιλίας, που στο πάνω πάνω σκαλί, είχε τοποθετήσει τον εαυτό του. Στο αμέσως πιο κάτω τις 2 καλύτερες του φίλες, αφού πρώτα είχε εξακριβώσει ότι είναι άξιες εμπιστοσύνης. Στο αμέσως πιο κάτω σκαλάκι είχε τοποθετήσει 2-3 άλλα παιδιά που ενώ πέρναγε καλά μαζί τους και είχαν αρκετά καλές ποιότητες, θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να τα εμπιστευτεί απόλυτα. Πιο κάτω είχε τοποθετήσει διάφορους άλλους, με τους οποίους επέλεγε να παίξει και να μιλήσει εάν τύχαινε, μα δεν επέλεγε να συναναστραφεί περισσότερο. Και το τελευταίο σκαλάκι το είχε ονομάσει «Η θέση του καλάθου» που εκεί πήγαιναν απ’ ευθείας όσοι δεν μπορούσαν να σεβαστούν τα άλλα παιδάκια – και όχι κατ’ ανάγκη την ίδια. Αυτές βλέπετε ήταν οι δικές της αρχές!

Αυτό το σύστημα είχε ελευθερώσει αυτό το παιδί, ήξερε τι να περιμένει από τον καθένα, δεν είχε παράπονα ή αρνητικά συναισθήματα, και ήταν ήσυχη να απολαύσει τη ζωή της με τις φίλες της.

Μάθετε λοιπόν από το παρελθόν, πάρτε ότι χρειάζεστε μονάχα μαζί σας, και φτιάξτε το δικό σας σύστημα. Τη δική σας σκάλα!

Τονίζω όμως ξανά, την ανάγκη για ευελιξία, μια που τα πάντα αλλάζουν, και μια που η ζωή θα σας χαρίσει καινούριες εμπειρίες, και καινούρια κατανόηση για το τι είναι σημαντικό, στο καινούριο επίπεδο που θα βρίσκεστε κάθε φορά, αλλά και πολλούς καινούριους φίλους! Αγκαλιάστε τους, πορευθείτε μαζί τους, μάθετε από αυτούς. Δώστε τους τον καλύτερο σας εαυτό, τι κι αν κάποιοι δεν το εκτιμήσουν… πάμε παρακάτω η ζωή δεν τελειώνει εδώ…

Και μια που η διακριτικότητα, η ευγένεια, οι σωστές αποστάσεις, δεν έχουν βλάψει ποτέ κανένα… σας δίνω ένα τελευταίο για τώρα κλειδί. «Μην τρέφεις αυταπάτες ότι η φιλία, σου δίνει το δικαίωμα να γίνεσαι δυσάρεστος σ’ αυτούς που είναι κοντά σου. Όσο πιο στενή είναι η σχέση σου με κάποιον, τόσο πιο απαραίτητο είναι να είσαι διακριτικός και ευγενικός» Oliver W. Holmes

ΥΣ. Μέχρι το επόμενο μας ταξίδι, θα σας ευχηθώ να ζείτε ευτυχισμένοι με τους φίλους σας, και να ‘στε ευτυχισμένοι σε κάθε άλλο τομέα της ζωής σας… είναι εφικτό!

Και αν κολλήσετε κάπου εγώ είμαι πάντα εδώ! 🙂
f2

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

error: Content is protected !!