Its Ok “Kάτσε και μέτρα”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching), Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Οφείλω να ομολογήσω πως αυτές τις μέρες είμαι πολύ επηρεασμένη ως προς το να αντιλαμβάνομαι και να μετρώ τους τρόπους με τους οποίους είμαι πραγματικά ευλογημένη. Και αυτό θέλω να μεταφέρω και σε σένα σήμερα. Χτες είχα ένα μικρό ατύχημα με το αυτοκίνητο (και δεν είναι η πρώτη φορά που τη γλυτώνω χωρίς καν ένα γδάρσιμο). Πριν λίγο καιρό δε μπορούσα να δώ από το ένα μου μάτι. Και τέτοια παρόμοια ενδεχομένως  συμβαίνουν καθημερινά σε όλους μας. Πολλές φορές αγνοούμε τα απλά και όμορφα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας και που νομίζουμε πως έχουμε και θα έχουμε δεδομένα. Νομίζουμε πως τα πάντα πάνω μας, γύρω μας και έξω μας έρχονται χωρίς ημερομηνία λήξης. Από την υγεία μας, στην οικογένεια μας ,το σπίτι μας, μέχρι και τους ανθρώπους γύρω μας. Ε λοιπόν δεν είναι. Ξυπνάς ένα πρωί και τρως ένα μεγάλο χαστούκι που σε υποχρεώνει να αντιληφθείς πως τίποτε δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή, τίποτε εκτός από την παρούσα στιγμή που μας δίνεται. Και όταν μιλώ για στιγμή μιλώ για το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο.

Σαν άνθρωποι τείνουμε να εστιαζόμαστε πάντα στα αρνητικά και να συγκεντρώνουμε την ενέργεια μας στο να αποκτούμε αυτά που δεν έχουμε. Βάζουμε όρους στην ευτυχία και την ευημερία μας και λέμε, ή πιστεύουμε πως θα είμαστε ευτυχισμένοι μόνο και εφόσον θα έχουμε τούτο η κάτι άλλο. Και οι μέρες και τα χρόνια περνούν, κι έρχεται η στιγμή που ότι είχαμε δεδομένο χάνεται, ή κινδυνεύει να χαθεί  και τότε μόνο καταλαβαίνουμε την αξία που είχε για εμάς. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τις ευλογίες μας. Σήμερα θα σου ζητήσω να τις αντιληφθείς και γιατί όχι να τις καταγράψεις.

Ξεκίνα λοιπόν να εκτιμάς αυτά που έχεις. Ξεκίνα να μετράς τις ευλογίες σου. Από τη στέγη πάνω από το κεφάλι σου, στα πόδια, τα χέρια, τα μάτια, τις πέντε σου αισθήσεις, τα ζωτικά όργανα στο σώμα σου που δουλεύουν τέλεια. Σκέψου πόσο ωραίο είναι να βλέπεις, να ακούς, να μιλάς και να έχεις την αίσθηση της αφής. Σκέφτηκες ποτέ πόσοι άνθρωποι στερούνται αυτά που εσύ θεωρείς δεδομένα και σίγουρα; Δε μπορείς να βάζεις όρους στην ευτυχία σου. Για παράδειγμα δε γίνεται να λες ‘θα είμαι ευτυχισμένος/η αν έχω ένα αυτοκίνητο, ή αυτόν/η σαν ταίρι μου’ και άλλα τόσα. Όταν εκπληρώνεται η μια σου ανάγκη , αμέσως ξεφυτρώνει η επόμενη. Με τέτοια δεδομένα και αν εστιάζεσαι συνέχεια στο έλλειμμα δε θα είσαι ποτέ πραγματικά ευτυχισμένος/η όσα και να έχεις. Σταμάτα λοιπόν να κάνεις αρνητικές δηλώσεις βασισμένες στο έλλειμμα.

Όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα λόγω κρίσης , έλλειψης χρημάτων κτλ υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα γύρω σου που είναι δωρεάν. Και κακά τα ψέματα τα καλύτερα πράγματα είναι δωρεάν. Ένα ηλιοβασίλεμα, η μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου, η ηρεμία της θάλασσας, μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Ακόμα και αν έχεις ζήσει τα χειρότερα είσαι με πολλούς και διάφορους τρόπους ευλογημένος/η. Ψάξε να βρεις τα καλά σε κάθε ατυχία που σε βρίσκει. Και ίσως αν εστιάσεις την προσοχή σου στα θετικά της ζωής σου, να ελκύσεις σαν μαγνήτης παραπάνω ευλογίες και μικρά καθημερινά θαύματα κοντά σου. Γιατί όσο λίγα η πολλά έχεις πάντα θα υπάρχουν αυτοί που έχουν παραπάνω και αυτοί που έχουν λιγότερα. Το θέμα είναι να είσαι ευχαριστημένος/η με τα εφόδια που σου δίνονται. Και να μη ζητάς συνέχεια παραπάνω.

Πες κι ένα ευχαριστώ για όσα δε σου λείπουνε ποτέ. Κάτσε και μέτρα τις ευλογίες σου λοιπόν. Θα δεις ότι είσαι πολύ τυχερός/η και έτσι θα εκτιμήσεις και παραπάνω τα μικρά απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσες δεδομένα. Αγάπησε το κάθε όργανο στο σώμα σου, το σπίτι σου, τα ρούχα σου, τους ανθρώπους της ζωής σου. Πες ένα μεγάλο ευχαριστώ για ότι έχεις ακόμα και για τις χειρότερες εμπειρίες που έχεις ζήσει. Γιατί αυτές σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα. Πες και ένα ευχαριστώ στον εαυτό σου που σε συντηρεί τέλεια χρόνια τώρα. Ευλογημένος/η είσαι… Κοίταξε καλά γύρω σου και ζήσε όσο καλύτερα μπορείς με όσα εφόδια έχεις…

Και για να κλείσω το σημερινό άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου μια ιστορία που διάβασα κάπου: Δύο άγγελοι κάθονται στα σύννεφα και συζητάνε για τη ζωή τους στον ουρανό. Ό ένας βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, από τη γη στον ουρανό, πάνω κάτω συνέχεια. Ο δεύτερος ο οποίος καθόταν άπραγος παρατηρώντας μέρες τον πρώτο τον ρωτάει: ‘Τι κάνεις και πηγαινοέρχεσαι με τόσο γρήγορο ρυθμό;’ ‘Εννοείς την αποστολή μου;’ ρωτάει ο πρώτος. ‘Ναι. Μόνο που σε βλέπω να τρέχεις με αυτό τον ρυθμό κουράζομαι’ λέει ο άλλος . Και ο πρώτος άγγελος του απαντά: ‘Να.. μεταφέρω τα αιτήματα των ανθρώπων στο Θεό. Δεν σταματάω ούτε στιγμή. Κι εσύ; Ποια αποστολή έχεις; Σε βλέπω να κάθεσαι καιρό τώρα σε αυτό το σύννεφο, να τραγουδάς και να με κοιτάς που τρέχω…’ ‘Εμένα μου έχει αναθέσει ο Θεός να του μεταφέρω τα ευχαριστώ των ανθρώπων…’ λέει ο άλλος…..

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!