Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Πρέπει να σώσουμε το Σωματείο. Αυτός είναι ο στόχος μας»

pasio1Ένα χρόνο μετά την εμπλοκή του στα Διοικητικά της Ομόνοιας, ο νεαρός δικηγόρος της Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης μιλά στο Skala Times για το ποδόσφαιρο, την Ομόνοια, το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά και για τους οπαδούς του τριφυλιού και τονίζει ότι «ο κόσμος της Ομόνοιας δεν μοιάζει με τον κόσμο των άλλων ομάδων….»Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Πασιουρτίδη πότε ανέλαβες την θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα της Ομόνοιας;
Στις 28 του Φλεβάρη 2014 ήταν η Εκλογική Γενική Συνέλευση του Σωματείου όπου και εκλέγηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο και με τον καταρτισμό σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου πήρα αυτή τη θέση.

Τι είναι αυτό που ωθεί ένα νεαρό δικηγόρο να εμπλακεί στα Διοικητικά μιας ομάδας που, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, διανύει μια από τις χειρότερες φάσεις στης ιστορίας της;
Η εμπλοκή μου δεν έχει σχέση με το επάγγελμα μου, έχει σχέση με το ότι είμαι Ομονοιάτης. Αυτό είναι το βασικό.

Δεν σε προβλημάτισε ότι ίσως να έχει κάποιο αντίκτυπο στη καριέρα σου;
Ναι με προβλημάτισε, αλλά νίκησε η αγάπη μου για την ομάδα. Να σου πω κάτι; Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου, από μωρό, ήθελα να εμπλακώ στα διοικητικά της ομάδας μου για να προσφέρω.

pasiourtidis-3Η εμπλοκή σου με την Ομόνοια επηρέασε την δουλειά σου ως δικηγόρος;
Η αλήθεια είναι ότι αφιερώνω αρκετό χρόνο στα της  ομάδας, αλλά δεν έχει επηρεάσει τη δουλειά μου.Καταφέρνω και βρίσκω ένα ισοζύγιο.

Το ότι διαθέτεις νομικές γνώσεις βοηθά τη θέση σου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας;
Κάθε ομάδα χρειάζεται ένα δικηγορο καθότι υπάρχουν αρκετά θέματα που απαιτούν νομικές γνώσεις. Στο Συμβούλιο της Ομόνοιας είμαστε δύο οι δικηγόροι.

Το γεγονός ότι η ομάδα διανύει τη χειρότερη φάση στην ιστορία της δεν σε προβλημάτισε;
Και πότε να εμπλακεί κανείς; Στα εύκολα της, όταν όλοι θέλουν να εμπλακούν; Την αγάπη για κάτι, ακόμα και για την ομάδα, στα δύσκολα την δείχνεις.

Ο κόσμος ανησυχεί αν τελικά η Ομόνοια τα καταφέρει να βγει από αυτό το λούκι….
Η Ομόνοια, δεν το κρύβουμε, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της! Το Σωματείο κινδυνεύει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανησυχούμε για τίτλους, ανησυχούμε για την ίδια την «ζωή», την συνέχεια, του Σωματείου. Πρέπει να σώσουμε το Σωματείο. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιοι έχουν φταίξει για να φτάσει ως εδώ η Ομόνοια. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πούμε ονόματα σ’ αυτή τη συνέντευξη, αλλά θα ρωτήσω: Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σκοπό να φέρει την κάθαρση έτσι ώστε να πληρώσουν όσοι έχουν φταίξει;
Θα σου απαντήσω, όπως ακριβώς απαντάμε και στον κόσμο μας: Το να αποδώσουμε ευθύνες αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα μας αποπροσανατολίσει από το στόχο μας που είναι η σωτηρία του Σωματείου και δεν θα βοηθήσει το έργο μας. Άρα γιατί να το κάνουμε;

Διαφωνώ! Βεβαίως θα βοηθήσει, αν αυτοί που έφταιξαν πληρώσουν 1. Θα ηρεμήσει ο κόσμος της ομάδας και 2. ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν (και με χρηματικό ποσό) και αυτό σαφέστατα θα βοηθήσει την ομάδα.
Η θέση του Συμβουλίου είναι ξεκάθαρη: Όταν πρώτα σώσουμε την ομάδα, μετά θα δούμε και ποιοι έχουν φταίξει. Ας μην υποτιμούμε τον κόσμο, ο κόσμος Γιώτα, ξέρει πολύ καλά ποιοι έχουν φταίξει! Το να πούμε ονόματα αυτή τη στιγμή απλά θα ξύσει πληγές και ίσως δημιουργήσει κι άλλες. Επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι μόνος ένας. Να σώσουμε την Ομόνοια! Ας κλείσουμε τις πληγές, ας βάλουμε την ομάδα σ’ ένα δρόμο που δεν θα κινδυνεύει, και μετά ας ασχοληθούμε και με αυτούς που έχουν φταίξει. Και ένα τελευταίο, δεν θα ασχοληθούμε με τους φταίχτες μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά περισσότερο για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη!

