ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ “Όσο το Ambiance κρατά χώρο στις αναμνήσεις και στην καρδιά του Σκαλιώτη, έχει λόγο ύπαρξης.”

Ambiance Reloading……
Reloading ή μήπως rebirth ; Η ανακαίνιση του ιστορικού καφέ της Λάρνακας, του Ambiance, στοχεύει να μας ξαναθυμίσει παλιές αγαπημένες εποχές ντυμένες όμως με τον χιτώνα του σήμερα. “Οι εποχές αλλάζουν και προστάζουν να κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι σβήνουμε το παρελθόν. Το κουβαλάμε, αφού αυτό καθορίζει το ποιοι είμαστε σήμερα”. Συμφωνούμε με τη Μαρία σε αυτή την αλήθεια. Φτιάχνει καπουτσίνο, καθόμαστε αναπαυτικά στις κόκκινες καρέκλες, του εντελώς ανακαινισμένου Ambiance και η κουβέντα αρχίζει…..

Της Γιώτας Δημητρίου

Ανακαινισμένο, αλλά με το ίδιο παλιο ύφος. Κόκκινες καρέκλες….
Αυτό έγινε εσκεμμένα. Κρατήσαμε το ίδιο ύφος, επειδή ο κάθε άνθρωπος σε αυτή την πόλη έχει τις δικές του αναμνήσεις από αυτό τον χώρο και θεωρώ πως δεν θα ήταν σωστό να αλλάξουμε το ύφος του χώρου. Ξέρεις, παρατηρώ τον κόσμο όταν περνά με το αυτοκίνητο του από εδώ. Όλοι σχεδόν θα γυρίσουν το κεφάλι τους να κοιτάξουν μέσα στο Ambiance.  Όλοι σχεδόν έχουν αναμνήσεις από εδώ.

Ποιοι σε βοήθησαν στην διακόσμηση του χώρου;
O γνωστός καλλιτέχνης της πόλης μας και πολύ καλός μου φίλος, Σαββίνος Παρασκευά. Τα σχέδια που βλέπεις στα τραπεζάκια είναι graffiti του Σαββίνου. Επίσης, πήρα συμβουλές από τον Μάριο Νεοκλέους (Graphic Designer) ο οποίος υπήρξε θαμώνας του Ambiance. Επίσης ο Νίκος,  ο πολύ καλός μου φίλος, ο άνθρωπος μου θα έλεγα, ο οποίος εργάζεται εδώ, μου έχει δώσει κάποιες συμβουλές. Ο Νίκος εργάστηκε ως manager σε μερικά από τα καλύτερα καφεστιατόρια του εξωτερικού, οπόταν κατέχει καλά το θέμα. Γενικά όμως θα έλεγα πως στην διακόσμηση, ότι είχα σκεφτεί, ήταν σύμφωνοι και οι άνθρωποι γύρω μου. Άλλωστε, όπως προανάφερα δεν ήθελα να κάνω κάτι που να αλλοιώσει το ύφος και χαρακτήρα του Ambiance.

Γιατί αποφάσισες να κρατήσεις το Ambiance, αφού ως γνωστό ο πατέρας σου ήταν έτοιμος να το πουλήσει;
Δεν μπορούσα Γιώτα μου…..Δεν μπορούσα, κάθε μέρα έκλαιγα στην ιδέα ότι θα το πουλούσαμε. Δυστυχώς, όμως, οικονομικά δεν είχα την δυνατότητα να το αναλάβω. Τότε ο θείος μου, ο αδελφός του πατέρα μου, αποφάσισε να με βοηθήσει οικονομικά για να το κρατήσω. Είναι με την δικιά του βοήθεια που τα κατάφερα, αλλιώς δεν θα είχα την δυνατότητα να το αναλάβω. Θα το πουλούσε αλλού ο πατέρας μου.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των γύρω σου στην απόφαση σου να το κρατήσεις;
Το 99% ήταν θετικοί και χάρηκαν πάρα πολύ με την απόφαση μου, επειδή κανείς δεν ήθελε να κλείσει το Ambiance. Ο μόνος που ήταν κάπως αρνητικός ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος μου έλεγε πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα αυτό, πόσο χρόνο, ρίσκο και ενέργεια απαιτεί. Δεν ήθελε να χάσω κι εγώ όσα έχασε αυτός (πολύτιμο χρόνο από την οικογένεια). Μετά όμως, όταν είδε την ανακαίνιση, την όρεξη μου να δουλέψω και να κρατήσω το Ambiance, το χάρηκε. Τώρα πάει κι έρχεται συνεχώς! (Γέλια) Έφυγε από το Ambiance, αλλά δεν έφυγε!

Τι συμβουλή σου έχει δώσει;
Μου είπε ότι πρέπει να μάθω να είμαι πιο δυναμική και λιγότερο συναισθηματική, για να μπορέσω να ανταπεξέλθω με τον κόσμο.

Θα έλεγες Μαρία ότι οι λόγοι που σε ώθησαν να κρατήσεις το Ambiance ήταν περισσότερο συναισθηματικοί;
Απόλυτα! Ναι….

