Ξεφλουδισμένες Λέξεις «Μπήκαν στην Πόλη οι Οχτροί»

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

anthoula5Ξύπνησα στις 4 τα χαράματα,  με ενα τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη να τριγυρνά στο μυαλό μου. Λες να φταίει η συναυλία με την Νταγάκη; Αυτή η όμορφη λυράρισσα και τραγουδίστρια που υπηρετεί την Κρητική μουσική, την οποία απολαύσαμε την Δευτέρα στη συναυλία;

Ξύπνησα και σκεφτόμουν ότι την επομένη θα έπρεπε να γράψω την στήλη μου στο Skala Times. Θα έγραφα για τις πλημμύρες, ή κάτι Χριστουγεννιάτικο ή στο τσακίρ κέφι για έρωτες και τέτοια ρομαντικά σε στυλ Nicholas Sparks.
Θα εγραφα κάτι overrated τέλοσπάντων διότι ομολογουμένως με τόσα τρεχάμα απ’ την μέρα που επαναπατρίστηκα δεν μένει χώρος και χρόνος για… έμπνευση.

Ξάπλωσα και με πήρε αμέσως ο ύπνος.

To τραγούδι του Ξυλούρη ακόμα εκεί,  ακατάπαυστα να παίζει σαν κολλημένος δίσκος στο μυαλό μου.
Μετά εμφανίστηκαν λέει στην πόλη, ύπουλα και μυστικά, κάτι τεράστια φορτηγά που κουβαλούσαν εκρηκτικά από την περιοχή Κρασά μέχρι το λιμάνι. Μέσα στους δρόμους που κυκλοφορούμε, δίπλα απ’ τα σπίτια μας, πλάι στα αυτοκίνητα μας (που έχουμε στο πίσω κάθισμα τα παιδιά μας). Τεράστια λέει φορτηγά, γεμάτα εκρηκτικά!
Μα έχουμε πόλεμο; Τι γίνεται;
Κανείς δεν βρισκόταν να μου δώσει μια απάντηση να με καθησυχάσει. Μα… Μα έχουμε δημοκρατία, η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ, αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε σύμφωνα με την Σύμβαση Άαρχους θα ερωτηθούμε ως κάτοικοι αν το δεχόμαστε, θα γίνουν δημόσιες διαβουλεύσεις.
Κάτι πάει λάθος εδώ… Δεν γίνεται…. Μετά βρέθηκα σε μια πλατεία στη πόλη… Κόσμος λέει τραγουδούσε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ξωτικά έκαναν παρέλαση δίπλα από ένα χαμογελαστό Δήμαρχο…Μα…Μα αλήθεια, στην πόλη κυκλοφορούν τεράστια φορτηγά με εκρηκτικά, σε μια πόλη που παράνομα «φιλοξενεί» εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου, κυκλοφορούν εκρηκτικά…. Κι εσείς τραγουδάτε ανέμελα με επικεφαλή τον Δήμαρχο;
Μετά ξανά ο Ξυλούρης να επιμένει… «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές την πρώτη μέρα».

Δεν ξέρω πως άλλαξε το σκηνικό, αυτοστιγμεί βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας…Το λιμάνι εκείνο που ονειρεύτηκε η πόλη να το δει τουριστικό, να δει Μαρίνες, να δει ανάπτυξη, να το δει να ομορφαίνει την πόλη… Καμιά ομορφιά δεν είδα…Μόνο έργα που θύμιζαν βιομηχανική περιοχή…. Μα δεν γίνεται, εμείς είμαστε μια τουριστική μικρή πόλη. Το λιμάνι είναι δίπλα από τα σπίτια μας….ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ…Άρχισα να ουρλιάζω. “Ραδιενεργά, χημικά, εκρηκτικά, μέσα στην καρδιά της πόλης. Είναι αδιανόητο κύριοι! Είναι παράλογο”.
Τότε, κάποιος με πλησίασε και με πρόσταξε να ηρεμήσω «εμείς και καμιά 50αρια άλλοι έχουμε βρει επιτέλους δουλειά. Άλλος στην λάσπτη, άλλος στα φορτηγά κτλ. Σε παρακαλώ… σκάσε!» μου είπε με εμπάθεια.
«Μα δεν γίνεται για 50 ή 100 θέσεις εργασίας να ρισκάρουμε την ασφάλεια και υγεία μιας ολόκληρης πόλης» επέμενα εγώ, κι επέμενε απ’ την άλλη κι ο Ξυλούρης… «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, μοίρασαν δώρα οι οχτροί κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά την πέμπτη μέρα».

Μετά άρχισα να ψελλίζω κάτι για την Δημοκρατία….Και ακριβώς εκεί στο παραλήρημα περί Δημοκρατίας βρέθηκα στο Προεδρικό, ναι στη Λευκωσία,  με τον Πρόεδρο του νησιού να δηλώνει σε παράγοντες της πολης με έπαρση ότι «Δεν πρόκειται να μου πει η Λάρνακα τι θα κάνω με το λιμάνι της»! Σαράντα και πλέον άτομα εκπρόσωποι της Λάρνακας, κόμματα, φορείς, οργανώσεις, Δημοτικοί Σύμβουλοι και βουλευτές με επικεφαλή τον Δήμαρχο της πόλης να ακούνε Δικτατορικές δηλώσεις από τον εκλεγμένο Δημοκρατικά πρόεδρο του τόπου.
Και εκεί που ετοιμάζομαι να πλαντάξω στο κλάμα ο Ξυλούρης και πάλι εμπρός μου να τραγουδά «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί φωτιά μας ρίξαν οι οχτροί κι εμείς φωνάζαμε στα σκοτεινά την τρίτη μέρα….»

Ξύπνησα στις 7 το πρωί με ένα τρεμούλιασμα σε σώμα και ψυχή. «Ευτυχώς ήταν εφιάλτης, δεν είναι αλήθεια…»
Δεν;

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κρατούσαν δίκιο οι οχτροί κι εμείς φωνάζαμε ζήτω και γεια σαν κάθε μέρα».
Μόνο που δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τα «ζήτω και γεια σαν κάθε μέρα», γιατί πέρα από τους, ομολογουμένως, έξυπνους οχτρούς με τα επικοινωνιακά κόλπα, υπάρχουν και οι οργανωμένες ομάδες που αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια να ενημερώσουν τον κόσμο και να αγωνιστούν κατά αυτού του εγκλήματος .
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί και είτε είσαι απέναντι τους, είτε είσαι μαζί τους….Λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά μεσαία θέση και στάση δεν υπάρχει.
Λοιπόν;

Υ.Γ Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΚΑΤΑ του βιομηχανικού λιμανιου και κατά των βαριάς βιομηχανιας εργοστασιων, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου: https://www.facebook.com/events/323391167847034/?fref=tsp

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!