Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Περι Φαλλοκρατίας”

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com


Φαλλοκράτης,
σύμφωνα με το λεξικο είναι χαρακτηρισμός για άντρα του οποίου οι απόψεις και η συμπεριφορά διακρίνουν το ανδρικό φύλο ως ανώτερο από το γυναικείο. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είτε μέσα από απάτη, ψέματα,σεξιστικά σχόλια, ακόμη και υποκρισία, αφού ο φαλλοκράτης πιστεύει ότι η γυναίκα δεν θα το πάρει χαμπάρι σε καμία περίπτωση. Ή αν το πάρει, ίσως και να τον συγχωρέσει.
Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή κοινωνία όπου τα πάντα δέχονται ένα έντονο “δηθενισμό” και οι πράξεις αντί να κολυμπούν στα νερά της ουσίας ξεπλένονται στα ρηχά νερά της ανουσιότητας, οι φαλλοκράτες ευδοκιμούν χωρίς μάλιστα να έχουν πλήρη επίγνωση των πράξεων τους. Πολλές φορές θα τους δεις να αντιφάσκουν και να παλεύουν ανάμεσα σε δυο κόσμους: Αυτόν που επιθυμούν να παρουσιάσουν στους άλλους και αυτόν στον οποίο ζει η προσωπικότητα τους.
Δηλαδή, μπορεί να σου τύχει σε μια παρέα να ακούσεις ένα φαλλοκράτη να συζητά περί ειλικρίνειας, ενώ αυτός στις προσωπικές του σχέσεις με τις γυναίκες να είναι ο πιο ανισόρροπος ανειλικρινής. Βέβαια σ’ ένα ιδανικό κόσμο αυτοί οι τύποι θα ήταν καλό να έχριζαν ιατρικής παρακολούθησης από τους κυρίους με τα άσπρα πουκάμισα που έχουν κουμπάκια από πίσω (ναι, ψυχιατρους), αλλά απ’ την άλλη είναι και τόσοι πολλοί που ενδέχεται να επιβαλλόταν ανέγερση καινούριας ψυχιατρικής πτέρυγας στο νησί.
Ένας γνωστός καθηγητής κοινωνικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ο Κώστας Γιαννακόπουλος, ο οποίος διδάσκει κι ερευνά το φύλο, την αντρική ταυτότητα, το σώμα και την σεξουαλικότητα έχει πει ότι:  «Οι έννοιες “ανδρικό, αρσενικό”- “γυναικείο, θηλυκό” ανα-σημασιοδοτούνται, ανα-κατασκευάζονται, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους συνεχώς επανατοποθετούνται.Βιολογικά, αποκλειστικά αρσενικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά ή λειτουργίες,  (η περίφημη αντρική σεξουαλική “φύση”), δεν υπάρχουν».
 Άρα, οι μυθοπλασίες που αναμασούν οι άντρες περί πολυγαμικότητας που “είναι στη φύση τους” έχουν καταρρεύσει συθέμελα από την επιστημονική πραγματικότητα.
Η φαλλοκρατία είναι η στάση ζωής των ηλίθιων οι οποίοι τρέχουν να καλύψουν τα κομπλεξικά τους κενά, πατώντας την αξιοπρέπεια (ενίοτε και την εμπιστοσύνη) όποιας γυναίκας βρεθεί στο δρόμο τους.
Δεν χρειάζεται να είσαι ταγμένη φεμινίστρια για να στείλεις στον διάολο ένα φαλλοκράτη. Λίγη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό να έχεις και θα τον στείλεις στον αγύριστο.
Τι κι αν ευδοκιμεί το είδος στις μέρες μας, είπαμε, είναι δύσκολες οι εποχές γενικώς.
Αλλά, το πως στεκόμαστε απέναντι στους κυκεώνες που προκύπτουν δεν είναι θέμα μοίρας και “ζαβού ριζικού”  είναι θέμα χαρακτήρα. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα φαλλοκράτη που προκύπτει στο δρόμο σου με προσωπείο αγγέλου.
Στις φουρτούνες φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι και στους κυκεώνες οι χαρακτήρες.
Ε;

 

Υ.Γ O Kώστας Γιαννακόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την υγεία, τη σχέση μεταξύ ανθρωπολογίας και ψυχανάλυσης, τον αστικό χώρο και τις πολιτικές της διαφοράς. Έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο “Σεξουαλικότητα: Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας” (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006) και έχει συνεπιμεληθεί τον επίσης συλλογικό τόμο “Αμφισβητούμενοι χώροι στην πόλη” (Αλεξάνδρεια & Παν. Αιγαίου, 2010) καθώς και το αφιέρωμα “Ψυχανάλυση και Κοινωνική Ανθρωπολογία” στο περιοδικό Εκ των Υστέρων, τεύχος 14, 2006.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Kυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών – Προκηρύξεις για υποψηφιότητες

H Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, δημοσιεύει τις παρακάτω προκηρύξεις για υποβολή υποψηφιοτήτων: 1.  Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2.  Εξωτερικό Μέλος  3.  Αντεπιστέλλον Μέλος

error: Content is protected !!