Μάριος Πολυβίου «Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε καμία άλλη πόλη, μόνο στη Λάρνακα»

???????????????????????????????Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια συνέντευξη με τον επιχειρηματία Μάριο Πολυβίου: Το στολίδι της Λάρνακας το ξενοδοχείο Princess, oι φήμες για το ξενοδοχείο στις Φοινικούδες που λέγεται ότι σύντομα θα περάσει στα χέρια του, οι απόψεις του για τη πόλη του Ζήνωνα στην οποία ζει κι αγαπά και βεβαίως η ιδιοτητα του ως Πρόξενος του Ελ Σαλβατόρ.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Μάριος Πολυβίου τονίζει «δεν πιστεύω σε «πρότυπα», απλά πρέπει να βλέπουμε τα θετικά και να μαθαίνουμε από αυτά ή να τα ακολουθούμε αν μπορούμε. Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαζόμαστε, αν κάπου δεν μπορούμε να πάρουμε την νίκη, τότε να παλεύουμε για την ισοπαλία….»

Της Γιώτας Δημητρίου


Το ξενοδοχείο
Princess από τον Γενάρη του 2013 έχει περάσει στα δικά σας χέρια.
Ναι, το ξενοδοχείο Princess στη Λάρνακα το ενοικιάζαμε, στην εταιρεία Louis και από τον Γενάρη του 2013 έχουμε πλεον αναλάβει την διαχείρηση του ως εταιρεία. Το έχουμε ανακαινίσει και λειτούργησε υπό την νέα Διεύθυνση τον Απρίλιο του 2013, δηλαδή έχουμε ήδη κλείσει  ένα χρόνο.

Τι ανακαινίσεις έχετε κάνει;
Έχουν γίνει αρκετές ανακαινίσεις στο ξενοδοχείο. Η πρώτη ανακίνηση που έγινε εκ βάθρων ήταν το 2003-2004 η οποία περιλάμβανε το κυρίως κτήριο, το 2008 έγινε ανακαίνιση στα  bungalows και φέτος ανακαινίσαμε ξανά ένα μεγάλο μέρος του βασικού κτηρίου lobby,το bar, το εστιατόριο, το conferenceroom, καθώς και το spaτου ξενοδοχείου.

Οι περισσότεροι πελάτες του ξενοδοχείου είναι ξένοι ή και Κύπριοι;princess
Είμαστε ανοικτοί και στο κοινό της Κύπρου, γι αυτό και έχουμε αρκετές προσφορές για διάφορα πάρτυ (γάμους, βαφτίσεις) καθώς και πολύ καλές τιμές για την πισίνα του ξενοδοχείου, το εστιατόρειο και το spa. Όσον αφορά στην διαμονή, έχουμε και Κύπριους, αλλά είναι γεγονός πως την καλοκαιρινή περίοδο το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από ξένους.

Κύριε Πολυβίου, ως επιχειρηματίας, πρωτού περάσει στα χέρια σας η διαχείριση του ξενοδοχείου ποια ήταν η σχέση σας με τον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων;
Σχεδόν καμία!

Δεν σας προβλημάτισε ότι ενδεχωμένως αυτό να ήταν ρίσκο;
Βεβαίως και με προβλημάτισε, αλλά κάναμε αρκετή προεργασία και διαλέξαμε το σωστό προσωπικό. Ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου είναι ο κύριος Αντώνης Χατζηνικόλας ο οποίος έχει μια τεράστια εμπειρία και μια πετυχημένη πορεία στον χώρο αυτό. Ο κόσμος που εργάζεται στο ξενοδοχείο είναι όλοι επαγγελματίες και είναι άνθρωποι τους οποίους εμπιστευόμαστε.