Μαρία, εσύ, όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που γεννήθηκες, τι αναμνήσεις κράτησες από το Ambiance;
Οι δικές μου οι αναμνήσεις…..Ξεκινώ από τα πολύ παλιά χρόνια όταν ήμουν παιδί. Ο παππούς μου και η γιαγιά μου ήταν ιδιοκτήτες εδώ του Ambiance. Θυμούμαι ένα χώρο γεμάτο κόσμο. Δεν αντιλαμβανόμουν τότε πόσο σπουδαίος ήταν ο χώρος για τους Σκαλιώτες, αφού ήταν το μοναδικό καφέ της πόλης κι όλοι σύχναζαν εδώ. Ερχόμουν μόνο τις Κυριακές με την οικογένεια μου, αφού ο παππούς και η γιαγιά μαγείρευαν για όλη την οικογένεια και τρώγαμε εδώ. Από εκεί ξεκινούν οι αναμνήσεις μου….Κάθε Κυριακή στο Ambiance όπου ο παππούς και η γιαγιά θα μαγείρευαν για όλη την οικογένεια και για τους υπαλλήλους και θα καθόμασταν όλοι σε ένα τραπέζι να φάμε…. Ξεκίνησα να δουλεύω στο Ambiance από τα 11 μου χρόνια! Δούλευα, αλλά ήταν συνάμα και το “έξω μου”. Το απολάμβανα. Είδα την Λάρνακα όλη να περνά από εδώ. Είδα κόσμο να κλαίει, να χαίρεται, να ξανοίγεται….Ένοιωθα ότι η οικογένεια μου είχε ένα χώρο όπου μάζευε όλη την πόλη και….και ξέρεις, ένιωθα χαρά, ένιωθα περήφανη γι αυτό.

Υπάρχει μια ανάμνηση που θεωρείς ως δυνατότερη;
Ναι…..Η στιγμή που μπήκε κάποιος εδώ τον οποίο είχα χρόνια να  δω….Εκείνη στιγμή! Μετά δημιουργήσαμε σχέση, παντρευτήκαμε, κάναμε ένα παιδί. Μιλώ βέβαια για τον πρώην σύζυγο μου. Νομίζω ήταν μια από τις πιο δυνατές μου αναμνήσεις, αφού ένα κεφάλαιο της ζωής μου ξεκίνησε επειδή κάποιος μπήκε στο Ambiance. Αυτός ο κάποιος, μπορεί τελικά να χωρίσαμε, αλλά είναι ο πατέρας της κόρης μου.

Τι καινούριο θα βρούμε στο αναγεννημένο Ambiance;
Καινούριο μενού (υφίσταται και το παλιό), ωραια μουσική, διάφορα events, όπως την περασμένη Τετάρτη που είχαμε τον dj Φράνκυ Χαπέρη ο οποίος έπαιξε ρετρό μουσική. Επίσης στον διπλανό χώρο υπάρχει μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκι παλιάς εποχής και ειδικός χώρος για συνεδριάσεις. Στόχος μου είναι επίσης να γίνονται συχνά κάποια reunion. Δεν εννοώ reunion σχολικά, αλλά χρονικά. Δηλαδή μια νύχτα μπορεί να είναι για την νεολαία του ’80, άλλη νύχτα για την νεολαία του ΄90, κοκ. Να μαζευόμαστε ανα γενιά! (Χαμογελά). Νομίζω αυτό θα δώσει χαρά στο κόσμο. Είναι ωραία να μαζεύεις μια βραδιά τριαντάρηδες, μια βραδιά σαραντάρηδες. Είναι ωραία να τους μαζεύεις όλους. Σκέψου ότι το Ambiance άνοιξε το 1967, άρα μπορείς να φανταστείς πόσες γενιές πέρασαν από δω.

Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας;
Καθημερινά  από τις εννέα το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Δηλαδή μέχρι τα χαράματα, μέχρι τις 2 το πρωί.

Το καλύτερο κομπλιμέντο που πήρες για το ανακαινισμένο Ambiance;
Κάποιοι μου είπαν “ Μαρία κάνεις refresh our memories”.

Θα γίνουν εγκαίνια ή κάποιο πάρτυ με ευκαιρία την ανακαίνιση και τη νέα Διεύθυνση;
Εγκαίνια όχι, επειδή δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Αναγεννημένο ναι, καινούριο όχι. Αλλά, σκέφτομαι να κάνω ένα πάρτυ μέσα στον Δεκέμβρη και να καλέσω φίλους του Ambiance. Τον Δεκέμβρη του 1967 “γεννήθηκε” το Ambiance, άρα φέτος κλείνει τα 45 του χρόνια. Μάλιστα έχω σκεφτεί και κάποιες εκπλήξεις για το πάρτυ αυτό, αλλά δεν θα ήθελα να ανακοινώσω κάτι προς το παρών.

Να κλείσουμε με το δικό σου μήνυμα Μαρία, ως καινούρια ιδιοκτήτρια του Ambiance, στο κόσμο της πόλης μας.
Νομίζω πως όσο το Ambiance κρατά χώρο στις αναμνήσεις και στην καρδιά του Σκαλιώτη, έχει λόγο ύπαρξης. Γι αυτό αποφάσισα να το κρατήσω. Μέσα από την ανακαίνιση, τα διάφορα events, το refreshment του χώρου, του μενού και του service θα προσπαθήσω να φέρω πίσω τον κόσμο, σε ένα αναγεννημένο μεν Ambiance,  αλλά με την παλιά του ταυτότητα και χαρακτήρα. Τι άλλο να πω; Σας περιμένουμε όλους στο Ambiance σας!

 

 

Ambiance
Τηλέφωνο: 24628960
Κινητό       : 96675640
Facebookhttp://www.facebook.com/AmbianceCafeLarnaca?fref=ts


 

 

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!