It’s Ok “Πίσω στο παιχνίδι του έρωτα και της αγάπης” (Μέρος Β’)

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP (Μaster’s in Counselling Psychology), Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching, Tηλέφωνο 99901858.Email: kleriad@hotmail.com

 

“…Κοίταξε να ζήσεις την αγάπη που έχασες. Να χαρείς την αγάπη που περιμένεις. Καν’την βιβλία, αταξίες. Μόνο μην τη μοιρολογάς. Είναι σαν να τη βρίζεις. Σαν να της κλείνεις το δρόμο να ξανάρθει….” (Μενέλαος Λουντέμης)

Θυμάμαι παλιά να λέω σ’ ένα πολύ καλό μου φίλο πως “όταν είσαι εσύ μέσα σου εντελώς καλά τότε είναι που θα έρθει κοντά σου και ο σωστός άνθρωπος. Όσο κουβαλάς μέσα σου το ‘πακέτο’ του πριν θα ελκύεις κοντά σου ανθρώπους με ‘πακέτα’ …”

Σίγουρα έχεις νιώσει πόνο από προηγούμενες σχέσεις και είναι λογικό να έχεις χτίσει άμυνες και τοίχους γύρω από την καρδιά και τα συναισθήματα σου. Αλλά, αυτές οι άμυνες δημιουργούν εμπόδια στο να επιτρέψουν στην αγάπη να εισχωρήσει ξανά στην ζωή σου. Όπως θεραπεύεις το παρελθόν και ξεφορτώνεσαι το πακέτο σου, αποφεύγεις την πιθανότητα να το επαναλάβεις. Στην τελική, ελκύεις στη ζωή σου καταστάσεις και σχέσεις που θυμίζουν ότι έχεις ήδη ζήσει, γιατί αυτό είναι το πρωταρχικό εργαλείο για θεραπεία. Αυτό κι αν είναι ειρωνεία. Για ν’ αλλάξεις σ’ ένα πιο υγιεινό πρότυπο σχέσης και να το ελκύσεις κοντά σου επιβάλλεται να αποτοξινωθείς από κάθε παλιό θυμό που μπορεί να κουβαλάς, και να συγχωρέσεις όποιον νιώθεις ότι σε πλήγωσε, πρόσβαλε ή έθιξε. Αν νιώθεις ότι έφταιξες κι εσύ στο όλο δράμα της σχέσης πρέπει να συγχωρέσεις και τον εαυτό σου. Είχαμε μιλήσει για τη δύναμη της συγχώρεσης σε προηγούμενο άρθρο (www.skalatimes.com/2012/06/28/its-ok-η-δύναμη-της-συγχώρεσης/)

Οφείλω να ομολογήσω ότι διαφωνώ με την άποψη ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Τα όμοια έλκουν όμοια. Κι όταν λέω όμοια εννοώ ανθρώπους με κοινά θέλω, κοινούς στόχους και πορεία, και γιατί όχι κοινά σημεία στο χαρακτήρα. Πιστεύω ότι τα όμοια είναι που τραβάμε σαν μαγνήτης πάνω μας. Και ίσως αν το σκεφτείς, θα συμφωνήσεις μαζί μου πως στις προηγούμενες σου σχέσεις είχες κοντά σου έναν άνθρωπο που λίγο ή πολύ έμοιαζε σαν καθρέφτης του εαυτού σου. Δεν αντιλέγω ότι στα ετερώνυμα υπάρχει ένα άλλο είδος έλξης και χημείας, σαν να συμπληρώνει ο ένας ένα κομμάτι που λείπει από τον άλλο. Αλλά, σε μακροπρόθεσμους δεσμούς και στο γάμο ακόμα, τα όμοια είναι που θέτουν τις πιο γερές βάσεις.

Για να προσελκύσεις λοιπόν κοντά σου αυτό που είναι ιδανικό για σένα, πρέπει όπως είχαμε προαναφέρει να κοιτάξεις καλά μέσα σου. Τί ζητάς από το μελλοντικό σου σύντροφο; Έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα μέσα στο μυαλό σου για το πρότυπο του ανθρώπου που ψάχνεις; Αν όχι πρέπει να γράψεις κάτω αυτά που ζητάς για να έχεις μια καθαρή εικόνα του τύπου του ανθρώπου που θέλεις να έχεις δίπλα σου. Όταν ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ζητάς (καθώς και τα όρια που θέτεις στις ανθρώπινες σου σχέσεις), πρέπει να κάνεις σίγουρο ότι τα έχεις πρώτα εσύ. Γίνε εσύ αυτά που θέλεις να βρεις σε εκείνον/η. Αν για παράδειγμα ζητάς το χιούμορ, την ηρεμία και την υπομονή σαν βασικά χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο, πρέπει να τα δυναμώσεις σαν χαρακτηριστικά πρώτα μέσα σου. Βελτίωσε το χαρακτήρα και την προσωπικότητα σου σε τέτοιο σημείο που να μπορείς ελκύσεις τον άνθρωπο που είναι όμοιος με σένα.