Επίσης να πούμε ότι το προσωπικό του ξενοδοχείου είναι Κύπριοι, άρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν βρει εργασία στο Princess.
Ναι, είναι γεγονός ότι 95% του προσωπικού μας είναι Κύπριοι και αυτό έγινε κατ’ επιλογή. Δεν το κάναμε επειδή είμαστε ρατσιστές, προς Θεού, αλλά όταν υπάρχουν τόσοι άνεργοι γύρω μας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε ως εργοδότες. Ξέρετε, η ανεργία έχει δύο πρόσωπα…

 

???????????????????????????????Δηλαδή;
Υπάρχουν άνεργοι οι οποίοι έχουν διάθεση και όρεξη να δουλέψουν αλλά δεν βρίσκουν δουλειά, και υπάρχει και μια μερίδα ανέργων που έμαθε να μην δουλεύει. Τους άνεργους λοιπόν που έχουν όρεξη για δουλειά είναι καλά όταν μπορούμε να τους βοηθάμε.

Το ξενοδοχείο Princess θεωρείται ένα στολίδι για την πόλη της Λάρνακας. Η πόλη όμως προσφέρεται για τουρισμό;
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν προβλήματα με τις υποδομές στη Λάρνακα γενικά. Δυστυχώς είμαστε πίσω από άλλες πολείς. Θα έλεγα ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της άμαξας, και δεν μιλώ ως επιχειρηματίας ξενοδόχος αλλά  ως κάτοικος αυτής της πόλης, την οποία αγαπώ.
Όσον αφορά την υποδομή της πόλης, πολύ λίγα έχουμε να προσφέρουμε σε ένα τουρίστα αν και έχει πολλά να δει και να κάνει στην Λάρνακα και επαρχία Λάρνακας. Να αναφέρω για παράδειγμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ξενοδοχείο μας: δεν υπάρχει πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η διασταύρωση του δρόμου αλλά και η αναμονή στην στάση του λεωφορείου.

Έχουμε αποταθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, και μάλιστα προσφερθήκαμε να φτιάξουμε πεζοδρόμιο με δικά μας έξοδα, αλλά έχουν αρνηθεί! Υπάρχει γενικά ένα πρόβλημα νοοτροπίας στον τόπο μας το οποίο οφείλουμε να το ξεπεράσουμε κάποια στιγμή!

Ένας Δήμος πως στηρίζει και πως βοηθά επιχειρήσεις σαν την δικιά σας, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη και στον τουρισμό της περιοχής;
Δυστυχώς, καθόλου δεν βοηθά. Εισπράττει μόνο φόρους, σημαντικά μάλιστα κονδύλια…

Δηλαδή;trip
Το ξενοδοχείο πληρώνει διάφορους φόρους στις Κοινοτικές η Δημοτικές αρχές και γενικά η Τοπική αυτοδιοίκηση  επωφελείται από την λειτουργία των ξενοδοχείων.

Το ξενοδοχείο Princessτώρα που έχει ανακαινιστεί προσφέρεται και για πάρτυ καθώς και για άλλες εκδηλώσεις…
Ναι, το Ξενοδοχείο προσφέρεται για διάφορες εκδηλώσεις όπως πάρτυ γάμων και βαφτίσεων καθώς και συνέδρια μικρά η μεγάλα. Επίσης να αναφέρω ότι η πισίνα και τα κρεβατάκια του ξενοδοχείου ενοικιάζονται και σε μη ένοικους του ξενοδοχείου….

Συνήθως όμως είναι ακριβές οι τιμές για κρεβατάκια σε πισινες ξενοδοχείων….
Στο Princess το κρεβατάκι, μαζί με την ομπρέλα , χρεώνεται 5 ευρώ. Το ξενοδοχείο είναι ανοικτό στο κοινό, ένοικους και μη. Για τους Λαρνακείς, αλλά και για κόσμο από άλλες πόλεις.

Πώς προωθείται το ξενοδοχείο Princess στο εξωτερικό;
Λαμβάνουμε μέρος σε δυο Διεθνείς εκθέσεις κάθε χρόνο. Στην IΤBτου Βερολίνου και στο WorldTravelMarket του Λονδίνου. Αυτές είναι οι δυο βασικές Ευρωπαϊκές Εκθέσεις, μέσω της ιστοσελίδας μας αλλά και μέσω διαφημίσεων σε όλους τους καταλόγους των μεγάλων Τουριστικών Οργανισμών του Εξωτερικού.

