Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2014»

Η ρήση του Ρεμπό «Εγώ είναι ο άλλος» δόθηκε ως τίτλος στο φετινό διεθνές φεστιβάλ «Κύπρια 2014», το οποίο θα διαρκέσει από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου και στην διάρκεια του θα παρουσιαστούν υψηλές παραγωγές παραστατικών τεχνών βασισμένες σε παλαιότερα και νεώτερα κείμενα ή μουσικά έργα.

3(iliad)0001Οι παραστάσεις θα δοθούν στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στο ελεύθερο τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου.  Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, δήλωσε ότι το φεστιβάλ διέπεται από ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο συνοψίζεται στη ρήση του Ρεμπώ «Εγώ είναι ο άλλος», που όπως, επισήμανε, «προσδιορίζει την αυτογνωσία σαν ένα ταξίδι”στην ξενότητα του άλλου” και του αποξενωμένου εαυτού μας, με πυξίδα μία «ηθική του σεβασμού για το ασυμβίβαστο».

Τα εισιτήρια εισόδου παραμείνουν στις ίδιες χαμηλές τιμές, όπως και πέρσι:  5 και 10 ευρώ.

«Η παραμυθία των ανθρώπων μέσα από την τέχνη αποδεικνύεται διαχρονικά ως πολύ αποτελεσματική, γι’ αυτό και θεσμοί, όπως αυτός των «ΚΥΠΡΙΩΝ», αποτελούν σημαντική διέξοδο από την καθημερινότητα», τόνισε ο κ. Καδής.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τα εξής:

-ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ του Νικ Πέιν από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου: Μια ιστορία αγάπης, που εξελίσσεται με ποικίλες εκδοχές σε παράλληλα σύμπαντα. Ένα συγκινητικό έργο για τον έρωτα και την ελεύθερη βούληση, για τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

-Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ: Η μνημειώδης και επική αυτή παράσταση του σημαντικού σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μετά από την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία της.

-ΟΙ ΦΟΝΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου: Μια σπαρταριστή κωμωδία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα και τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων κωμικών.

-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου: Ο μύθος του Προμηθέα σε μια σύγχρονη προσέγγιση από το γνωστό σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη με τη συμμετοχή μιας πλειάδας σημαντικών Κυπρίων καλλιτεχνών και τον Φίλιππο Σοφιανό στον ομώνυμο ρόλο.

-Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΛΑ ΤΖ’ ΟΙ ΜΑΪΣΣΕΣ, κυπριακό λαϊκό παραμύθι: Μια ευφάνταστη χορο-θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Χριστοδούλου και χορογραφία Χλόης Μελίδου.

-ROSAMUNDE TRIO: Τρεις κορυφαίοι μουσικοί, περιλαμβανομένου του διάσημου Κύπριου πιανίστα Μαρτίνου Τιρίμου, σε μια υπέροχη μουσική διαδρομή με έργα των Σοστακόβιτς, Φρίμπινς και Ντβόρζακ.

-ΜΙΑ EΠΟΧΗ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ: Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης αναμετράται με την ποίηση του Ρεμπώ σε μια ενδιαφέρουσα και προκλητική παράσταση ζωντανής μουσικής, λόγου και προβολών.

-TRADITION RE-LOADED: Μια όμορφη μουσική περιδιάβαση με τους βραβευμένους Τατ-Τναμπάρ στα μονοπάτια της κυπριακής μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με επιλεγμένα ποιήματα του Κώστα Μόντη, σε σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη.

GISELLE του Adolphe Adam: Για τους λάτρεις του κλασικού μπαλέτου η υπέροχη, γεμάτη φαντασία ιστορία της GISELLE, από το Ρωσικό Μπαλέτο St. Petersburg Theatre. Παραστάσεις: 19 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Αμφιθέατρο στη Λάρνακα και 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο στη Λεμεσό.

-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ: Σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, βασισμένη στο μνημειακό έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου», από το Dancecyprus σε χορογραφία της Μαργαρίτας Μαρκίδου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του ‘Αλκη Μπαλντά.

-UNRAVELLING: Μα πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση σύγχρονου χορού με την υπογραφή του διακεκριμένου Κύπριου χορευτή και χορογράφου Φώτη Νικολάου και τη συμμετοχή σημαντικών Κυπρίων και ξένων χορευτών.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.cape-solutions.com/kypria/programme

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!