Έλενα Χατζηγεωργίου «Η χρωματοθεραπεία είναι το Α και το Ω της ύπαρξης μας»

1
H Χρωματοθεραπεία
είναι μια νέα επιστημονική θεραπευτική αγωγή που αξιοποιεί την φωτεινή ενέργεια των χρωμάτων για να διεγείρει το δέρμα και τα όργανα του σώματος με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η εγκεφαλική επιρροή των χρωμάτων ταξιδεύει μέσα από τα μάτια. Από εκεί οι έγχρωμες ακτίνες φτάνουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, όπου μέσα από πολύπλοκες διεργασίες μετατρέπονται σε ιδέες και ενέργεια. Η απορρόφηση των χρωμάτων από τα νεύρα ενισχύει την λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού του σώματος.
Η χρωματοθεραπεία κατατάσσεται στις ολιστικές μορφές θεραπείας, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της χημικής φαρμακευτικής αγωγής.
Η Έλενα Χατζηγεωργίου μας μιλά για την ολιστική ιατρική και την χρωματοθεραπεία με ενθουσιασμό, με τον ίδιο ενθουσιασμό που μιλάει για τη ζωή και τη δύναμη που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Μας εξηγεί ότι «ο θεραπευτής δεν είναι Θεός, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει σε λύσεις και θεραπείες».
Η Έλενα Χατζηγεωργίου μας μιλά για την χρωματοθεραπεία και μας αναγγέλει την νεα της στήλη στο Skala Times.

Της Γιώτας Δημητρίου

Έλενα τι είναι ο κλάδος της χρωματοθεραπείας;
Η χρωματοθεραπεία είναι το Α και το Ω της ύπαρξης μας στη γη και συνδέεται με τον ήλιο. Χωρίς τον ήλιο δεν μπορούμε να ζήσουμε και το χρώμα είναι το 40% της ηλιακής ακτινοβολίας. Αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά αυτή την ενέργεια η οποία μας περιβάλλει και μας θρέφει καθημερινά τότε μπορούμε να είμαστε 100% υγιείς. Είναι κάτι πολύ απλό ως φιλοσοφία, πολύ δραστικό και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας, φτάνει να το μάθει. Η χρωματοθεραπεία στηρίζεται στην αντιληψη ότι καθένα από τα χρώματα του φάσματος του φωτός δρα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού, ασκώντας ευεργετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Τα χρώματα γύρω μας επηρεάζουν υποσυνείδητα τη διάθεση μας και κατ’ επέκταση τις σχέσεις μας και την καλή μας φυσική κατάταση.

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει η χρωματοθεραπεία;2
Στο να ζούμε υγιείς και ισορροπημένοι σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης. Σωματικά και ψυχικά. Σε φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο. Σκεφτείτε ότι το σύμπαν, ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις ως προς το τι θα επηρεάσει. Είναι μια ενέργεια που επιδρά στα πάντα.

Γιατί λες πως είναι το Α και το Ω και επηρεάζει τον άνθρωπο;
Επειδή μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η δική μας η ενέργεια, αυτό που μας περιβάλλει και κρατά το σώμα μας ζωντανό κινείται ακριβώς στις ίδιες συχνότητες. Άρα είμαστε φως! Γι αυτό και διάφοροι διορατικοί άνθρωποι και συνήθως και τα παιδιά μπορούν να δουν τα χρώματα που κουβαλεί ο καθένας μας.

Είναι αυτό που πολλοί γνωρίζουμε ως «αύρα»;

Ναι. Τα ενεργειακά μας κέντρα, αυτό που κρατά το σώμα μας υγιή και ζωντανό. Γι αυτό πολλές φορές όταν αρρωστήσουμε νιώθουμε ότι «πέφτει η ενέργεια μας».

Σε μια εποχή όπου αναπτύσσεται η εναλλακτική ιατρική και έχουμε πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες, αυξάνονται και οι πιθανότητες για διάφορες θεραπείες με φυσικό τρόπο;
Ακριβώς! Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι και η χρωματοθεραπεία εξελισσεται και ακόμη και ασθένειες στις οποίες είμαστε επιρρεπείς, εξαρτόνται ανάλογα με τι φάση της ζωής μας στην οποία βρισκόμαστε. Πιστεύω ότι αν κάποιος πάει στον γιατρό σήμερα μπορεί να φανεί ότι είναι επιρρεπής στην τάδε ασθένεια, ενώ μετά από ένα χρόνο να μην είναι. Τα πάντα ρει. Όλα αλλάζουν και εξαρτόνται από εμάς, από το πως ζούμε και σωματικά αλλά και ψυχικά.