Κύριε Πολυβίου φημολογείται ότι σκοπεύετε να περάσετε στα χέρια σας ακόμα ένα ξενοδοχείο, στην καρδιά της Λάρνακας στις Φοινικούδες. Αληθεύει;
Φαντάζομαι ότι η ερώτηση είναι για το ξενοδοχείο SunHall.

Ναι.
Για το SunHallείχε γίνει ένας δημόσιος διαγωνισμός από την ιδιοκτήτρια εταιρεία πέρσι το καλοκαίρι. Λάβαμε μέρος και μεταξύ 13 εταιρειών έχουμε κερδίσει εμείς τον διαγωνισμό κι έχει κατακυρωθεί  στην εταιρεία μας το συμβόλαιο με ημερομηνία έναρξης 1/4/2014. Τώρα έχουμε Ιούνιο 2014, οι ιδιοκτήτες (συνεταιρισμός μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του Ιδρύματος Διανέλλου) έχουν κατακυρώσει την προσφορά σε εμάς όμως υπάρχει μια διαφορά με την παρούσα ενοικιάστρια εταιρεία. Η υπόθεση τους βρίσκεται στα δικαστήρια.  Αν και όταν καταλήξουν,ευελπιστούμε ότι το ξενοδοχείο SunHallθα περάσει στα δικά μας χέρια.

???????????????????????????????Η εταιρεία σας Cytrex με τι άλλες δραστηριότητες ασχολείται;   
Η εταιρεία μας η οποία δραστηριοποιείται από το 2001 και επενδύει στο χώρο των ακινήτων, κυρίως στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Γι αυτό και αρχικά το ξενοδοχείο Princessήταν μια επένδυση για εμάς.

 

Πώς είναι η κατάσταση στο χώρο των ακινήτων;
Τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν γίνονται πωλήσεις ακινήτων. Είχαμε όμως προβλέψει ότι μέσα στα χρόνια της ύφεσης τα οποία διανύουμε τώρα, θα μπορούσε να ανθίσει ο τουριστικός τομέας. Γι αυτό και είχαμε τολμήσει να μην ανανεώσουμε το συμβόλαιο στους ενοικιαστές του ξενοδοχείου Princessκαι να το περάσουμε στα δικά μας χέρια.

Και βγήκατε σωστοί στις προβλέψεις σας αφού το ξενοδοχείο πάει πολυ καλά…
Ναι, ευτυχώς.

Κύριε Πολυβίου, πως συνδυάζετε τον ρόλο του επιχειρηματία με αυτό του Πρόξενου;
Είμαι Πρόξενος του Ελ Σαλβατόρ από το 2003 και το αντιπροσωπεύουμε σε ολόκληρη τη Κύπρο. Δεν υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι στην Κύπρο από το Ελ Σαλβατόρ, ούτε και πολλοί επισκέπτες, άρα ο φόρτος εργασίας είναι περιορισμένος. Υπάρχουν όμως τα καθήκοντα, η παρουσία του Προξενείου και η εκπροσώπηση της Χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Ως επιχειρηματίας που επενδυει στη Λάρνακα και κατάγεται από τη Λάρνακα, έχετε σκεφτεί ποτέ να εμπλακείτε στα Δημοτικά Αξιώματα της πόλης ή με την πολιτική;
Σίγουρα όχι! Και κατηγορηματικά το δηλώνω. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακώ σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι δεν είμαι ενεργός πολίτης ή ότι δεν έχω άποψη. Χωρίς να απαξιώνω την πολιτική, είναι ένας χώρος στον οποίο δεν θα ήθελα να έχω καμία εμπλοκή.

Τα όσα διαδραματίζονται στη πόλη μας σχετικά το λιμάνι της Λάρνακας πιστεύετε ότι μπορούν να επηρεάσουν τον??????????????????????????????? χώρο των επιχειρήσεων στον οποίο δραστηριοποιήστε;
Καταρχάς θέλω να πω ότι δεν υπάρχει καθόλου σωστή και επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Άρα, είναι δύσκολο να προβούμε σε συμπεράσματα όταν δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση. Από την άλλη, οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι είναι όλα προαποφασισμένα και το λιμάνι στη Λάρνακα θα γίνει βιομηχανικό. Τα έργα προχωρούν χωρίς να έχουν γίνει περιβαλλοντικές ή στρατηγικές μελέτες. Οπόταν, αν θα επηρεάσει και σε ποιο βαθμό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όταν δεν έχουμε τα δεδομένα μπροστά μας. Σίγουρα όμως θα επηρεάσει αρνητικά αν γίνει με προχειρότητα και χωρίς μελέτες.

