Μηνάς Αλεξίου “Χρονικά Υπολείμματα”.

mina1

“Φυσικα η οικονομικη κριση δεν σταματα την δημιουργία.  Μάλιστα, πολλες φορες οι σημερινες δύσκολες συνθηκες εμπνεουν τους δημιουργικους ανθρωπους γιατι μεσα απο την τεχνη νιωθουμε να επαναστατουμε, με τον δικο μας τροπο.
Οταν αγαπας την τεχνη , ειτε εισαι ζωγραφος, ειτε γλυπτης, ειτε ηθοποιος ή μουσικος, θα συνεχισεις να ασχολεισαι με το είδος της τέχνης που αγαπάς χωρις να σκεφτεσαι τι θα σου δωσει”. O Mηνάς Αλεξίου ετοιμάζεται για την πρώτη του ατομική έκθεση και μας λέει λίγα λόγια για τα “Χρονικά Υπολείμματα”.

 

Μηνά πες μας που και πότε θα γίνει η έκθεση;
Η εκθεση θα γινει  στο Πολυχώρο Αποθήκες στη Λάρνακα στις 3o Οκτωβριου η ωρα 7 και θα διαρκέσει μεχρι 4 του Νιομβρη.

Ποιο είναι το θέμα της έκθεση;
Το θεμα της εκθεσης βασιζεται πανω σε “Χρονικά Υπολείμματα”.

Τι να περιμένουμε να δούμε;
Γενικα μην περιμενετε να δειτε ρεαλιστικες εικονες και ξεκαθαρα μηνυματα.  Η δουλεια που παρουσιαζω μπορει να χαρακτηρηστει ως αφηρημενη εξπρεσσιονιστικη, οπου μεσα απο μικτες τεχνικες και διαφορα υλικα προσπαθω να αποτυπωσω το περασμα του χρονου, μια στιγμη που περασε κι ομως ειναι ακομα παρον, στο μυαλο και στην σκεψη.
Οι τεχνικες που χρησιμοποιω ειναι πολλες,  οπως stencils, collage, layering και διαφορες αλλες με μπογιες.

Για την συγκεκριμένη έκθεση από που εμπνεύστηκες;
Πηγη εμπνευσης αυτης της εκθεσης ειναι η τεχνη του δρομου σε συνδυασμο με τον χρονο. Αυτο που με συναρπαζει ειναι οταν βλεπω τοιχους που “μιλανε”. Ενας τοιχος θεωρειται και ειναι ενα αψυχο πραγμα που όμως μπορει και αλλαζει οταν ο ανθρωπος αντιδρα.  Σε ενα τοιχο λοιπον, με οπλα ενα μαρκαδορο, spray και μπογια ακομα και με κλειδια, ο καθενας εκφραζει τα πιστευω του, τον θυμο του, και αλλοτε την αγαπη του, υποθετωντας πως η ιδεολογια της πραξης τους θα μεινει για παντα.
Ολο αυτο το θεωρω μια μικρη επανασταση του εσωτερικου κοσμου των ανθρωπων. Η πραξεις τους μενουν και γινονται ιστορια, ιστορια πανω στην ιστορια, που στο περασμα του χρονου αλλαζουν την οψη καποιου τοιχου.
Ιδιαιτερη συνγκινηση ενιωσα το 2009 οταν επισκεφτηκα το Ιστορικο τοιχος του Βερολινου….Τα συναισθηματα μου ηταν αρκετα για να τροφοδoτησουν την εμπνευση μου για διημηουργια.

Αυτή είναι η πρώτη σου ατομική έκθεση;alexiou1
Ναι, αυτη ειναι η πρωτη μου ατομικη έκθεση. Αλλά έχω συμμετασχει σε 11 ομαδικες μέχρι στιγμής.

Ποιοι είναι οι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες;
Συγκεκριμενα δεν μπορω να πω ότι εχω καποιον αγαπημενο καλλιτεχνη γιατι συνεχως βλεπεις διαφορες δουλειες και κατα διαστηματα αλλαζουν οι προτιμησεις.  Για παραδειγμα οταν πρωτοξεκινησα τις σπουδες μου για καποιον λογο μου αρεσε πολυ η δουλεια του Cy Twomb ly στη συνεχεια του Robert Rauschenberg, μετα καποιου αλλου. Παρολα αυτα νομιζω ότι διαχρονικά εχω μιαν αδυναμια στονVan Gogh.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, στην Κύπρο, την τέχνη στο νησί μας;
Μακαρι η οικονομικη κριση να επηρεαζε μονο την τεχνη, αλλα φαίνεται ότι δυστυχως τα παντα επηρεαστηκαν απο αυτή. Φυσικα η οικονομικη κριση δεν σταματα την δημιουργία.  Μάλιστα, πολλες φορες οι σημερινες δύσκολες συνθηκες εμπνεουν τους δημιουργικους ανθρωπους γιατι μεσα απο την τεχνη νιωθουμε να επαναστατουμε, με τον δικο μας τροπο.
Οταν αγαπας την τεχνη , ειτε εισαι ζωγραφος, ειτε γλυπτης, ειτε ηθοποιος ή μουσικος, θα συνεχισεις να ασχολεισαι με το είδος της τέχνης που αγαπάς χωρις να σκεφτεσαι τι θα σου “δωσει”.  Γι’ αυτο τον λογο πιστευω πως η οικονομικη κριση δεν επηρεασε την παραγωγη της τεχνης οσο τις τιμες των εργων, τουλαχιστον για εμάς τους νεους καλλιτεχνες.

Να πούμε ποιος θα κάνει τα εγκαίνια της έκθεσης σου;
Ναι. Τα εγκαινια θα γινουν απο τον Δρ Λοϊζο Λοϊζου,  Προεδρο του Φιλανθρωπικου Ινδρυματος “Ελπιδα”.
Να αναφέρω εδώ ότι μερος τον εσοδων από την έκθεση μου θα δωθούν στο Ιδρυμα “Ελπιδα” για παιδια που πασχουν απο καρκινο και λευχαιμια.

  •  Η σελίδα του Μηνά Αλεξίου στο Facebook: Minas Alexiou ART

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!