ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Μια μάχιμη δημοσιογράφος ανάμεσα μας!

1390682_1400023900231398_193470216_nΕίναι ίσως η μοναδική ραδιοφωνική εκπομπή στη Λάρνακα που ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας με σεβασμό και αναδεικνύει τα σοβαρά αλλά και τα καθημερινά προβλήματα της πόλης. Η δημοσιογράφος Έλενα Παπαμιχαήλ στην εκπομπή της “Καλημέρα Λάρνακα”, κάθε πρωί στις 9, μέσα από τον ανανεωμένο τοπικό ραδιοσταθμό της Λάρνακας STAR 93.7, δίνει φωνή σε όλη τη Λάρνακα. Τι έκανε την αρχισυντάκτρια του Ράδιο Πρώτο να επιστρέψει στη πόλη της, την Λάρνακα; “Είμαι εδώ και χρόνια στο Ράδιο Πρώτο, αλλά η πρόταση για τον τοπικό ραδιοσταθμό της πόλης μας ήταν και είναι σαν ψυχοθεραπεία για εμένα! Δεν ξέρω αν μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος, αλλά κάνω με τόση αγάπη αυτή την εκπομπή, επειδή είναι συνδεδεμένη με τη πόλη μας που υπεραγαπώ, που ίσως και κάποιες φορές να βγαίνει υπερβολικά αυτή η αγάπη. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα”.  Σε εποχές όπου η λέξη δημοσιογραφία χάνει το πραγματικό της νόημα, κάποιοι επιμένουν να ασκούν το λειτούργημα αυτό όπως του αξίζει. Η Έλενα Παπαμιχαήλ μέσα από το “Καλημέρα Λάρνακα” αυτό κάνει!
Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

1379772_1396603780573410_827515777_nΘα ξεκινήσω τη συνέντευξη με κάτι που συζητά όλη η Λάρνακα. Ότι η Έλενα Παπαμιχαήλ παρουσιάζει μια δημοσιογραφική ραδιοφωνική εκπομπή που έλειπε από τη πόλη του Ζήνωνα.  Μέσα από την εκπομπή σου έδωσες βήμα σε όλη τη πόλη!
Καταρχάς να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ γι αυτή τη συνέντευξη Γιώτα μου. Με κολακεύουν αυτά που λες. Η πραγματικότητα είναι ότι επέστρεψα στη Λάρνακα, αφού δούλεψα και παλαιότερα στη πόλη μας. Ήμουν στο ραδιόφωνο και στη τηλεόραση του FM για αρκετά χρόνια. Έμαθα να παλεύω μέσα από τα ρεπορτάζ και νομίζω αυτό έχει σχέση και με το γεγονός ότι λατρεύω αυτή τη πόλη! Όταν λοιπόν μου ζήτησε ο Ζήνωνα Ζηντίλης να επανέλθω στη Λάρνακα για να κάνω αυτή την πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή δεν σου κρύβω ότι συγκινήθηκα και είπα “επιτέλους η Λάρνακα απέκτησε φωνή”. Και αυτός ήταν ο σκοπός μου, να αποκτήσει η Λάρνακα φωνή! Συχνά λέγεται ότι οι Λαρνακείς δεν μιλάνε και δεν βγάζουν τα διάφορα προβλήματα προς τα έξω. Εγώ όμως είπα ότι θα το παλέψω και θα δημιουργήσω μια εκπομπή όπου τόσο οι ιθύνοντες και παράγοντες αυτής της πόλης όσο και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να πει την άποψη και τοποθέτηση του. Ήθελα να πάψει αυτή η μιζέρια που μας διακατέχει τόσα χρόνια, ότι αυτή η πόλη δεν παίρνει όσα της αξίζουν.
Στην εκπομπή Γιώτα δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο concept. Ξεκινώ τη μέρα μου και την εκπομπή με γνώμονα το τι θα ήθελα να αλλάξω σε αυτή τη πόλη για το καλό της  πόλης και των κατοίκων της. Μέχρι στιγμής έχουμε ασχοληθεί με πάρα πολλά θέματα, με την στήριξη πάντα του κόσμου. Είχαμε κάνει εκστρατείες για τους δρόμους της πόλης, για τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της πόλης που δημιουργούν κάποια σοβαρά προβλήματα και για πολλά άλλα.  Υπάρχει απήχηση από τον κόσμο. Τα συμπεράσματα και τα πορίσματα της εκστρατείας τα είχαμε δώσει και στο Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος έρχεται στην εκπομπή μία φορά τη βδομάδα. Θέλουμε μέσα από την εκπομπή να αρχίσει ο Λαρνακέας να μιλά! Αν αρχίσει ο πολίτης να μιλά τότε θα μπορέσει και η εκπομπή να ασκήσει πίεση στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι μαζί να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν, για το καλό της πόλης μας.

