ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Ένα νέο ταλέντο στη κυπριακή τηλεόραση

Ανάμεσα στα γυρίσματα της «Πόρτας Κλειδωμένης» του Μέγα και της σειράς «Βήματα στην Άμμο» του ΡΙΚ, η νέα ταλαντούχα ηθοποιός Μαρία Μουστάκα, κλέβει λίγο από τον χρόνο της για να μιλήσει με το Skala Times.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς το επίθετο σου έχει σχέση με τον αείμνηστο ηθοποιό Σωτήρη Μουστάκα;
Μου κάνουν πολλοί αυτή την ερώτηση. Όχι, είναι απλή συνωνυμία. Μιας και τον ανάφερες, να σου πω ότι τον θεωρώ ένα σπουδαίο ηθοποιό που πιστεύω έκανε την πατρίδα μας περήφανη.

Εσύ γιατί έγινες ηθοποιός;
Γιατί η υποκριτική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Οι στιγμές της υποκριτικής μου, είναι οι στιγμές που βγαίνω έξω από τον εαυτό μου κι έχω την δυνατότητα να δω πράγματα και να ζήσω καταστάσεις από διαφορετικές πλευρές και οπτικές γωνίες. Σπούδασα στο Σατιρικό θέατρο του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη στην Κύπρο.

Πως είναι η κυπριακή τηλεόραση αυτή την εποχή της κρίσης;
Είναι κρίμα… Πραγματικά! Κάποιες παραγωγές κόβονται, ενώ είχαν ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές, άλλες προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια με διάφορους τρόπους, όπως κόβοντας από μισθούς υπαλλήλων και κυρίως ηθοποιών, να μην αναφέρω και για τους ηθοποιούς που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες… Επικρατεί ένα χάος!

Σε φοβίζει η επαγγελματική αστάθεια που συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν οι ηθοποιοί;
Ένα από τα μότο μου λέει: «Δεν φοβάμαι τις καταιγίδες, γιατί μόνο έτσι θα μάθω να κυβερνώ το καράβι μου»…

Αν δεν ήσουν ηθοποιός τι άλλο θα μπορούσες να ήσουν;
Ως ηθοποιός, μπορώ να είμαι όλα τα άλλα… Οπότε δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε οτιδήποτε άλλο συγκεκριμένο.

Τι σε ενοχλεί με όλα αυτά που βλέπεις όσον αφορά τις κυπριακές σειρές; Τι θα ήθελες να αλλάξει; (Αν υπάρχει κάτι)
Με ενοχλεί πάρα πολύ, να βλέπω κομπάρσους να έχουν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους το βάρος ενός ρόλου, ο οποίος ρόλος βεβαίως βεβαίως …δολοφονεί τον θεατή! Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και με εξοργίζει! Είναι σαν να δίνουν το νυστέρι σε κάποιον περαστικό και να του λένε «μπες στο χειρουργείο και ξεκίνα να χειρουργείς» …είναι δυνατόν ποτέ ο ασθενής να επιζήσει; Στην περίπτωση μας, ο ασθενής είναι ο τηλεθεατής.

Δίνεται εύκολα η ευκαιρία σε νέους ηθοποιούς να εργαστούν στην κυπριακή τηλεόραση; Πόσο εύκολο ήταν για σένα να κάνεις τα πρώτα σου τηλεοπτικά βήματα;
Ευκαιρίες δίνονται. Όχι εύκολα όμως. Παίζουν πολλοί παράγοντες σημασία. Όπως για παράδειγμα, ο παράγοντας «τύχη». Να είσαι εσύ το κατάλληλο πρόσωπο για τον κατάλληλο ρόλο που ψάχνουν και να είσαι εκεί την κατάλληλη στιγμή να σε δουν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Όπως και για μένα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αγωνίστηκα πολύ να αποδείξω ότι ΜΠΟΡΩ και αξίζω μια ευκαιρία να το αποδείξω. Κι ακόμη αγωνίζομαι . Άλλωστε το ίδιο το επάγγελμα είναι ένας συνεχής αγώνας.