Σήμερα που η Ομόνοια κινδυνεύει, με ποιους τρόπους καλείτε τον κόσμο της να την βοηθήσει;Pasiourtidis-4
Καταρχάς το πιο σημαντικό είναι η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο, ιδιαίτερα το να έρχονται στα εντός έδρας παιχνίδια, είναι από τα βασικότερα έσοδα που έχει η ομάδα. Επίσης, ζητάμε από τον κόσμο να αγοράζει εισιτήρια διαρκείας. Μιλάμε για μια ομάδα που υπήρχαν εποχές όπου είχε πουλήσει 8,5 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας. Καταλαβαίνουμε ότι η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους γι αυτό και επιδιώκουμε μέχρι το τέλος τη σεζόν να μειώσουμε το εισιτήριο στα 10 ευρώ. Καλούμε τον κόσμο μας να βοηθά όσο και όπως μπορεί. Επίσης, έχουμε την προσφορά του Premium διαρκείας (€900 για 3 χρόνια), αν πληρώσουν για δύο χρόνια παίρνουν τον τρίτο χρόνο δωρεάν. Επιπλέον έχουμε τον λαχνό οικονομικής ενίσχυσης που είναι 10 ευρώ.
Αλλά, αυτό που θα ήθελα να πω στον κόσμο μας, είναι ότι περάσαμε τρεις επικίνδυνα κρίσιμες φάσεις (Μαρτης, Σεπτέμβρης, Δεκέμβρης 2014) χωρίς να ζητήσουμε την οικονομική βοήθεια του κόσμου, βρήκαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο κάποιους πόρους.

Τι πόρους;
Με διάφορους χορηγούς, με διάφορους φίλους κτλ. Αλλά, να τονίσουμε ότι αν η Ομόνοια σωθεί μόνο ο κόσμος της θα την σώσει. Η Ομόνοια ανήκει στον κόσμο της και μόνο αυτός μπορεί να την σώσει! Κανένας άλλος, κανένα Διοικητικό Συμβούλιο! Δοκιμάσαμε το «μοντέλο του Σωσία» που ήρθε να βάλει τα λεφτά και είδαμε τα αποτελέσματα….

Απέτυχε το «Μοντέλο του Σωσία»…
Όχι μόνο απέτυχε, αλλά έφερε την Ομάδα στην σημερινή τραγική της κατάσταση! Οπότε δεν πρόκειται να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, τουλάχιστον όχι όσο είμαστε εμείς εδω στο Διοικητικό Συμβούλιο!

Βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στον κόσμο της Ομόνοιας;
Να μείνει κοντά στην ομάδα. Είναι δύσκολη η εποχή για την ομάδα μας, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα για να αγγίξουμε την σωτηρία με σιγουριά. Πρέπει να διαχωρίσουμε για λίγο το οικονομικό απ’ το αγωνιστικό. Να μην εξαρτάται απ’ το αγωνιστικό αποτέλεσμα η οικονομική βοήθεια τους προς την ομάδα. Να είναι διπλα στην Ομάδα και στα καλά και στα άσχημα. Η Ομόνοια δεν ανήκει σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο. Ανήκει στον κόσμο της μόνο!

Ας την αντέξουν στα χειρότερα της, για να την αξίζουν στα καλύτερα της…..
Η αλήθεια να λέγεται, ο κόσμος της Ομόνοιας δεν μοιάζει με τον κόσμο των άλλων ομάδων….