Θεωρώ ότι ένα άλλο δυνατό στοιχείο της εκπομπής είναι ότι παρουσιάζεις και τις δύο όψεις του νομίσματος. Από τα πιο σημαντικά (πχ βιομηχανοποίηση του λιμανιού) μέχρι τα λιγότερα σημαντικά, επιλέγεις να παρουσιάζεις όλες τις απόψεις, κάτι που δυστυχώς δεν συνηθίζεται στις μέρες μας από τα περισσότερα ΜΜΕ. Πιστεύω, προσωπικά, ότι η δημοσιογραφία πέρασε δυστυχώς σ’ ένα άλλο επίπεδο μέσα από το οποίο εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα και όχι το κοινό καλό, που αυτό (το κοινό καλό) θα έπρεπε να ήταν ο σκοπός της δημοσιογραφίας…Εσύ όμως τολμάς να παρουσιάζεις και τις δύο όψεις το νομίσματος.
Το να παρουσιάζεις και τις δύο όψεις δεν είναι τόλμη! Είναι το αυτονόητο και αυτό είναι δημοσιογραφία! Σε ότι αφορά το θέμα του λιμανιού βρέθηκα κάποιες στιγμές σε δύσκολη θέση. Ακούγοντας και παρουσιάζοντας και την άλλη όψη, κάποιοι δυσαρεστήθηκαν, αλλά αυτή είναι η δημοσιογραφία. Οφείλουμε να παρουσιάζουμε και τις δύο όψεις. Είναι επιλογή μας να κάνουμε σωστή δημοσιογραφία!

Έχουμε παρατηρήσει ότι στο STAR FM έχει γίνει μια εμφανή ανανέωση. Θέλεις να πούμε κάτι γι αυτή την ανανέωση;942644_170060639841202_2077929708_n
Δεν είμαι η αρμόδια για να απαντήσω σε αυτό, πιστεύω πως ο Γενικός Διευθυντής, ο Ζήνωνας Ζηντίλης  ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά, θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτό. Αλλά, αντιλαμβάνομαι ότι το συγκρότημα έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τον STAR 93.7 όπως και έπραξε. Πέρα από τη μουσική που είναι μια ποιοτική μουσική πιστεύω, με διάφορες αξιόλογες μουσικές εκπομπές, ξεκινώντας από το πρωϊνό της Βαλεντίνας, μετά είναι η Μαριάννα, ο Πέτρος Γεωργίου, η Αργύρης Αντρέου και καταλήγει σε μια αθλητική εκπομπή με τον Πανίκο Θεοδοσίου, νομίζω ότι πλέον ο STAR 93.7 ανταποκρίνεται σε όλους τους Λαρνακεις. Σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν ποιοτική μουσική,  αυτούς που θέλουν λαϊκή μουσική, δημοσιογραφική εκπομπή κ.α και σίγουρα αναβαθμίζεται συνεχώς.

Παρόλα αυτά, παραμένεις και στο Ράδιο Πρώτο, ως Αρχισυντάκτρια ενός από τους πιο γνωστούς κι αγαπημένους παγκύπριους ραδιοσταθμούς. Κάποιος άλλος στη θέση σου ίσως και να μην δεχόταν από ένα παγκύπριο ραδιοσταθμό να μετακομίσει και σε ένα τοπικό.|
Καθόλου δεν σκέφτηκα έτσι! Είμαι εδώ και χρόνια στο Ράδιο Πρώτο, αλλά η πρόταση για τον τοπικό ραδιοσταθμό της πόλης μας ήταν και είναι σαν ψυχοθεραπεία για εμένα! Δεν ξέρω αν μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος, αλλά κάνω με τόση αγάπη αυτή την εκπομπή, επειδή είναι συνδεδεμένη με τη πόλη μας που υπεραγαπώ, που ίσως και κάποιες φορές να βγαίνει υπερβολικά αυτή η αγάπη. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα.

10553524_1508117122755408_548807202008140382_nΘεωρείς ότι το κλισέ που λέγεται “αν κάνεις κάτι με αγάπη γίνεται επιτυχία” είναι αλήθεια;
Δεν ξέρω αν είναι πετυχημένη η εκπομπή, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Αλλά, ναι, όταν κάνεις κάτι που αγάπας δεν σκέφτεσαι αν είναι πετυχημένο ή όχι, απλά τραβάς μια πορεία μέσα από τις αλήθειες σου, μέσα από αυτό που νιώθεις. Αγαπώ αυτό που κάνω και ναι πιστεύω πως θα πετύχει.

Η οικονομική κρίση έφερε και την κοινωνική κρίση. Η δημοσιογραφία, Έλενα, έχει επηρεαστεί μέσα από την οικονομική κρίση;
Ναι, πάρα πολύ! Αρκετά πράγματα γίνονται με γνώμονα του τι συμβαίνει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ακόμα και τα ρεπορτάζ και το πως πρέπει να παρουσιαστούν. Βέβαια με όλα αυτά που γίνονται, αν τα ΜΜΕ βγαίναμε κάθε μέρα και φωνασκούσαμε για τα όσα πραγματικά γίνονται θα αρρωστούσαμε τον κόσμο, θα τον τρομοκρατούσαμε. Από την άλλη όμως, ως ΜΜΕ, θα έπρεπε σε κάποια θέματα να πολεμούσαμε περισσότερο! Το οφείλουμε στο κόσμο.

