Its ok “Επιλογή Συντρόφου…Τι πρέπει να κοιτάζεις”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP (Μaster’s in Counselling Psychology), Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching, Tηλέφωνο 99901858.Email: kleriad@hotmail.com

Στα προηγούμενα δύο άρθρα μιλήσαμε για την προετοιμασία σου στο να μπεις πίσω στο παιχνίδι του έρωτα και της αγάπης. Γιατί για να παίξεις οποιοδήποτε παιχνίδι πρέπει πρώτα να προετοιμαστείς αναλόγως. Και για να βγεις κερδισμένος/η πρέπει να έχεις ήδη εξασκηθεί καλά στους όρους του, αλλά και να προετοιμαστείς τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Δεδομένου λοιπόν ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και νιώθεις καλά μέσα σου και έξω σου, ήρθε η ώρα να το δουν και οι άλλοι.
Πριν όμως αναφερθώ στο τί πρέπει να κοιτάζει κανείς για να μπορεί να κάνει μια καλύτερη επιλογή συντρόφου, θέλω να συμπληρώσω και να τονίσω κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Συχνά ακούμε το γνωστό ‘ο έρωτας με έρωτα περνάει’. Λυπάμαι που πρέπει να διαφωνήσω με αυτό. Διότι ναι μεν μια καινούρια γνωριμία σε κάνει να ξεχνιέσαι από τον/ην προηγούμενο/η (στην αρχή τουλάχιστον που είναι η περίοδος του έρωτα και του ενθουσιασμού, και που όλα στην σχέση είναι ‘μέλι, γάλα’), αλλά τα συναισθήματα σου για τον/ην πρώην και το πακέτο της σχέσης, αν δεν το έχεις λύσει, μοιάζει σαν ένα φίδι που κοιμάται μέσα στα σωθικά σου και είναι έτοιμο στην πρώτη δυσκολία να σε δαγκώσει.
Με άλλα λόγια με το που θα βρεις την πρώτη δυσκολία στην καινούρια σου σχέση το μυαλό σου αναπόφευκτα θα ανατρέξει σε πρώην. Κι αυτό είναι δυστυχώς κανόνας. Εκεί ξεκινάς αδίκως να συγκρίνεις… και υποθέτω πως ξέρεις και τη συνέχεια. Η καινούρια σχέση είναι καταδικασμένη ν’ αποτύχει πριν καν ξεκινήσει. Μην επιτρέψεις λοιπόν στον/ην κάθε πρώην να στοιχειώνει το παρόν σου. Και δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το ότι ο άλλος που γνωρίζεις δεν είναι υποχρεωμένος να αναλάβει το πακέτο σου, όπως δεν είναι δίκαιο για σένα να αναλάβεις το δικό του. Δώσε στο παρόν και στο μέλλον σου την ευκαιρία που του αξίζει. Στο χέρι σου είναι να πνίξεις το φίδι…
Όπως υποσχεθήκαμε, παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες για το πώς θα κάνεις μια σωστή επιλογή συντρόφου. Δεν υπάρχουν κανόνες. Απλά ιδέες που μπορεί να βρεις χρήσιμες. Γνωρίζεις ήδη πολλές απ’ αυτές, αλλά είτε τις ξέχασες, ή ξέχασες να τις κάνεις πράξη όπου χρειάστηκε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιες θέλεις αναλόγως:

* Φλέρταρε. Και δεν εννοώ να ‘κολλήσεις’ χυδαία σε κάποιο/α. Το φλερτ είναι κομμάτι της ζωής μας, και δεν παραπέμπει πάντα σε σεξουαλικές προθέσεις. Εννοώ χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο του ‘eye contact΄, χαμογέλασε και γιατί όχι πες, ή γνέψε με το κεφάλι σου ένα γεια. Ανταποκρίσου (με αξιοπρέπεια πάντα) και στο φλερτ των άλλων προς εσένα. Το να σε φλερτάρουν άλλοι ή να φλερτάρεις με ανταπόκριση από άλλους μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση σου και να σε κάνει να νιώθεις ακόμη πιο ωραία με τον εαυτό σου. Γιατί κακά τα ψέματα ο καθένας θέλει ν’ αρέσει σε άλλους. Εννοείται όμως εδώ θέλει τα όρια του. Μην δεχτείς να σου φερθεί κάποιος χυδαία και να σε κάνει να νιώσεις σαν ένα προτιθέμενο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αρνήσου τέτοιο είδος φλερτ ευγενικά και απομακρύνσου. Και μην απογοητεύεσαι. Είναι κι αυτά μέσα στο παιχνίδι.