Φέτος σε βλέπουμε στη σειρά του Μέγα «Πόρτα Κλειδωμένη», δίπλα από γνωστά ονόματα τόσο από Κύπρο όσο κι από Ελλάδα. Τι σου έχει διδάξει η συγκεκριμένη σειρά μέχρι τώρα; Σε ενοχλεί να δουλεύεις με Ελλαδίτες τη στιγμή που υπάρχουν Κύπριοι ηθοποιοί άνεργοι;
Οι Ελλαδίτες ηθοποιοί είναι το ίδιο συνάδελφοι όσο και οι Κύπριοι ηθοποιοί. Και είναι το ίδιο Έλληνες όσο και οι Κύπριοι. Δεν το βλέπω καθόλου «πατριωτικά» και φυσικά δεν με ενοχλεί. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι στην απ’ έξω (άνεργοι). Φέτος είναι κάποιοι άλλοι, του χρόνου μπορεί να είμαι εγώ. Δυστυχώς έτσι είναι το επάγγελμα μας. Από την «Πόρτα Κλειδωμένη» έχω κερδίσει ανθρώπους, φιλίες που πιστεύω ότι θα αντέξουν στο χρόνο, όμορφες στιγμές κι εμπειρίες, πολύ καλές συνεργασίες και «μαθήματα» από τους πιο έμπειρους στο χώρο συναδέλφους.

Παράλληλα παίζεις και στη σειρά «Βήματα στην Άμμο». Είναι μεγαλύτερη η ασφάλεια να δουλεύεις για το Κρατικό μας Κανάλι;
Η αλήθεια είναι πως ναι. Αυτή είναι η καταλληλότερη λέξη. «Ασφάλεια». ‘Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, είναι το μόνο κανάλι που απέμεινε το οποίο μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ διότι ξέρεις ότι θα έρθουν οι λογαριασμοί στο τέλος του μήνα και θα μπορείς να τους ξοφλήσεις, επειδή θα έχεις ένα σίγουρο μισθό.

Τι σε ενοχλεί από τον χώρο των ηθοποιών στη Κύπρο;
Κάποιες ίντριγκες που κάποτε υπάρχουν μεταξύ κάποιων συναδέλφων. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είναι λυπηρό να υπάρχει αυτό.

Θεατρικά είσαι κάπου αυτό τον καιρό;
Δυστυχώς όχι, αν και αγαπώ το θέατρο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο όσον αφορά την καριέρα σου;
Θέλω να κάνω όσο περισσότερες ποιοτικές και διαχρονικές δουλειές μπορώ και κυρίως κινηματογράφο.

Και το μεγαλύτερο σου όνειρο όσον αφορά την προσωπική σου ζωή;
Να έχω την υγεία μου, τόσο εγώ όσο και οι άνθρωποι που αγαπώ, να πετύχω στην καριέρα μου  και να καταφέρω κάποτε να φτιάξω την δική μου οικογένεια πάνω σε γερές βάσεις.

Είσαι σε σχέση με γνωστό ηθοποιό εδώ και χρόνια όμως ποτέ δεν είδαμε να “παίζει” σε κάποιο ΜΜΕ η σχέση σας. Ούτε καν να είναι γνωστή. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κρατάς την προσωπική σου ζωή μακριά από τα φλας της δημοσιότητας;
Απλά προσπαθώ όσο μπορώ να μην αναφέρομαι στην προσωπική μου ζωή. Προτιμώ ο κόσμος να με βλέπει και να ενδιαφέρετε μόνο για τη δουλειά μου.

Πιστεύεις ότι στη Κύπρο υπάρχει star system;
Star…What; (Γέλια)

Τι πρέπει να διαθέτει ένας καλός ηθοποιός κατά τη γνώμη σου;
ΗΘΟΠΟΙΟΣ= ποιώ  ΗΘΟΣ. Άρα το πρώτο στη λίστα είναι αυτό. Να έχει ήθος. Να έχει αντίληψη, παρατηρητικότητα  και να ξέρει να ακούει.  Έχει μεγάλη διαφορά το «ακούω» από το «ξέρω να ακούω».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

Έναρξη εγγραφών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη σχολική χρονιά 2024-2025

To Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει τη διενέργεια εγγραφών σταΚρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025. Οι εγγραφές διενεργούνται στα κατά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!