Eυγενία Μωυσέως “Καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται πάνω στο ξεσπίτωμα της κοινωνίας”

1H αιτία για μια συνέντευξη με την Ευγενία Μωυσέως, μέλος του Παγκύπριου Κινήματος κατά των Εκποιήσεων είναι ο ορατός πλέον κίνδυνος που απειλεί τον κόσμο της Κύπρου. Ο κίνδυνος να βρεθούν συνανθρωποι μας στους δρόμους.
Η αφορμή για την συνέντευξη είναι οι νέες εκδηλώσεις του Κινήματος που στόχο έχουν την ενημέρωση του κόσμου αλλά και τις δωρεάν νομικές συμβουλές.
Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί. 

Ποιες ειναι οι νέες εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα των εκποιήσεων;
Oι εξελίξεις δέν είναι και τόσο ευχάριστες, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι εκποιήσεις για να μήν φαινόμαστε, όπως λέει αναξιόπιστοι στην τρόικα, το περίφημο πλαίσιο αφερεγγυότητας ακόμα συζητείται, οι τράπεζες στέλουν επιστολές και όλα δείχνουν ότι ξεκίνησαν την προεργασία των εκποιήσεων, αλλά προστασία δέν υπάρχει.

Το κίνημα σας έχει προβεί σε κάποιες νέες εκδηλώσεις όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου;
Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπου μας, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για νομικές συμβουλές. Γι αυτό και Τετάρτη στις 6 με 8  το απόγευμα οι νομικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται στο οίκημα της Αναγέννησης για να παρέχουν δωρεάν συμβουλές στο κόσμο.
Επίσης συνεχώς διοργανώνουμε εκδηλώσεις για ενημέρωση όσον αφορά στο νέο νόμο περί εκποιήσεων, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις αναδιαρθώσεις.
Η επόμενη εκδήλωση μας θα γίνει στο ΑlexanderCollege στην Λάρνακα, την Τετάρτη 25 Φεβροαρίου η ώρα 7.00μ.μ
Ομιλητές θα είναι οι δικηγόροι Χρίστος Πουτζιουρής και Χριστάκης Κωνσταντινου και η οικονομολόγος Άννα Θεολόγου Οράτη. Εκεί θα μπορούν να απαντηθούν οι όποιες απορίες. Εδώ θέλω να τονίσω ότι από τις επαφές μας με τον κόσμο δυστυχώς παρατηρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει πλήρη άγνοια σε ότι αφορά τον νέο νόμο.
Δυστυχώς ο κόσμος δεν συνειδητοποίησε το τι επέρχεται, έχουν την αυταπάτη ότι δεν θα γίνουν εκποιήσεις, και όμως η τράπεζα παρόλη την δίμηνη αναστολή του νόμου έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, οι οποίες είναι οι επιστολές που στέλνουν στον κόσμο. Αν το συνειδητοποιούσαν ίσως να λάμβαναν μέερος στις κινητοποιήσεις και θα έτρεχαν να ενημερωθούν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Πόσα μέλη είστε μέχρι στιγμής στο κίνημα και πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του κινήματος σας;2
Έχουμε πέραν των 3500 μελών. Για να γίνει κάποιος μέλος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και να συμπληρώσει την φόρμα την οποία έχουμε εκεί, ή να επικοινωνήσει μαζί μας. Δεν πληρώνει κανένας διότι το κίνημα μας βασίζεται στον εθελοντισμό και όχι στο κέρδος. Γιαυτό και ότι κάνουμε είναι πάντα δωρεάν με γνώμονα το καλό του κυπριακού λαού, να μην βρεθεί κανένας συνάνθρωπος μας άστεγος!

Είστε σε επικοινωνία με άλλα κινήματα κατά των εκποιήσεων στην Ευρώπη;
Έχουμε επικοινωνία με την πλατφόρμα PHA στην Ισπανία. Είναι πολλά κινήματα ενωμένα οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στις εκποιήσεις. Επίσης με τα κινήματα εναντίον των πληστηριασμών Ρεθύμνου Κρήτης και άλλων πόλεων. Απο την πλατφόρμα της Ισπανίας είχαμε φέρει εκπρόσωπο της στην Κύπρο και έχουμε κάνει μαζί του δυο εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Κυρία Μωσέυως με το χέρι στην καρδιά, τι πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει το κίνημα σας;
Ως κίνημα αγωνιζόμαστε έτσι ώστε κανένα σπίτι να μην περάσει στα χέρια τραπεζίτη, έχουμε έντονη δράση, συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, κινητοποιήσεις, παρέμβαση στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο, επίδωση επιστολών στον πρόεδρο της βουλής, όμως θα πετυχαίναμε πολύ περισσότερα αν αντιδρούσε ο κόσμος. Τίποτε δεν είναι πιο δυνατό από την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο λαός. Θα έπρεπε οι χιλιάδες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους να συστρατευτούν μαζί μας, να υψώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας. Δεν το συνειδοτοποιούμε ότι η πίεση είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει πολλές καταστάσεις, κάτι το οποίο πιστεύω ακράδαντα.

Το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας;
Θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο να ενωθούν μαζί μας για να υψώσουμε τις φωνές μας κατά αυτής της αδικίας που πάει να γίνει. Δεν φέρουμε καμιά ευθύνη για την κρίση γιατί να την πληρώσουμε εμείς;  Ιδιωτικοποιήσαμε το κέρδος και ποινηκοποιήσαμε τις ζημιές, τις ζημιές των τραπεζών που ίδιοι δημιούργησαν. Καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται πάνω στο ξεσπίτωμα της κοινωνίας. Οι εκποιήσεις θα διαλύσουν κυριολεκτικά τον τόπο μας, θα δημιουργηθεί χαος, θα γεμίσει ο τόπος δυστυχία, φτώχια και άστεγους.

H ιστοσελίδα του Κινήματος:  https://www.facebook.com/kinimaoxiekpiiseis/info?tab=page_info

last

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!