* Κράτα τις επιλογές σου ανοιχτές για λίγο διάστημα. Δεν εννοώ φυσικά να το παίζεις σε διπλό ή τριπλό ταμπλό και να λες ψέματα κτλ. Απλά μην αφήσεις να νοηθεί σε κάποιον/α που μόλις γνώρισες ότι είστε ζευγάρι επειδή έτυχε να πάτε για ένα καφέ. Οποιοσδήποτε μπορεί να σου φανεί σαν το τέλειο ταίρι στην αρχή αλλά μην αφήσεις ένα απλό ενθουσιασμό να σε ξεγελάσει να μπεις σε μια λάθος σχέση.

* Πάρε το χρόνο σου πριν κρίνεις ένα άτομο που έχεις απέναντι σου και κράτα το μυαλό σου ανοιχτό. Μπορεί να έχεις μια εικόνα, ή ένα αυστηρό ‘καλούπι’ γι’ αυτά που ζητάς σε ένα προτιθέμενο σύντροφο, και ο άλλος να πρέπει να χωρέσει σε αυτή την εικόνα. Μπορεί  και να συνηθίζεις να βγαίνεις με ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων εσωτερικά και εξωτερικά. Σου έχει βγει σε καλό αυτό; Κοίτα να δεις τον άλλο πέρα από την επιφάνεια. Μην είσαι απόλυτος/η στα θέλω σου. Δώσε χρόνο στο να γνωρίσεις καλύτερα τα άτομα που μπαίνουν στη ζωή σου, ακόμα και αν δεν υπάρχει η αρχική έλξη (που συνήθως έχει να κάνει με την εμφάνιση του άλλου). Στη χειρότερη περίπτωση θα μάθεις παραπάνω για τον εαυτό σου, καινούριους τρόπους σκέψης, και θ’ αποκτήσεις ένα καινούριο φίλο.

* Μην αγνοείς και μην απορρίπτεις εντελώς το ερωτικό ενδεχόμενο με κάποιον που βρίσκεται μπροστά σου, ή που σε έχει προσεγγίσει, και ο οποίος σε καλύπτει σε πολλά και διάφορα, απλά επειδή δεν έχει την ανάλογη εμφάνιση. Η ομορφιά λέγανε οι παλιοί δεν τρώγεται με το κουτάλι, ευτυχώς. Κι εκτός αυτού πάντα θα υπάρχουν πιο όμορφοι/ες, πιο ψηλοί/ες, πιο αδύνατοι/ες κτλ. Και από σένα αλλά και από το άλλο άτομο. Όλα όσα ζητάς μπορεί να βρίσκονται σε ένα άνθρωπο του οποίου αγνοούσες το ενδεχόμενο του ερωτικού ενδιαφέροντος. Εσύ ψάχνεις το ταίρι σου, τον άνθρωπο που θα είναι για σένα ο ομορφότερος στον κόσμο και δε θα συγκρίνεται με κανένα άλλο. Αν δώσεις χρόνο στο να γνωρίσεις καλύτερα κάποιον/α που γνώρισες ίσως να δεις ότι κάποια πράγματα που φαίνονταν σημαντικά στο παρελθόν τώρα δε σ’ ενδιαφέρουν τόσο. Γιατί μιλάμε για γούστα.. και τα γούστα αλλάζουν. Όπως κι εσύ…

* Μην εμπιστευτείς ένα καινούριο φλερτ με μιας. Μάθε πρώτα όσα μπορείς παραπάνω. Είτε από τον ίδιο είτε από τους φίλους του/ης. Παρατήρησε τη συμπεριφορά του ακόμα και στον τρόπο που συμπεριφέρεται στο γκαρσόνι του εστιατορίου. Πρόσεξε τις κινήσεις του την ώρα που νομίζει δε βλέπεις. Άκουε τον όταν μιλά και με σένα αλλά και με τους άλλους. Έτσι θα μάθεις στο περίπου τη φιλοσοφία του για τη ζωή, αλλά και αν έχει απαραίτητα προσόντα, όπως ευγένεια, καλοσύνη, ανθρωπιά και τόσα άλλα.

