H Mέθοδος του Σωκράτη “Πως καταλαβαίνω αν με αγαπά;”

Γράφει ο Σωκράτης Παναγή
Ψυχολόγος – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

99 296 283 – helpbysocrates@ymail.com
Ο Σωκράτης σπούδασε Ψυχολογία στο Intercollege Λευκωσίας και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί ειδικεύτηκε στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ένα σύστημα ψυχοθεραπείας που προσπαθεί να συλλέξει τεχνικές από πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
O Σωκράτης μέσα από τη στήλη του “Η Μέθοδος του Σωκράτη” θα απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών του Skala Times. Στείλτε κι εσείς την δικιά σας ερώτηση στο ημέηλ: question@skalatimes.com 

H ερώτηση αυτής της βδομάδας έρχεται από την Δέσποινα Κ. και είναι: Πως καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος που είμαστε σε σχέση πραγματικά με αγαπά, είναι ερωτευμένος μαζί μου και με θέλει στη ζωή του;

Αν πάρουμε τηλέφωνο 20 αγνώστους και τους ρωτήσουμε τι είναι αγάπη, θα μας δώσουν 20 διαφορετικές απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον έρωτα, όπου ο μέσος άνθρωπος θεωρεί πως είναι διαφορετικός από την αγάπη. Γ’ αυτό πρέπει να ορίσουμε τι είναι αγάπη και έρωτας για να τα συζητήσουμε.
Τα χαρακτηριστικά δύο ανθρώπων που αγαπιούνται είναι η έλξη και η ταύτιση. Έλξη είναι η δύναμη που μας σπρώχνει προς κάποιο άτομο λόγω των χαρακτηριστικών του. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι πάντα σωματικά, αλλά μπορούν να είναι και ψυχικά (όπως η εξυπνάδα), κοινωνικά (όπως η εργασιακή του θέση, ή η πολιτική του ιδεολογία κτλ) ή υλικά (το αυτοκίνητο του).
Ταύτιση είναι η αίσθηση πως το άτομο αυτό ανήκει στη ζωή μας (π.χ. η κοπέλα μου, ο προστάτης μου, η βοηθός μου). Γ’ αυτό και πολλές φορές θυσιαζόμαστε για τον σύντροφο μας γιατί νιώθουμε πως η ανάπτυξη του είναι και δική μας (που πολλές φορές είναι γιατί κάνουμε κοινά σχέδια για το μέλλον).
Στην περίπτωση που υπάρχει μόνο η έλξη, τότε μιλάμε για έρωτα, ενώ όταν συνυπάρχει η έλξη με την ταύτιση μιλάμε για αγάπη. Συνεπώς η αγάπη στη σχέση αναπτύσσεται με τα χρόνια, παράλληλα με τις ικανότητες που μαθαίνουμε για να αγαπάμε. Ο έρωτας όμως είναι υπάρχει πάντα αφού είναι μια πρωτόγονη αίσθηση.
Αν ήθελα να ελέγξω αν ο άνθρωπος μου με αγαπά πραγματικά θα τον ρωτούσα τι ακριβώς το ελκύει πάνω μου και γιατί διάλεξε να βρίσκεται μαζί μου. Συνάμα θα αναρωτιόμουν πως ελπίζει να αναπτυχθεί η σχέση μας και σε πιο σημείο δεσμεύεται για την ελπίδα του αυτή. Τέλος, θα μελετούσα τους τρόπους που δεσμεύεται στη εργασία του και στην παρέα του και θα τους σύγκρινα με τους τρόπους που δεσμεύεται με εμένα.
Όλα αυτά μέσω συζήτησης και όχι «ανάκρισης». Δεν πρέπει να νιώσει πίεση για να τα πει, αφού η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε ανειλικρίνεια.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!