Εύη Θεοπέμπτου : “Το βασίλειο που έγινε η πόλη της Λάρνακας”

book_larnaka

Η a bookworm publication παρουσιάσε πριν από ένα περίπου χρόνο το βιβλίο της Εύης Θεοπέμπτου με τίτλο “Το βασίλειο που έγινε η πόλη της Λάρνακας”, σε εικονογράφηση Σιμώνης Φιλίππου (www.intotoillustration.com).
Πρόκειται για βιβλίο γραμμένο με απλά λόγια το οποίο καταγράφει την ιστορία της Λάρνακας και την πορεία των ανθρώπων που ζούσαν στην πόλη του Ζήνωνα. Από τα σπήλαια και τους προϊστορικούς οικισμούς, στη Χρυσοπολίτισσα και τον Τεκκέ. Την εποχή που οι Φοίνικες και οι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν στη πόλη, την ίδρυση του Βασιλείου του αρχαίου Κιτίου, την προσπάθεια του Κίμωνα να απελευθερώσει το Κίτιο από τους Πέρσες, το βασιλιά του Κιτίου Πουμιάθωνα, τη ζωή του φιλόσοφου Ζήνωνα, την ιστορική φιλοξενία στο Κίτιο για 30 χρόνια του Αγίου Λαζάρου, την ιστορία της Ουμ Χαράμ, τη Σαλίνα επί Φραγκοκρατίας και τη σημασία των Αλυκών. Την αποβίβαση του Οθωμανικού στρατού στη Λάρνακα, την Αγγλοκρατία και τις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, τους εορτασμούς του Κατακλυσμού, την επανάσταση του Μητροπολίτη Νικόδημου Μυλωνά και την ιστορία της πόλης μέχρι και σήμερα.
Το Skala Times συνομίλησε με την Εύη Θεοπέμπτου η οποία τόνισε ότι η αγάπη της για την Λάρνακα ήταν ο λόγος που την ώθησε να μελετήσει την ιστορία της πόλης, ενώ παρατηρεί ότι “ίσως οι Λαρνακείς να μην νιώθουν την αγάπη που νιώθουν οι Λευκωσιάτες για την Λευκωσία, ή οι Λεμεσιανοί για την Λεμεσό. Νομίζω ότι το βιβλίο θα βοηθήσει να εκτιμήσουν ότι η πόλη τους έχει μια αξιόλογη ιστορία, πέρα από το ότι έχουν μια υπέροχη πόλη, την οποία εμείς οι Λευκωσιάτες ζηλεύουμε…”

Της Γιώτας Δημητρίου

Κυρία Θεοπέμπτου, είναι η πρώτη σας συγγραφική δουλειά αυτό το βιβλίο. Ποιο ήταν το έναυσμα για να το γράψετε;
Καταρχάς να πω ότι δεν είμαι συγγραφέας είμαι πολιτικός μηχανικός. Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μια ερασιτεχνική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από την αγάπη μου για τη πόλη του Ζήνωνα. Στη Λάρνακα εργάστηκα για 12 χρόνια ως Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας. Ο χρόνος που εργάστηκα και έζησα στη Λάρνακα, η συναναστροφή μου με Λαρνακείς, με έκαναν να αγαπήσω αυτή την πόλη. Θα έλεγα ότι το έναυσμα μου το έδωσε και ο πρώην Αντιδήμαρχος Αλέξης Μιχαηλίδης ο οποίος αγαπά και γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία της Λάρνακας, έχει γράψει βιβλία και σημειώματα για τη πόλη και αποτέλεσε, εν μέρη, την έμπνευση μου για αυτό το βιβλίο.

Χρειάστηκε έρευνα για το βιβλίο σας;
Φυσικά. Αλλά, η έρευνα ξεκίνησε για μένα, για να ενημερωθώ εγώ για την πόλη. Ψάχνωντας ανακάλυψα ότι αξίζει η ιστορία αυτής της πόλης να γίνει γνωστή. Εντοπίζω ότι ίσως οι Λαρνακείς να μην νιώθουν την αγάπη που νιώθουν οι Λευκωσιάτες για την Λευκωσία, ή οι Λεμεσιανοί για την Λεμεσό. Νομίζω ότι το βιβλίο θα βοηθήσει να εκτιμήσουν ότι η πόλη τους έχει μια αξιόλογη ιστορία, πέρα από το ότι έχουν μια υπέροχη πόλη, την οποία εμείς οι Λευκωσιάτες ζηλεύουμε (αναφέρομαι ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο).

Που αποτείνεται το βιβλίο;
Το βιβλίο αποτείνεται σε παιδιά των 12 ετών, αλλά και σε ενήλικες αφού μέσα σε ένα 20λεπτο μπορούν να πάρουν μια γεύση για την ιστορία της πόλης και να τους ωθήσει ίσως να ψάξουν την ιστορία της Λάρνακας σε άλλα βιβλία, είτε ακαδημαϊκά, είτε ιστορικά.

Η έρευνα σας πώς έγινε και πόσο χρόνο σας πήρε;
Πέρα από τον κ. Μιχαηλίδη που έχω αναφέρει, έχω κάνει έρευνα τόσο μέσα από βιβλία όσο και μέσα από το διαδίκτυο. Η έρευνα πήρε τρία χρόνια και ομολογώ πως μου άρεσαν ιδιαίτερα οι λεπτομέρειες που ανακάλυπτα.

Υπήρχε κάτι το οποίο δεν γνωρίζατε προηγουμένως και όταν το ανακαλύψατε, μέσα από την έρευνα, σας εντυπωσίασε;
Ναι,  η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα ότι ο Άγιος Λάζαρος λίγες μέρες μετά την Ανάσταση του ένιωσε την ανάγκη να φύγει από τον τόπο του επειδή ήθελαν να τον σκοτώσουν για να εξαφανίσουν το θαύμα που έκανε ο Χριστός, και ότι μπήκε σε μια βάρκα και ήρθε στην Λάρνακα! Επίσης πίστευα πως έζησε για λίγο στην Λάρνακα, ενώ η πραγματικότητα είναι πως έζησε τριάντα ολόκληρα χρόνια στην Λάρνακα. Βασικά στην Λάρνακα έζησε όλη του την ζωή μετά την Ανάσταση του.  Έζησε στη Λάρνακα, έγινε Επίσκοπος Κιτίου και πέθανε εδώ.

Παρόλα αυτά κυρία Θεοπέμπτου, αν και το βιβλίο είναι παιδικό, έχω την εντύπωση πως είναι για όλους μας, όχι μόνο για παιδιά! Περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την Λάρνακα που είναι καλό όλοι να γνωρίζουμε.
Σωστά. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αντιλαμβάνομαι πως είναι για όλους μας. Αλλά, επειδή δεν είμαι ιστορικός ή επαγγελματίας συγγραφέας, θεώρησα πως αν απλοποιούσα τα σημαντικότερα στοιχεία της ιστορίας για να αποτείνεται και να μπορεί να διαβαστεί από παιδιά των 12 ετών, τότε θα μπορούν και οι ενήλικες να το διαβάσουν και να αποτελέσει ίσως το κέντρισμα που θα τους ωθήσει να ψάξουν ακόμα πιο βαθιά την ιστορία αυτής της τόσο όμορφης πόλης. 

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 22347797
& website: contact@abookwormpublication.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!