* Όπως διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο δοκίμασε το εξής. Φέρε το χέρι σου μπροστά πολύ κοντά στα μάτια σου. Θα προσέξεις ότι έτσι δε μπορείς να δεις καθαρά ούτε το χέρι αλλά ούτε και τις λεπτομέρειες στις γραμμές του χεριού. Μετακίνησε το τώρα μπροστά σου αλλά σε μια συγκεκριμένη απόσταση ώστε να  μπορείς να δεις πιο καθαρά. Με τον ίδιο τρόπο να κρατάς μια τέτοια απόσταση (χωρίς να βάζεις τοίχους και ψύχρα) ώστε να βλέπεις καθαρά ποιον/α έχεις απέναντι σου. Και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του σημεία. Γιατί αν  ενθουσιαστείς υπερβολικά θα αγνοήσεις σημαντικές παραμέτρους και θα τυφλωθείς από ενθουσιασμό. Απλά παρατήρησε τη συμπεριφορά του, άκουε όταν μιλά, άκουε κι όταν σιωπά και θα καταλάβεις με τον καιρό ποιον έχεις απέναντι σου. Εκεί θα αποφασίσεις αν αξίζει τον κόπο να μείνεις η να φύγεις.

* Είναι οκ να νιώθεις αμήχανα στην αρχή μιας γνωριμίας. Όλοι έχουμε τα τρωτά και ευαίσθητα σημεία μας. Και η ευαισθησία σου και τα σημεία όπου νιώθεις ευάλωτος/η μπορεί να αποβούν απαραίτητα στοιχεία αν καταλήξετε σε σχέση μετά. Όταν ξεκινήσεις να βγαίνεις με κάποια/o μπορεί στην αρχή να τον/ην εντυπωσιάσεις με την εμφάνιση, την εξυπνάδα σου κτλ αλλά αυτό που θέλει να δει ο άλλος είναι τον πραγματικό σου εαυτό, αυτόν που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Δεν είναι κακό εννοείται να δείχνεις αδυναμία κάποτε. Άνθρωποι είμαστε, κι όπως εσύ ψάχνεις να γνωρίσεις τον άνθρωπο πίσω από αυτό που βλέπουν απλά τα μάτια σου, το ίδιο θέλει κι ό άλλος απέναντί σου.

* Να είσαι ο εαυτός σου. Μην υποκρίνεσαι κάποιον άλλο επειδή νομίζεις ότι ξέρεις τι θέλουν να βλέπουν οι άλλοι πάνω σου. Έτσι κι αλλιώς σε κάποια φάση πέφτουν οι μάσκες και είναι πολύ χειρότερο μετά. Καλύτερα να δείξεις ποιος/α είσαι από την αρχή και να είσαι ειλικρινής.

* Οποιοσδήποτε γνωρίζεις είναι το πιθανό άλλο σου μισό, ή ένας πιθανός πολύ καλός φίλος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις κάποιον/α είναι μέσω φίλων και κοινών γνωστών. Βγες εκεί έξω και κοινωνικοποιήσου. Μην αρνείσαι το ενδεχόμενο γνωριμίας με κάποιον που σου προτείνουν άλλοι καλοπροαίρετα. Κάποιος τρίτος μπορεί να γνωρίζει κάποιον με τον οποίο μπορεί να ταιριάζεις. Και εκτός αυτού πιο εύκολα γνωρίζεις κόσμο μέσω άλλων, παρά σε clubs και καφετέριες.

* Το πιο σημαντικό κομμάτι:  Κρατά ψηλά τα στάνταρ σου. Μην χαμηλώνεις τα στάνταρ σου σε σημαντικά πράγματα. Όπως να σου συμπεριφέρονται με καλοσύνη σεβασμό και εκτίμηση. Κράτα τον πήχη ψηλά όσον αφορά το χαρακτήρα του άλλου. Και εκεί που θεωρείς ότι κάποιος αξίζει την προσπάθεια και την ευκαιρία βοήθησε με τον τρόπο σου να εξελιχτεί κι αυτός να φτάσει εσένα. Όλοι χρειαζόμαστε ένα χέρι να μας σπρώχνει απαλά στην πλάτη για να προχωράμε και να εξελισσόμαστε… Μια σχέση οφείλει τον περισσότερο τουλάχιστον καιρό (γιατί αναπόφευκτα υπάρχουν και συγκρούσεις, άλλο τα όμοια κι άλλο τα ίδια) να μας βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό και να μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Μην συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο απ’ αυτό που ξέρεις και νιώθεις ότι σου αξίζει…

Να θυμάσαι… δεν αγαπάς κάποιον για την εμφάνιση, τα ρούχα του , το αυτοκίνητο που οδηγά, ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Τον αγαπάς επειδή μπορεί να τραγουδήσει ένα τραγούδι που μόνο η καρδιά σου μπορεί να καταλάβει…

Καλή σου επιτυχία λοιπόν, σου εύχομαι ολόψυχα να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και σου αξίζει!

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!