Δηλαδή;
Όταν στα δύσκολα της Ομόνοιας κατεβαίνουν 7 χιλιάδες Ομονοιάτες στο γήπεδο και κάνουμε παράπονο ότι θέλουμε περισσότερο κόσμο, ενώ άλλοι που διανύουν την χρυσή τους πενταετία παίρνουν με το ζόρι 6 χιλιάδες, τότε αντιλαμβάνεσαι την διαφορά μας με τους άλλους. Για τους Ομονοιάτες η Ομάδα είναι πάθος, είναι κομμάτι μας. Για μένα θα ήταν πιο εύκολο να αφοσιωθώ στην καριέρα μου και να μην εμπλακώ στα Διοικητικά της ομάδας. Αλλά, επαναλαμβάνω, για κάθε ομονοιάτη η ομάδα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Αλήθεια, τον πρόσφατο ρατσισμό κάποιων απέναντι στο παίχτη σας το Ποτέ, πώς το αντιμετωπίσατε;
Είμαστε εκ φύσεως αντιρατσιστικό σωματείο, είμαστε κατά οποιασδήποτε μορφής ρατσισμού και διακρίσεων. Από τη πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα με τον Ποτέ, τον στηρίξαμε και κάναμε όλα τα απαραίτητα διαβήματα στην ΚΟΠ για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Η τιμωρία που δεχθήκαν αυτοί που έφταιξαν ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι προβλέπεται στους πειθαρχικούς κανονισμούς, για την πρώτη φορά που παραπέμπεται σωματείο για ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών του.

Κάποιοι λένε ότι ο Πότε είχε αντιδράσει στο γήπεδο και προκάλεσε….
Ευτυχώς που ο παίχτης μας αντέδρασε και δεν πέρασε στο ντούκου μια τέτοια άθλια, ρατσιστική συμπεριφορά! Αν δεν αντιδρούσε δεν θα γινόταν θέμα και θα συνέχιζαν κάποιοι τις ρατσιστικές συμπεριφορές μέσα στο γήπεδο, όπως γίνεται εδώ και τόσα χρόνια! Η UEFA είναι αμείλικτη σε θέματα ρατσισμού και τα τελευταία χρόνια κάνει αρκετές αντιρατσιστικές καμπάνιες.

Κύριε Πασιουρτίδη, το 2008 τελείωσες το πτυχίο σου στην Αθήνα, το 2009 έκανες την άσκηση σου στην Κύπρο ως δικηγόρος και το 2009-2010 πήρες το μεταπτυχιακό σου από το University of Bristol της Βρετανίας. Ασκείς το επάγγελμα του δικηγόρου από το 2010. Για ένα νέο δικηγόρο στη Λάρνακα πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι το επάγγελμα του σήμερα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης;

Στο δικό μας τομέα το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το ότι κάθε χρόνο εισχωρούν πολλοί νέοι δικηγόροι στην αγορά. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον χώρο. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της νομικής γίνεται δημοφιλής με αποτέλεσμα να σπουδάζουν πάρα πολλοί νομικά και ως αποτέλεσμα να αποφοιτούν κάθε χρόνο εκατοντάδες δικηγόροι. Αυτό όμως είναι πρόβλημα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους νεους απόφοιτους που θα ψάχνουν δουλειά, ιδιαίτερα στη Λάρνακα που είναι μικρή η αγορά. Πριν λίγα χρόνια είχαμε το κύμα των λογιστών, τώρα έχουμε το κύμα των δικηγόρων.

Eσύ με τι θέματα ασχολείσαι κυρίως;
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχω είναι αστικές υποθέσεις. Πολιτικές αγωγές. Αλλά, ασχολούμαι και με οικογενειακές υποθέσεις, με μικρές ποινικές υποθέσεις, με εργατικό δίκαιο και με εταιρείες, δεν αποκλείω κανένα τομέα του επαγγέλματος.

Σου έχει τύχει να δεις καταστάσεις οι οποίες να σε έχουν εκπλήξει δυσάρεστα; Που δεν περίμενες να συμβαίνουν στην Κυπριακή κοινωνία;
Στην αρχή ναι….Υπήρξαν περιστατικά που με είχαν εκπλήξει δυσάρεστα. Πλέον, πραγματικά, δεν με εκπλήσει τίποτα. Δεν λέω ότι έχουμε σοβαρή εγκληματικότητα, αλλά υπάρχουν αρκετά….Επίσης όπως όλοι είδαμε, τον τελευταίο χρόνο οι σημαντικοτερες ποινικές υποθέσεις στην Κύπρο εκδικάστηκαν στην Λάρνακα.

Τελικά η δικαιοσύνη βλέπει ή είναι τυφλή;
Μα η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή για να απονέμεται σωστά!

Ναι, αλλά με αυτή την φράση εννοούμε ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη….
Σοβαρά, πέρα από φράσεις και λογοπαίγνια, θεωρώ ότι στην Κύπρο η δικαιοσύνη βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της κοινωνίας στην Κύπρο, η δικαιοσύνη βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!