Πρόεδρος ΠΚΛ : Θεωρώ πως αυτό που γίνεται είναι ένας εμπαιγμός όλης της Λάρνακας και των επίσημων φορέων της!

Anthoula1Η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας, Δρ. Ανθούλα Ιωαννίδου, μας μιλά για το λιμάνι της Λάρνακας και μας καλεί στην ανοικτή συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη 19 Ιουνίου στη Λάρνακα, με θέμα τις σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη βιομηχανικών εξυπηρετήσεων δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Δρ Ανθούλα Ιωαννίδου ως Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας ποια είναι η θέση σας όσον αφορά στις εξελίξεις του λιμανιού της πόλης του Ζήνωνα;
Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης μας. Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως εδώ και καιρό έχει μεθοδευτεί η μετατροπή του λιμανιού και του συνδεδεμένου χερσαίου του χώρου, σε βιομηχανία στήριξης και διαχείρησης των εργασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ είναι συμφωνημένο πως η εν λόγω περιοχή θα αναπτυχθεί μέσω της ήπιας ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας και ενώ αυτό αποτελεί μέχρι αυτή τη στιγμή το όραμα όλων των Λαρνακέων, άλλες αποφάσεις πάρθηκαν και προωθήθηκαν ήδη, χωρίς την ενημέρωση των πολιτών της Λάρνακας. Η Λάρνακα ανήκει πρώτα και κύρια στους πολίτες της και αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί σε όλες τις κατευθύνσεις και να γίνει σεβαστό.

Ήσασταν παρούσα, ως Πρόεδρος του ΠΚΛ στην παρουσίαση περιβαλλοντικών μελετων της ΕΝΙ που έγινε στο Τμήμα Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή. Σας έχουν καθησυχάσει τα όσα λέχθηκαν;
Ναι, ήμουν παρούσα, όπως παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Λουρουτζιάτης, δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι ο κ. Άθως Καζανζής και ο κ. Νικόλας Γεωργίου, ο Δημοτικός Γραμματέας και ο Πολιτικός Μηχανικός του Δήμου Λάρνακα, κ.α. Δυστυχώς, καθόλου δεν με καθυσύχασαν τα όσα μας είπε η ΕΝΙ. Αντιθέτως!

Τι εννοείτε;anthoula2
Πραγματικά πηγαίνοντας σε εκείνη τη συνάντηση κατά την οποία η ΕΝΙ θα μας παρουσίαζε τις μελέτες για τα έργα που ήδη ξεκίνησαν στο λιμάνι Λάρνακας, ένιωσα ένα βαθύτατο εμπαιγμό! Μας παρουσίασαν περιβαλλοντική μελέτη μόνο για δύο αποθήκες (λάσπης και χημικών) κι όχι για ολοκληρωμένες εργασίες που θα εκτελούν εκεί εκεί. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σαλαμοποίηση των έργων, καθώς γίνεται προσπάθεια να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν ασαφείς οι απαντήσεις τους, ενώ όταν τους ρώτησα σε ποια άλλη πόλη του κόσμου υπάρχουν αποθήκες λάσπης και χημικών μέσα σε κατοικημένη περιοχή μου ανέφεραν την πόλη της Ιταλίας, την Ραβένα. Μα η Ραβένα απέχει 8 χιλιόμετρα από το πρώτο σπίτι,  ενώ το δικό μας λιμάνι μόνο 200 μέτρα! Επίσης σε ερώτηση μου τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος μου απάντησαν πως «δεν θα γίνει ατύχημα». Βέβαια το ίδιο λέγαμε και για το Μαρί. Μόνο που σε ένα πιθανό ατύχημα εδώ, σε βιομηχανικό λιμάνι σε κατοικημένη περιοχή, θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο όλεθρος.Δεν μπορούμε να δεχθούμε ανυπόστατους καθησυχασμούς!  Επίσης, πρέπει να πω ότι για τα στερεά χημικά μας είχαν αναφέρει 3-4 ονόματα αλλά για τα υγρά δεν μας ανέφεραν τίποτα, ούτε εξηγήσαν σωστά πως θα γίνει η φύλαξη. Θεωρώ πως αυτό που γίνεται είναι ένας εμπαιγμός όλης της Λάρνακας και των επίσημων φορέων της! Είναι μια κοροϊδία. Στις 24 του μήνα θα ξαναέχουμε συνάντηση για να τοποθετηθούμε, για γνωμάτευση. Αλλά φαίνεται κι από αυτούς που ήταν παρών (πχ Αρχή Λιμένων) πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που δεν λογαριάζει το κόστος της ασφάλειας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Είναι έτοιμοι να την εφαρμόσουν.
Όμως, είναι ανήθικο να διαγράφουν το όραμα της πόλης για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού Μαρίνας, για μια σωστή ανάπτυξη μέσα από τον Τουρισμό. Έχουμε τις Φοινικούδες, το Μακένζι και τώρα ολοκληρώθηκε και η Πιαλέ Πασά, και αυτοί είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα έκτρωμα δίπλα από όλα αυτά και να θάψουν το όραμα της πόλης μας, να το μετατρέψουν σε εφιάλτη!

