Ξεχασμένη στη Μετάφραση “Αυτό(ς)  μας έλειπε…”

Γράφει η Μυράντα Ορθοδόξου
orth_miranda@hotmail.com

miranta arxxieΛόγω (ατυχών) συγκυριών, οι τελευταίες μέρες με βρήκαν για μερικές ταλαίπωρες ώρες παραπάνω μπροστά στην κυπριακή τηλεόραση.
Κι εκεί που έχεις πλησιάσει να πουλήσεις και την τελευταία ίντσα εγκεφαλικού κύτταρου στον μανάβη της γειτονιάς μπας και γλυτώσεις το mind blowing προκύπτει… η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου!

Ω ναι!… βράδυ καθημερινής μεταξύ νεύρων, πίεσης, δουλειάς και υπνηλίας τσουπ! Να σου ο Παναγιώτατος και ναι (!) άνοιξε το μάτι γαρίδα!
Το όλο σκηνικό, ήταν εξαρχής αστείο:  Μα δύο χρονιές σερί, το κανάλι της Εκκλησίας έχει την ευκαιρία να προβάλει το ίδιο το αφεντικό του;
Μα τι πρωτοφανή- ευχάριστα- αναπάντεχα- νέα δεδομένα στην Κυπριακή τηλεόραση!
Πώς να χάσω τέτοιο σόου! Και ειδικότερα με το θέμα των εκποιήσεων να γίνεται τσίχλα στο στόμα του κάθε ενός (γιατί όχι και του Αρχιεπισκόπου), με το άλλο θέμα της απεργίας να γίνεται μπαλάκι στα αδηφάγα στόματα των δημοσιογράφων και τα σκάνδαλα να δίνουν και να παίρνουν, η συνέντευξη έμοιαζε να είναι η… ευχάριστη ώρα του παιδιού!

Δε με εξέπληξε η αναφορά τους ομοφυλόφιλους άλλωστε καλά το χειρίστηκε. Δε με ενδιέφερε η γνώμη για το κυπριακό, άλλωστε ξαναμασημένη τροφή σερβίρισε στους τηλεθεατές του καναλιού του. Περίμενα να ακούσω τι θα πει για το θέμα που καίει εμένα παραπάνω από τα πιο πάνω: Τόσα (δις)εκατομμύριαπου έχει η Εκκλησία (κατονόμασε κιόλας μερικά), τόσες επιχειρήσεις (κατανόμασε κιόλας μερικές) είναι άξια σχολιασμού εν μέσω κρίσης. Και οι απορίες μου ήταν οι εξής: πρώτον πώς δικαιολογεί την ανάγκη ύπαρξής τους και δεύτερο, αλλά σημαντικότερο, πού είναι η ουσιαστική παρουσία της Εκκλησίας σε όλη αυτήν την οικονομική και κοινωνική αναμπουμπούλα.

Μεγάλη μερίδα του κόσμου πεινάει, απελπίζεται, μοχθεί, ταλαιπωρείται, παλεύει ο υπόλοιπος αγνοεί, παραγνωρίζει ή αδιαφορεί για την κατάσταση. Ή ακόμα πάει διακοπές, κάνει clubbing, συμμετέχει στα καλλιστεία με όνειρο ζωής να βγει «η μοντέλα της χρονιάς»,  διερωτάται πότε θα κυκλοφορήσει το νέο μοντέλο κινητού της apple και τι κουτσομπολιό παίζει στη γειτονιά του facebook.
Λοιπόν, η Εκκλησία της Κύπρου, η μεγάλη παντοδύναμη αυτοκέφαλη εκκλησία της Κύπρου πού είναι; Α ναι! Η εκκλησία της Κύπρου, παραχωρεί στα άπορα παιδιά στα σχολεία πρωινά- σάντουιτς λέει και χυμό ή γάλα (δε θυμάμαι)! Και βέβαια βέβαια δε μένει εδώ! Με τα (δις)εκατομμύρια και τις επενδύσεις της σπουδάζει και ΟΠΟΙΟ παιδί κτυπήσει την πόρτα τους και ζητήσει οικονομική βοήθεια για να σπουδάσει! Εύγε! Όχι, μπράβο! Εμ τι δηλαδή; ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-( δικό σας)

Τόσα χρόνια επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε ακίνητα, σε επιχειρήσεις, σε μετοχές τραπεζών- να τώρα που βρέθηκαν και πιάσαν τόπο βρε αδελφέ! Ναι, γιατί όταν δώσεις σάντουιτς σε ένα άπορο παιδί το βγάζεις από τη μιζέρια της καθημερινότητάς του, του λύνεις όλους τους προβληματισμούς για το άφατο μέλλον του και του δίνει θάρρος για να συνεχίσει ελπίζοντας. Ναι, όταν το στηρίζεις οικονομικά για να σπουδάσει (αφού έρθει στο γραφείο σου και το ζητήσει) του έχεις λύσει τα χέρια ώστε να μπορεί να γεμίζει τις αιτήσεις για εργοδότηση άνεργου επιστήμονα με το πρόγραμμα της ΑΝΑΔ ή για να παίρνει πιο εύκολα την μοιραία απόφαση για να ξενιτευτεί με εισιτήριο το πτυχίο του- που πλήρωσε ο Αρχιεπικοπή για να το εξασφαλίσει. Εύγε και πάλι εύγε!

Κρίμα όμως, γιατί θα μου φαινόταν πιο χρήσιμο, ας πούμε, να βγείτε στους δρόμους, εσείς Παναγιώτατε και όλος ο κλήρος, να πάρετε σβάρνα τα σπίτια του κοσμάκη και να δείτε πίσω από τις κλειστές πόρτες τι συμβαίνει.
Εκεί θα δείτε όνειρα στριμωγμένα σε συρτάρια γραφείων, κέρματα που μαζεύονται ένα- ένα για να συμπληρωθεί το ποσό για να αγοραστεί ψωμί. Θα δείτε τον μεσήλικα που κάθεται άπραγος στον καναπέ και διερωτάται τι έκανε λάθος, θα δείτε τι συμβαίνει πραγματικά!
Και μετά να ανοίξεις τις εκκλησίες σου Παναγιώτατε- για όλους τους ταλαιπωρημένους φτωχούς, τους τέως πλούσιους, τους μικρούς και τους μεγάλους, τους ομοφυλόφιλους, τους αλλοεθνείς ακόμα και αλλόθρησκους και να τους αγκαλιάσεις, να τους ενθαρρύνεις, να τους μιλήσεις ανθρώπινα. Μετά να τους κοινωνήσεις, να τους εξομολογήσεις, να τους να τους παντρέψεις, να τους βαφτίσεις χωρίς ανταλλάγματα! Άλλωστε τι να τα κάνεις τα λεφτά, με τόση περιουσία από πίσω δε νομίζω να χάσετε τον ύπνο σας με αυτά τα ψιλά!
Νομίζω πως εκεί χρειάζεται περισσότερο η παρουσία σας Παναγιώτατε, παρά στα meeting των Διοικητικών Συμβουλίων τραπεζών κι επιχειρήσεων όπου, όπως είπατε, κάνετε και παρατηρήσεις- υποδείξεις και κάνετε μομφές στους Διευθυντές τους . Νομίζω πως εκεί κάπου περισσεύετε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας ακόμα και με τα (δις)εκατομμύρια.
Νομίζω δηλαδή, κι αν λανθάνομαι, υπάρχει και… ο λιθοβολισμός!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!