Αξιοποίησε τον χρόνο σου σαν “single” και σταμάτα να μοιρολατρείς. Δες την παροδική περίοδο “μοναξιάς” (γιατί δεν πρόκειται να μείνεις μόνος/η) σαν χρόνος ενδοσκόπησης, βελτίωσης, εξέλιξης και ξεκίνα να προετοιμάζεσαι για την επόμενη σου σχέση. Απόλαυσε αυτή τη διαδικασία και φρόντισε ν’ απολαμβάνεις όσο παραπάνω τη ζωή σου στο τώρα. Όσο πιο καλά νιώθεις με τον εαυτό σου τώρα τόσο πιο καλά είσαι και φαίνεσαι και στους άλλους. Και όσο περισσότερο αγαπάς αυτό που είσαι τόσο πιο αγαπητός/η θα νιώσεις απ’ τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι οφείλεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, όπως θα φρόντιζες το παιδί σου (έτσι κι αλλιώς όλοι κρύβουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας που θέλει αγάπη αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο στο μέλλον).

Τείνεις να είσαι πιο ελκυστικός/η όταν απολαμβάνεις τη ζωή και τον εαυτό σου στο παρόν. Το χαμόγελο, το γέλιο σου, η γλώσσα του σώματος προδίδουν εσωτερική ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Αντίστροφα, οποιοδήποτε άγχος νιώθεις στην αναζήτηση σου για σύντροφο δημιουργεί ρυτίδες, ένταση στο σώμα, δυνατή χρεία φωνής που προκαλεί άγχος και στους γύρω σου, κι άλλα μη ελκυστικά χαρακτηριστικά. Γι ‘ αυτό ΖΗΣΕ στα μικρά πράγματα. Τα δωρεάν. Βγες στον κήπο και μύρισε ένα τριαντάφυλλο. Πήγαινε μια βόλτα στην παραλία. Και γιατί όχι; Οραματίσου τη ζωή σου με έναν ιδανικό σύντροφο. Δεν είναι δύσκολο να βελτιώνεις τον εαυτό σου και την ποιότητα της ζωής σου κάθε μέρα. Είναι θέμα απόφασης.

Ξεφορτώνεσαι ότι είναι να ξεφορτωθείς, ελευθερώνεσαι από τα δεσμά του παρελθόντος, καταγράφεις τα θέλω σου και κοιτάζεις μέσα σου. Δουλεύεις με τον εαυτό σου και βελτιώνεσαι και εξελίσσεσαι αναλόγως. Απολαμβάνεις τη ζωή και τον εαυτό σου στο παρόν. Φροντίζεις τον εαυτό σου, την εμφάνιση σου, και επενδύεις χρόνο και ενέργεια σε σένα.  Στην πορεία γίνεσαι ένας καλός  καθρέφτης των άλλων.

Πολύ πιθανόν με αυτά τα καινούρια δεδομένα και τον καινούριο ανανεωμένο σου εαυτό να αναδύεται στην επιφάνεια να προσεγγίσεις διάφορους ανθρώπους κοντά σου. Κι έτσι μπαίνεις πάλι πίσω στο παιχνίδι. Μένει τώρα να επιλέξεις από αυτούς που γνωρίζεις και να δώσεις μια ευκαιρία στο ενδεχόμενο της καινούριας αγάπης… ιδέες στο επόμενο μας άρθρο με τίτλο “Επιλογή Συντρόφου”.

Και να θυμάσαι… Ο σύντροφος σου σε ψάχνει όπως εσύ..και κάπου θα συναντηθούν οι δρόμοι σας. Στη σωστή και για τους δυο σας στιγμή. All in good time όπως λένε οι Άγγλοι. Όταν είστε και οι δύο έτοιμοι να ζήσετε μια μεγάλη αγάπη… τότε είναι που θα….. “πέσετε” ο ένας πάνω στον άλλο.
Για την ώρα υπομονή και συνεχίστε να μας διαβάζετε. Γιατί τα καλύτερα έρχονται…

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!