3Εσένα τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την χρωματοθεραπεία;

Πάντα μέσα μου έψαχνα κάτι διαφορετικό και από πολύ μικρή ηλικία μπορούσα να διαβάσω την ενέργεια των ανθρώπων, πράγμα που στην αρχή με αναστάτωνε επειδή δεν ήξερα πως να το χειριστώ. Αναζητούσα κάτι περισσότερο από αυτό που έβλεπα. Παρόλο που είχα κάνει οικονομικές σπουδές και ακολούθησα άλλους δρόμους, πάντα με διεκατείχε εκείνο το αίσθημα να βρω απαντήσεις για πολλά ερωτήματα που είχα μέσα μου. Είχα μια κλίση προς τους φυσικούς τρόπους ζωής (βότανα, βιολογικά προϊοντα κτλ)….Πίστευα πάντα ότι μπορούμε να γίνουμε δάσκαλοι του εαυτού μας. Έψαξα τα πάντα! Κινέζικη φιλοσοφία, θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων, Shiatsu Yoga, τα πάντα. Δεν μου άρεσε να βλέπω να «θεοποιούνται» κάποιοι μεθόδοι, συνέχιζα να μελετώ μόνη μου τα πάντα. Κάπως έτσι ανακάλυψα την χρωματοθεραπεία και βρήκα κάποιες σχολές στην Βρετανία στην οποία έχει αναπτυχθεί πολύ η μέθοδος αυτή. Κατέληξα σε μια σχολή στο Devon, που είναι μιά πολή μικρή πόλη μέσα στην οποία οι περισσότεροι κάτοικοι είναι θεραπευτές και ασχολούνται με την φυσική ιατρική και φυσικούς τρόπους θεραπειών.
Επέστρεψα πίσω στην Κύπρο και άρχισα να εργάζομαι με την χρωματοθεραπεία, αλλά μιλώντας με τους ανθρώπους που έρχονταν κοντά μου για θεραπεία και βλέπωντας πόσο τους επηρέαζαν τα λόγια μου ήθελα να ξέρω τι είναι αυτό που λειτουργεί τόσο δραστικά στους ανθρώπους.  Ανακάλυψα λοιπόν ότι γι αυτό είναι σχετική η επιστήμη του NLP (neuro linguistic programming) και έτσι βρήκα μια καταπληκτική Σχολή για NLP στην Ιρλανδία, μια σχολή η οποία συνεργάζεται με τον ίδιο τον δημιουργό του NLP, τον Richard Bandler.  Εκεί είδα και έμαθα πως η κάθε λέξη μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο, το μυαλό και την ψυχή του.

Όσοι τελειώνουν NLP θεωρούνται Life Coachers;
Ναι. Τελειώνοντας όμως το NLP συνέχισα στην ίδια σχολή μαθήματα για την χρωματοθεραπεία.

Στην ομοιοπαθητική πιστεύεις;
Ναι, φυσικά είναι αλληλένδετα με την χρωματοθεραπεία. Πιστεύω πως κάνει θαύματα η ομοιοπαθητική! Συνεργάζομαι με ένα συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό στη Λευκωσία τον Robert Baileys, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Αυστραλία και είναι εξαιρετικός.

Πιστεύεις ότι οι ασθένειες είναι συνδεδεμένες με τα συναισθήματα μας;
Βεβαίως. Δεν μπορώ να αρρωστήσω αν δεν μου συμβεί κάτι σε συναισθηματικό ή νοητικό επίπεδο. Η ασθένεια είναι κάτι που μας έβγαλε εκτός ισορροπίας και είναι ένα καμπανάκι το οποίο χτυπά ο οργανισμός για να μας προειδοποιήσει ότι κάτι πάει λάθος.

Νομίζω και η Louise Hay έχει μιλήσει για τα ψυχοσωματικά και έχει εξηγήσει πως όλες οι ασθένειες είναι 4συνδεδεμένες με την ψυχολογία μας…
Ναι, βέβαια η Αμερικανίδα Louise Hay δεν ήταν η πρώτη, ούτε η μόνη, αλλά έγινε η πιο γνωστή και μέσα από τα βιβλία και εκπομπές της. Η Louise Hay αναπτύσει ένα κομμάτι του νευρογλωσικού προγραμματισμού (NLP).  Ίσως μιλήσουμε γι αυτό κάποια στιγμή. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. To είχαν αναπτύξει πλήρως οι Richard Bandler και John Grinder. Η επιστήμη αυτή εξηγεί πως το μυαλό είναι ένα τεράστιο εργαλείο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπερ ή κατά μας. Πολλές φορές το προγραμματίζουμε να λειτουργεί κατά μας, με τον τρόπο που μιλούμε για τον εαυτό μας, κτλ. Η επιστήμη του NLP σε συνδυασμό με την χρωματοθεραπεία μπορούν να κάνουν θαύματα στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Συνήθως για τι είδους προβλήματα σε επισκέπτονται;
Για θέματα κατάθλιψης, για εξαρτήσεις ποτού, ναρκωτικών, για διάφορα άλλα σοβαρά και λιγότερο σοβαρά ζητήματα….