Υπήρχε βέβαια άλλο όραμα για την Μαρίνα της Λάρνακας και το σχέδιο ενιαίας ανάπτυξης….
Αυτό ήταν μια ουτοπία, κατά τη γνώμη μου. Ελαφρά τη καρδία πίστευαν ότι μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στη Λάρνακα. Χωρίς να υποτιμώ τη πόλη μου, ως ρεαλιστής και επισκέπτης πολλών χωρών μπορούσα να δω ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν πολλά άλλα πράγματα….

Όπως;
Να επεκταθεί η Μαρίνα και να γίνει ένα επιβατικό λιμάνι, κάτι που θα βοηθούσε ολόκληρη τη πόλη. Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά! Η Μαρίνα της Λάρνακας ήταν η πρώτη στη Κύπρο και μείναμε με αυτή. Οι άλλες πόλεις έχουν χτίσει Μαρίνες έχουν αναπτυχθεί. Εμείς; Εμείς μείναμε με την  ίδια Μαρίνα που είχαμε από τότε που ήμασταν παιδιά.

Ταξιδεύετε συχνά;
Ναι  πολύ συχνά, παλιά ταξίδευα για επαγγελματικούς λόγους, τα τελευταία 7 χρόνια ως επισκέπτης.

Ποια πόλη από αυτές που έχετε επισκεφτεί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για τη Λάρνακα;
Καταρχάς να πω ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω σε καμία άλλη πόλη, μόνο στη Λάρνακα. Θεωρώ ότι η ποιότητα ζωής στη πόλη μας είναι πολύ καλή. Πέρα από τις ευκαιρίες που σου δίνονται στο εξωτερικό για ψυχαγωγεία (θέατρα, συναυλίες, μουσεία, κτλ), η Λάρνακα έχει αρκετά θετικά και δεν έχει πολλά να ζηλέψει. Προσφέρει ασφάλεια και είναι πανέμορφος ιστορικός τόπος και με καταπληκτικές παραλίες. Το Μακένζι, για παράδειγμα, έγινε πόλος έλξης πλέον για όλη τη Κύπρο. Ενώ παλιά θυμάμαι, όταν ήμασταν εμείς έφηβοι τρέχαμε στη Αγία Νάπα και στη Λεμεσό για νυχτερινή ζωή. Ο Δήμος πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη αυτή, σκεφτείτε πόσος κόσμος έχει εργοδοτηθεί και πόσοι έρχονται στη Λάρνακα, με παράδειγμα το Μακενζι μπορούμε να κάνουμε πολλά στην Λάρνακα. Όσο για την ερώτηση σου και τα «πρότυπα» πρέπει να σου πω ότι δεν πιστεύω σε «πρότυπα». Απλά πρέπει να βλέπουμε τα θετικά και να μαθαίνουμε από αυτά ή να τα ακολουθούμε όπου κι αν μπορούμε. Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαζόμαστε, αν κάπου δεν μπορούμε να πάρουμε την νίκη, τότε να παλεύουμε για την ισοπαλία….

Μιλάτε σαν ποδοσφαιρόφιλος….. (γέλια!)
Μα ναι, είμαι. Έχω εμπλακεί και ενεργά στα Διοικητικά της ΑΕΚ Λάρνακος, που είναι η ομάδα την οποία στηρίζω.

Η ΑΕΚ πως πάει;
Πάει καλά και θα πάει ακόμα καλύτερα. Έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση του Άντρου Καραπατάκη.

Τέλος, ως επιχειρηματίας νιώθετε ότι έχετε πραγματοποιήσει τους στόχους σας;
Πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!