H Mέθοδος του Σωκράτη “Κριτική κατά του ανόητου άρθρου ενάντια στους ομοφυλοφίλους”

Γράφει ο Σωκράτης Παναγή
Ψυχολόγος – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής
99 296 283 – helpbysocrates@ymail.com

 

http://apologitikaa.blogspot.com/2014/04/gay-pride_28.html?spref=fb

???????????????????Διαβάζοντας το πιο πάνω σιχαμερό άρθρο διαπίστωσα πόσο ανόητοι μπορούν να γίνουν κάποιοι άνθρωποι. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι απόψεις για μερικά θέματα. Τα πιο κάτω δεν αφορούν τις απόψεις μου για την ομοφυλοφιλία, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρεται σε αυτήν και τον συγγραφέα του. Δεν έχω σκοπό να ταυτιστώ σαν υποστηριχτής της κοινότητας των ομοφυλοφιλίας, αλλά σαν κριτικός του πιο πάνω άρθρου.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την επίθεση που κάνει ο Παναγιώτης Νούνης κατά των ομοφυλοφίλων, των ψυχολόγων και ψυχιάτρων, και των Κυπρίων γενικότερα, θέλω να ανταπαντήσω στη θέση του έναντι του Κυπριακού «GayPride».Αρχικά πρέπει να σας ενημερώσω γιατί θεωρώ πως επιτίθεται στου Κύπριους και στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Όντας αδαής όπως φαίνεται να είναι, το παίζει αγανακτισμένος Κύπριος για να μπορέσει ο μέσος Κύπριος να ταυτιστεί μαζί του. Έτσι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει κομμάτια από τη Κυπριακή διάλεκτο όπως αυτός την φαντάζεται να είναι. Μια επίσκεψη να έκανε Κύπρο θα ήξερε πως η Κυπριακή διάλεκτος παραμένει «Κυπριακή» και όχι «Τζιπριακή». Είμαι σίγουρος πως η Μακεδονία έχει αρκετά πραγματικά προβλήματα που μπορεί να ασχοληθεί και δεν χρειάζεται να ασχολείται με την «…πρωτεύουσα της πατρίδας μας, Λευκωσία» όπως του αρέσει να την αποκαλεί. Οικειοποιήται με δόλιο τρόπο την Κυπριακή ταυτότητα χωρίς να του ανήκει, πράξη πράγμα που ισοδυναμεί με κλεψιά.

Η επίθεση του δεν σταματά εδώ, αλλά έχει το θράσος να συνεχίζει να οικειοποιήται και την ταυτότητα του επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αναφέροντας το Διαγνωστικό Στατιστικό Βιβλίο της ψυχιατρικής για την «Παραφιλία» υπονοεί πως η ομοφυλοφιλία είναι ψυχιατρική διάγνωση κάτω από την ομπρέλα της παραφιλίας. Αποτυγχάνει όμως να εξηγήσει πως η ομοφυλοφιλία πληρεί τα κριτήρια της παραφιλίας. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά επειδή η ομοφυλοφιλία από μόνη της δεν πληρεί τα κριτήρια αυτά.

Η αποτυχία του Παναγιώτη Νούνη δεν σταματά ως εδώ. Προσπαθεί να συνδέσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, δεν μας εξηγεί όμως πως αυτό μπορεί να γίνει. Πηδάει σε συμπεράσματα υποθετικά, χωρίς στήριξη από επιστημονικές έρευνες και χωρίς να προσπαθήσει να βρει τους λόγους και τις αιτίες πίσω από την φαινομενολογία της πραγματικότητας.

Το αντιχριστιανικό ήθος του συγγραφέα προχωρά και στον στιγματισμό των ανθρώπων αυτών χωρίς έλεος. Στρέφει την προσοχή του στο «Ποιοι κατάργησαν την ομοφυλοφιλία από τις ψυχικές διαγνώσεις…» αντί να στρέψει το ενδιαφέρον του στους λόγους που τόσο μικρό ποσοστό ανθρώπων κατάφεραν να πείσουν τους ειδικούς πως είναι ψυχικά υγιείς. Είναι λογικό οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι να έπεισαν τους ειδικούς πως είναι υγιείς, αφού αυτοί ήταν που δεχόντουσαν την καταπίεση για τόσα χρόνια.

Καλύτερα θα ήταν αν ο συγγραφέας αφιέρωνε περισσότερο χρόνο για να καταλάβει το «Μην κρίνεις για να μην κριθείς» και το «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» παρά να στρέψει τόσο θυμό στους δίπλα του. Ο θυμός του με βάζει σε σκέψεις «Τι προσπαθεί να εξορκίσει από μέσα του με τόσο θυμό;»

Οι ομοφυλόφιλοι είναι συνάνθρωποι μας και πρέπει να τους σεβόμαστε όπως σεβόμαστε και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πρέπει ακόμα να σεβαστούμε και του ανήλικους και να τους προστατεύσουμε από κινδύνους όπως η σεξουαλική κακοποίηση, ετεροφυλοφιλική ή ομοφυλοφιλική.

Ας σταματήσουμε επιτέλους να προκαλούμε τόσο πόνο στους δίπλα μας. Σκεφτήκαμε ποτέ πόσες αντιδράσεις προκαλεί ο πόνος που εμείς προκαλέσαμε; Σκεφτήκαμε ότι και εμείς είμαστε ένα κομμάτι στο ντόμινο του πόνου; Ίσως μπορέσουμε να γίνουμε ένα κομμάτι στο ντόμινο της αγάπης και να αγκαλιάσουμε τον συνάνθρωπο μας ασχέτως των ερωτικών του επιλογών.

*H φωτογραφία είναι από gay parade στο εξωτερικό

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήμος Λάρνακας: Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις» 

Το Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις»  της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας οργανώνουν βιωματικά εργαστήρια ψυχικής ενδυνάμωσης τον

error: Content is protected !!