Η Λάρνακα εξακολουθεί να ΑΠΑΙΤΕΙ τα αυτονόητα: Yγεία κι Ασφάλεια

larnaka1H ανακοίνωση της Πλατφόρμας Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑ που καλούσε τον κόσμο σήμερα Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 σε διαμαρτυρία κατά του Βιομηχανικού Λιμανιού έλεγε:

Διαμαρτυρόμαστε και αξιώνουμε να αποξηλωθούν οι μονάδες βαριάς βιομηχανίας (μονάδες που θα αποθηκεύουν επικίνδυνα υλικά – χημικά, εκρηκτικά, ραδιενεργά – και θα παράγουν άκρως επικίνδυνα απόβλητα) που έχουν ανεγερθεί παράνομα στη Βιομηχανική Β Αραδίππου δίπλα από προϋπάρχουσα οικιστική ζώνη.
Διαμαρτυρόμαστε και αξιώνουμε να αποξηλωθούν οι εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας (εγκαταστάσεις που θα αναμιγνύουν επικίνδυνα χημικά, θα αποθηκεύουν εκρηκτικά και θα παράγουν επικίνδυνα απόβλητα) στο λιμάνι Λάρνακας στην καρδιά της πόλης μας.
Καταγγέλλουμε ότι χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων της πόλης και επαρχίας, χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς διεξαγωγή Στρατηγικής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων, χωρίς Στρατηγικό Σχεδιασμό εκ μέρους του κράτους, λήφθηκαν αυθαίρετα αποφάσεις που επηρεάζουν δραματικά την υγεία, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια εμάς, των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.
Καταγγέλλουμε ότι οι «εγκρίσεις» για όλες ανεξαίρετα τις εγκαταστάσεις δόθηκαν παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες, παραβιάζοντας το τοπικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, παραβιάζοντας το τοπικό σχέδιο Λάρνακας.
Καλούμε ΟΛΟΥΣ να συμμετάσχουν στην αυτοκινητοπομπή/διαμαρτυρία που διοργανώνουμε στις 18 Οκτωβρίου 2014. Όσοι περισσότεροι ενώσουμε τις φωνές μας τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα αποκτήσουμε. Τόσο καλύτερα θα μας ακούσουν. Τόσο πιο υπολογίσιμοι θα γίνουμε!
Ξεκινάμε όλοι μαζί για να ακολουθήσουμε συμβολικά τη διαδρομή της ραδιενέργειας, τη διαδρομή των εκρηκτικών, τη διαδρομή των χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων! Να δώσουμε μια γεύση της οχληρίας, του θορύβου και της κίνησης που θα προκαλούν τα φορτηγά που θα διακινούνται από τις εγκαταστάσεις της Β Βιομηχανικής Αραδίππου προς το λιμάνι Λάρνακας και αντίστροφα μεταφέροντας επικίνδυνα υλικά και απόβλητα. Μια διαδρομή που περνά μέσα από κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης μας, δίπλα από σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού όπως σχολεία, νοσοκομεία, υπεραγορές!larnaka2

To αποτέλεσμα ήταν σήμερα, περισσότερα από 100 αυτοκίνητα κατοίκων της Λάρνακας και της Αραδίπου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της πλατφόρμας .

Η πλατφόρμα αντιδρά στη βιομηχανοποίηση της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας αλλά και της Αραδίππου, μέσω της χρήσης του λιμανιού της πόλης για τις ερευνητικές εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου και μέσω της ανέγερσης εργοστασίων Βιομηχανίας Α, που σχετίζονται με την εξόρυξη και επεξεργασία του φυσικού αερίου, μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου.

Σε δηλώσεις της η Μαρία Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της Πλατφόρμας, ανέφερε ότι «εκατό περίπου αυτοκίνητα έχοντας μαύρες σημαίες στον ανεμοθώρακα και τοποθετημένες στο μπροστινό παράθυρο, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο χώρο στάθμευσης της αίθουσας δεξιώσεων «Πανόριο» στη Δρομολαξιά. Η αυτοκινητοποιμπή συμβολικά ακολούθησε τη διαδρομή που θα κάνουν τα φορτηγά αυτοκίνητα που θα διακινούνται από τις εγκαταστάσεις της Β Βιομηχανικής περιοχής Αραδίππου προς το λιμάνι της Λάρνακας και αντίστροφα, μεταφέροντας διάφορα εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά».
Ουσιαστικά, υποστήριξε, “η πόλη της Λάρνακας ήρθε προ τετελεσμένων και μετά από πρόχειρους σχεδιασμούς και χωρίς καμία διαβούλευση με τους κατοίκους, αφού όλες αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, μέσα από οικιστικές ζώνες και δίπλα από σχολεία και σπίτια».

400 (2)Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μαρία Παπαδοπούλου είπε ότι «με την αυτοκινητοπομπή – διαμαρτυρία θέλουμε να δείξουμε την οχληρία που θα δημιουργηθεί και την επικινδυνότητα αυτού που πάει να γίνει με τον πρόχειρο σχεδιασμό, γιατί αυτά τα φορτηγά αυτοκίνητα θα κινούνται μέσα από οικιστικές περιοχές».
Η αυτοκινητοπομπή κατέληξε το μεσημέρι στο λιμάνι της Λάρνακας όπου υπήρχαν συγκεντρωμένοι αρκετές δεκάδες άτομα τα οποία και συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στη βιομηχανοποίηση του λιμανιού της πόλης και ζητώντας την άμεση μετακίνηση των εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας από την Αραδίππου.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!