Τόσα χρόνια στο ραδιόφωνο, πότε κατάλαβες την σημαντικότητα αυτού του μέσου, του ραδιοφώνου; Κάποια στιγμή που είπες “όπα, αυτό που κάνουμε επηρεάζει  αρκετά τον κόσμο”.
Ήταν πάρα πολλές οι στιγμές, αλλά θα φέρω ένα παράδειγμα από τη Λάρνακα. Ήταν δεκαετία του ’90 όταν μου τηλεφώνησε μια διευθύντρια σε κοινοτικό νηπιαγωγείο και μου είπε ότι τα παιδιά στο σχολείο αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Πήγαμε εκεί καλύψαμε την απαράδεκτη κατάσταση, ασχοληθήκαμε με το θέμα για δύο μήνες, είχα επικοινωνήσει με τον τότε πρόεδρο της βουλής με διάφορους βουλευτές, διευθυντές υπουργείων και άλλους ιθύνοντες και τελικά καταφέραμε και ξαναχτίσαμε το σχολείο. Για μένα η καλύτερη στιγμή ήταν όταν πήρα μια κάρτα από τα παιδιά του σχολείου.

Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται η πόλη του Ζήνωνα να αντιμετωπίσει; Και όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που θα μας πεις, θεωρείς ότι υπάρχει ελπίδα;
Καταρχάς πάντα πρέπει να θεωρούμε και να υπάρχει ελπίδα! Dum spiro spero (όσο αναπνέω ελπίζω). Το μεγαλύτερο θέμα για μένα αυτή τη στιγμή στη Λάρνακα είναι η έλλειψη διαφάνειας! Η έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης, αυτό φωνάζουμε και μέσα από την εκπομπή. Αν υπάρξει δημόσια διαβούλευση τότε και τα προβλήματα θα αρχίσουν να επιλύονται Όμως, θα πρέπει να υπάρξει βούληση από το ίδιο το δημοτικό συμβούλοο και δη από το Δήμαρχο Λάρνακας που δυστυχώς βλέπω ότι δεν υπάρχει αυτή η βούληση.

Και ίσως ο κόσμος της πόλης να αρχίσει επιτέλους να γίνεται πιο διεκδικητικός και να απαιτεί τουλάχιστον τα αυτονόητα;
Γιώτα μου, είδαμε ήδη ένα πρώτο βήμα μέσα από το θέμα της βιομηχανοποίησης της Λάρνακας. Εγώ το λέω και το ξαναλέω, είδαμε νέους ανθρώπους να το παλεύουν. Αλλά έχουμε περιθώρια να αφυπνιστούν όλοι οι Λαρνακείς. Είμαστε δυστυχώς του ωχαδερφισμού στη Λάρνακα, το έχουμε αυτό. “Εγώ δεν μένω δίπλα από το λιμάνι, δεν με ενδιαφέρει, ούτε δίπλα από την περιοχή Κρασά άρα δεν με ενδιαφέρει”. Αυτό το πράγμα πρέπει να το ξεπεράσουμε και να αφυπνιστούμε όλοι! Όταν αφυπνιστούμε όλοι τότε θα ασκήσουμε τεράστια πίεση στο δημοτικό συμβούλιο. Και ναι, το μεγαλύτερο θέμα αυτή τη στιγμή στη Λάρνακα είναι η βιομηχανοποίηση του λιμανιού και τα βαριάς βιομηχανίας εργοστάσια στη περιοχή Κρασά. Θα πρέπει να φύγουν άμεσα οι εταιρείες και βεβαίως οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου.

Υπάρχει περιορισμός στην εκπομπή ως προς τα θέματα που φιλοξενείς; Δηλαδή είναι μόνο πολιτικά ή πολιτιστικά θέματα κτλ;
Καθόλου! Ό,τιδηποτε ενδιαφέρει και αφορά τη πόλη η εκπομπή το παρουσιάζει. Και βεβαίως και καλλιτέχνες της πόλης και κόσμο από τη πολιτιστική ζωή της πόλης. Η Λάρνακα έχει αρκετούς ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σου δημοσιογραφικό στοίχημα όταν ξεκινούσες την καριέρα σου; Το κατάφερες τόσα χρόνια στο  χώρο της δημοσιογραφίας;
Σπούδασα νομική, ασχολήθηκα με την δημοσιογραφία και ξεκίνησα με ένα γνώμονα το “νοιάζομαι”.  Αυτό είναι το στοίχημα. Κι όταν νοιάζεσαι για τους γύρω σου δεν μπαίνει σε καλούπια, απλά νοιάζεσαι, αγωνίζεσαι και προσπαθείς να βελτιώσεις τα πράγματα.

Κάθε πρωί, Δευτέρα με Παρασκευή,  μέσα από την εκπομπή της “Καλημέρα Λάρνακα”, στον STAR FM 93.7,
η Έλενα Παπαμιχαήλ δέχεται μηνύματα από τον κόσμο (στο 2535) και μπορεί ο κάθε πολίτης να θίξει οποιοδήποτε θέμα τον προβληματίζει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!