Περί Υγείας “Στοματικό σεξ και στοματοφαρυγγικός καρκίνος: Μία άγνωστη απειλή”

 Γράφει η Γεωργία Λιοπετρίτη
Ποδίατρος, απόφοιτη του University of Brighton UK
Ποδιατρική Κλινική Γορδίου Δεσμού 13, Ακταιόν 3, 2ος όροφος, διαμ.4, Λάρνακα 6045
Τηλέφωνο: 24-256595, FB Page: Liopetriti Podiatry,  Site: www.liopetritipodiatry.com

 Το στοματικό σεξ θεωρείται από πολλούς μία λιγότερο επικίνδυνη μορφή του σεξ, αφού δεν απαιτεί  κολπική ή πρωκτική ερωτική διείσδυση. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους του στοματικού σεξ, και ακόμα λιγότεροι τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) . Κάποια από αυτά προκαλούν  τις κοινές μυρμηγκιές στο δέρμα . Άλλα είναι η αιτία σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Στην Κύπρο, ο ιός HPV εμφανίζεται συχνότερα υπό τη μορφή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, και υπό τη μορφή του στοματικού καρκίνου στους άντρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), στα στατιστικά του περί του ιού HPV το Δεκέμβριο του 2013, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην Κύπρο υπάρχουν κρούσματα στοματικού και στοματολαρυγγικού καρκίνου, με τους άντρες να εμφανίζουν αυτούς τους τύπους καρκίνου συχνότερα από τις γυναίκες.

Ο ιός HPV που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, συχνά δεν γίνεται αρκετά δραστικός για να προκαλέσει συμπτώματα . Όταν αυτό, όμως, γίνει, τείνει να επιδρά στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, όπως αυτές που καλύπτουν την επένδυση του κόλπου, του τραχήλου, του πρωκτού, του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού . Μια λοίμωξη με τον ιό HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα μέσα και γύρω από αυτούς τους ιστούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται σεξουαλικά στον ιό HPV ίσως δεν αναπτύξουν συμπτώματα ή προβλήματα υγείας, και οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε δύο χρόνια .’Οταν, όμως, η λοίμωξη επιμείνει, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του πέους, του πρωκτού και στοματοφαρυγγικό καρκίνο.

Στο παρελθόν, ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος συνδεόταν σχεδόν αποκλειστικά με το κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ. Σήμερα, αυτή η συσχέτιση τείνει να μειώνεται, ενώ η συσχέτιση μεταξύ αυτού του είδους καρκίνου και του ιού HPV αυξάνεται δραματικά.

Πρόληψη και θεραπεία

Η σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού σεξ, μπορεί να μεταδώσει τον ιό HPV από το ένα άτομο στο άλλο . Η πιθανότητα να προσβληθεί ένα άτομο από τον ιό HPV στο στόμα, συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που αυτό το άτομο είχε.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για την πρόληψη του στοματικού καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό HPV, ανάλογα με την ηλικία σας .

Η προ-εφηβική ηλικία, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες και των δύο φύλων μπορούν να εμβολιαστούν κατά του ιού HPV . Συνιστάται ότι οι νεαρές γυναίκες χρειάζεται να εμβολιαστούν κατά του ιού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το ίδιο συνιστάται επίσης και για τους νέους άνδρες για δύο λόγους:

  • για να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσής του προς τις γυναίκες, και
  • για να βοηθήσει να αποτρέψει μερικές περιπτώσεις σχετιζόμενων με τον ιό HPV καρκίνου στους άνδρες.

Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού HPV κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Οι ετήσιοι ελέγχοι για ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και για τα δύο φύλα, και το τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες είναι εξετάσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται με συνέπεια, ώστε να υπάρχει υπευθυνότητα και προς τον εαυτό σας, αλλά και προς τους μελλοντικούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Σε περιπτώσεις καρκίνου του στόματος που σχετίζεται με τον ιό HPV, η πιθανότητα ίασης βελτιώνεται σημαντικά εάν η διάγνωση γίνει το συντομότερο δυνατό.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες:

  • Μια πληγή στο στόμα σας ή στη γλώσσα σας που δεν επουλώνεται
  • Επίμονο πόνο κατά την κατάποση ή πονόλαιμο
  • Μια μάζα (κουβάρι) στο λαιμό σας, που επιμένει

 

Πηγές:
www.who.int/hpvcentre
www.health.harvard.edu

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!