Άθως Καζαντζής: Για τη μετονομασία της Πιαλέ Πασά

Το πιο κάτω έφτασε στο Skala Times από τον Δημοτικό Σύμβουλο του ΑΚΕΛ  Άθω Καζαντζή
με θέμα την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για
μετονομασία μέρους της Πιαλέ Πασά σε οδό Τάσου Μητσόπουλου

Όταν πέθανε ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος ήθελαν να ονομάσουν κάποιο δρόμο με το όνομα του και στην πορεία πρότειναν, όχι στην ημερομηνία που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Δήμου, να μετονομαστεί η Πιαλέ Πασά σε Τάσου Μητσόπουλου.

Τονίσαμε ότι το θέμα είναι πολιτικό και ότι δεν είναι σοφό ν’ αλλάζουμε Τουρκικα ονόματα δρόμων, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικές τουρκοκυπριακές συνοικίες της πόλης. Κι αυτό βεβαίως λόγω του κυπριακού ζητήματος το οποίο εδώ και 40 χρόνια παραμένει ανοικτό. Το θέμα μετονομασίας τουρκοκυπριακών οδών είχε τεθεί και παλαίοτερα, με απάντηση από ΟΛΕΣ τις προηγoύμενες κυβερνήσεις ότι ΔΕΝ γινεται κάτι τέτοιο λόγω του κυπριακού προβλήματος που παραμένει ανοικτή πληγή.

Είπαμε ότι θα έπρεπε να ζητήσουμε την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,  κατά πόσο ήταν σωστό να γίνει αυτή η μετονομασία σε μια ιστορική τουρκοκυπριακή συνοικία της πόλης. Κατά πόσο ήταν ορθό η Πιαλέ Πασά να μετονομαστεί σε Τάσου Μητσόπουλου. 
Περιμέναμε την απάντηση, η οποία όμως δεν μας δόθηκε ποτέ.
 Έμαθα, ανεπίσημα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχτηκε, αλλά πιέστηκε να μετονομαστεί μέρος της Πιαλέ Πασά , απο το σημείο που βρισκόταν το εστιατόριο Βαρωσίωτης μέχρι την λεωφ. Αρτέμιδος, με την δικαιολογία οτι είναι νέος δρόμος και έτσι να παραμείνει από το Κάστρο μέχρι το πρώην εστιατόριο Βαρωσίωτη, ως Πιαλέ Πασά.

Θέλω να τονισω ότι δεν είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα γίνει μ’ αυτόν τον τρόπο, ούτε ότι δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμη μια φορά ο Δήμος παίρνει αποφάσεις, στέλνει Δελτία Τύπου και αφήνει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των κομμάτων και τους οποίους εξέλεξαν οι κάτοικοι της πόλης, στο σκοτάδι!

Ειρήσθω εν παρόδω, θεωρώ ότι δεν τιμάται με την πρέπουσα σοβαρότητα ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος με το να μετονομάζουμε οδούς σε τουρκοκυπριακές συνοικίες, ή κτήρια με το όνομα του, όπως την νέα πρόταση που μας έγινε προχθές για μετονομασία του κτηρίου της οθωμανικής τράπεζας, όπου στεγάζεται σήμερα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
stin-teliki-eftheia-eisilthei-anaplasi-tis-piale-pasia (1)

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συμπληρωματικές εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/ριών στα Δημόσια και Κοινοτικά Νηπιαγωγεία για τη σχολική χρονιά 2024-2025

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) πληροφορεί τους γονείς/κηδεμόνες ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων στη συνεδρία της, με ημερομηνία 21.03.2024, ψήφισε τον περί Δημοτικής

error: Content is protected !!