anthoula5Είναι σίγουρο ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει;
Ναι, φαίνεται πως είναι σίγουρο, έγινε πλατφόρμα κτλ. Μάλιστα με πήρε τηλέφωνο ένας κάτοικος δίπλα από το λιμάνι για να μου αναφέρει ότι ξεκίνησαν εργασίες οι οποίες ήδη προκαλούν σκόνη και ηχορύπανση.

Δίπλα από το λιμάνι υπάρχουν και ιχθυοτροφεία….
Στην συνάντηση μας με την ΕΝΙ ανέφερα ότι έχουμε σοβαρές πληροφορίες ότι το ξέπλυμα των σωλήνων με ραδιενεργά στοιχεία πάνω, θα γίνεται εκεί στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι άρα θα επηρεάζει τις θάλασσες μας, το περιβάλλον και κατεπέκταση τις ιδίες τις ζωές μας, την υγεία των κατοίκων.

Ως ΠΚΛ ποια είναι η δράση σας μέχρι στιγμής για το λιμάνι;
Ως ΠΚΛ ενημερωνόμαστε συνεχώς, έχουμε λάβει μέρος σε συζητήσεις για το θέμα, στηρίξαμε και την κινητοποίηση του Skala Times στις 12 Απριλίου και επίσης στέλνουμε συνεχώς ανακοινώσεις στα ΜΜΕ,αλλά δυστυχώς πρέπει να τονίσω ότι γίνεται μια προσπάθεια από τα περισσότερα ΜΜΕ για αποσιωποίηση του θέματος ή παραπληροφόρηση. Δυστυχώς, ούτε καν ο τοπικός ραδιοσταθμός της πολης ενδιαφέρθηκε να κάνει μια εκπομπή για το μείζων αυτό θέμα που αφορά τη Λάρνακα. Επίσης, την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στις 7.30 διοργανώνουμε ανοικτή συζήτηση στην ΠΑΣΥΔΥ,  για το θέμα αυτό που αφορά τις ζωές μας και την πόλη μας. Θα μιλήσει ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος και νυν λέκτορας του ΤΕΠΑΚ κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος θα μας ενημερώσει για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα, η περιβαλλοντολόγος Χριστίνα Νικολάου η οποία με πρωτοβουλία δική της και του ΠΚΛ (στο οποίο είναι μέλος) έχει κάνει μελέτη για το λιμάνι και θα μας παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα και στοιχεια έτσι ώστε όλοι να ενημερωθούμε καλύτερα. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα. Επίσης ετοιμάζουμε ένα φυλλάδιο με το οποίο θα αναλάβουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο της πόλης μας, ιδιαίτερα όσους ζουν γύρω από το λιμάνι.

Έχει επικοινωνήσει κόσμος μαζί σας;
Ναι, έχουμε ήδη δεχθεί τηλεφωνήματα από κόσμο ο οποίος ζει κοντά στο λιμάνι. Ξέρετε, ο κόσμος ανησυχεί. Θεωρώ ότι η ενημέρωση είναι το σημαντικότερο σε αυτό τον αγώνα μας κατά του βιομηχανικού λιμανιού, οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να ενημερωθούν για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διεπραχθεί στη πόλη τους με κίνδυνο τις ζωές τους (υγεία κι ασφάλεια) και ταφόπλακα στο όραμα μιας ολόκληρη πόλη.

Η σελίδα του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας στο facebookanthoula3
https://www.facebook.com/groups/500940633338833/?ref=br_tf

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μιχαηλίδου για περιστατικά κακοποίησης: Οι μαθητές έχουν σπάσει τη σιωπή τους – Παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας

Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά συμβαίνουν στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των παιδιών, ανέφερε η υπουργός Παιδείας «Τα περιστατικά κακοποίησης που φτάνουν στην Αστυνομία και

error: Content is protected !!