Δεν είναι μεγάλη ευθύνη να έρχονται άτομα με σοβαρά θέματα υγείας και να ζητούν την βοήθεια σου;
Μα αν δεν μπορείς να αναλάβεις ευθύνη να πας σπίτι σου!
Βέβαια, οποιος έρχεται σε μένα θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όχι με ένα χάπι, όχι με το να κοιμήσει και να προσπεράσει το πρόβλημα, αλλά με το να παλέψει το πρόβλημα απ’ την ρίζα και να το ξεπεράσει εντελώς. Για να έρθει κάποιος κοντά μου θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεπεράσει το πρόβλημα του, να δουλέψει με τον εαυτό του και μαζί μου φυσικά, για να το θεραπεύσουμε μαζί. Κανένας θεραπευτής δεν μπορεί μόνος του να λύσει ένα πρόβλημα χωρίς την βοήθεια του «ασθενή». Ο θεραπευτής δεν είναι Θεός και είναι καλό να το συνειδητοποιούμε αυτό. Πρόσφατα είχε έρθει κοντά μου μια κοπέλα με χρόνια κατάθλιψη , ήθελε να την βοηθήσω και να σταματήσει τα χάπια. Όταν είδα ότι δεν είχε την ψυχική δύναμη να δουλέψει με τον εαυτό της, την έστειλα πίσω στον γιατρό της να συνεχίσει τα χάπια. Σε αντίθεση με ένα πολύ νεαρότερο κορίτσι σε πολύ πιο δύσκολη θέση, το οποίο μέσα σε 6 μήνες ήταν σε θέση να πάρει τη ζωη της στα χέρια της, να συνεχίσει τις σπουδές της, να ερωτευθεί, να κάνει καινούριους φίλους… να γελά! Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο θεραπευτής κάνει το 50% της δουλειάς, σου δείχνει τον δρόμο, αλλά κι εσύ πρέπει να κάνεις το 50% της υπόλοιπης διαδικασίας για να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

6Μια ασθένεια της εποχής είναι και οι κρίσεις πανικού…
Οι κρίσεις πανικού είναι σίγουρα μία ασθένεια της εποχής και συνήθως δημιουργούνται επειδή οι άνθρωποι προσπαθούν να ελέξουν πράγματα που δεν μπορούν να ελέξουν. Χασαμε την σύνδεση μας με τον Θεό, χάσαμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και όλα αυτά μαζί με το στρες και την αδυναμία μπορούν οδηγήσουν στις κρίσεις πανικού.

Πιστεύεις ότι η τροφή μπορεί να γίνει το φάρμακο μας όπως είπε ο Ιπποκράτης;
(«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου»)

Καταρχή να πούμε ότι το φαγητό έχει χρώμα. Απορροφά την ακτινοβολία του ήλιου άρα η φύση προνόησε να πάρουμε τις συχνότητες τις οποίες χρειαζόμαστε για να είμαστε ισορροπημένοι. Γι αυτό αν κατά διαστήματα, πραγματικά, ακούσουμε το σώμα μας, έχουμε ανάγκη από διαφορετικές γεύσεις. Φυσικά πιστεύω ότι η τροφή μπορεί να γίνει η θεραπεία μας. Στο Πανηγύρι Χρωμάτων «Πανηγυρί…ΖΩ στο ΦΩΣ» ένα πρόγραμμα που έχω δημιουργήσει και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του χρώματος στη Ζωή μας, σε διοργανώσεις του, υπήρχε και σταθμός όπου μπορούσε κάποιος να ετοιμάσει τη σαλάτα ή τη φρουτοσαλάτα του ανάλογα με τα χρώματα τροφών που είχε ανάγκη εκείνη τη στιγμή – ήταν εκπληκτική εμπειρία για όλους.

Έλενα τι να περιμένουμε από την νέα σου στήλη στο Skala Times;7
Πρόκειται για μια στήλη που έχει γεννηθεί σαν μια υπέροχη έμπνευση Γιώτα μου, μέσα από τη γνώση μας ότι η Ζωή μπορεί να γίνει πολύ όμορφη, ότι οι λύσεις υπάρχουν και ότι είναι καιρός ο κάθε ένας να ανακαλύψει την αληθινή του δύναμη και να είναι ευτυχισμένος. Τη στήλη την έχω βαφτίσει «Σε ταχύτητα Φωτός» για πολλούς λόγους. Αρχικά γιατί είναι καιρός να προχωρήσουμε ταχύτατα σε απαντήσεις και  λύσεις, και να καλλιεργήσουμε ένα καινούριο εποικοδομητικό τρόπο σκέψης, γιατί η στήλη μιλά για το φως όχι μόνο των χρωμάτων αλλά για αυτό που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του, και γιατί είναι καιρός να ανεβάσουμε την ενέργεια μας, τους στόχους και τα όνειρα μας ψηλά και να τα απλώσουμε στο σύμπαν….  «Σε ταχύτητα φωτός» λοιπόν, γιατί τολμάμε να ακουμπήσουμε κάθε πτυχή της ζωής και να ταξιδέψουμε σε απεριόριστες δυνατότητες!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήμος Λάρνακας: Ανακοίνωση για τη Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης ανάπτυξης

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 συνάντηση του Δημάρχου

error: Content is protected !!