“Δε Σκόρδιονς”, Ευαίσθητοι Αλήτες!

                                                                                                   

Η συνέντευξη με τους “Δε Σκόρδιονς” μοιάζει με όμορφες κουβέντες, από αυτές που κάνεις  με παλιόφιλους. Ξέρεις, από εκείνες τις κουβέντες με ενδιαφέρον, φιλοσοφημένο ύφος, χιούμορ και μπόλικο γέλιο…. Η μέρα που ο Μιχάλης χτύπησε το κουδούνι του Χάρη Κατσιμίχα, το βράδυ που ο Κωνσταντίνος έχασε την φωνή του, ο πόλεμος που δέχθηκαν ως συγκρότημα, η αγάπη τους γι αυτό που κάνουν, το φιλανθρωπικό τους έργο μέσα από την μουσική και η ατάκα τους βγαλμένη από στίχους του Ρίτσου “Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”. Ποιοι είναι οι “Δε Σκόρδιονς”; Μετά από μια συνέντευξη μαζί τους και ένα ποτήρι κρασί, κατέληξα στο συμπέρασμα: Οι  “Δε Σκόρδιονς” είναι δυο ευαίσθητοι αλήτες, οι οποίοι παραμένουν ερωτευμένοι με την μουσική. Με ευκαιρία τη νέα σεζόν (που ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου), όπου κάθε Παρασκευή θα τους απολαμβάνουμε, στο γνωστό μας στέκι “Savino Live”, το Skala Times μιλά με τον Κωνσταντίνο και τον Μιχάλη, τους “Δε Σκόρδιονς”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Στις 28 του Σεπτέμβρη οι Σκορδιονς ξεκινούν μια νέα σεζόν για τέταρτη χρονιά. Σε ένα γνωστό στέκι της πόλης, στο Savino Live. Αλήθεια τι σας κάνει να συνεχίζετε ακόμη μια χρονιά;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Η οικονομική κρίση (γέλια). Κοίταξε, κάνουμε αυτό που αγαπάμε, τραγουδάμε για τον κόσμο, περνάμε καλά. Ο κόσμος μας αγάπησε, υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που δεν μας αγάπησαν, αλλά εμείς τραγουδάμε γι αυτούς που μας αγάπησαν και μας στηρίζουν. Όσο έρχεται ο κόσμος να μας βλέπει, εμείς θα τραγουδάμε.

Υπάρχουν αυτοί που δεν σας αγάπησαν; Τι εννοείς;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ:  Πολλές φορές δεχθήκαμε “πόλεμο” κι από άλλα συγκρότημα και από μαγαζί. Ναι δεχθήκαμε πόλεμο. Αλλά ξέρεις τι λέω εγώ; Εμείς παίξαμε και μέσα σε δρόμους….Για μας η μουσική είναι μεγάλο κεφάλαιο….

Παίξατε μέσα στους δρόμους;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Να σου πει ο Μιχάλης ιστορίες…..
ΜΙΧΑΛΗΣ: Τι να πω; Όταν σπούδαζα στην Ελλάδα πήγα στο σπίτι του Χάρη Κατσιμίχα και χτύπησα το κουδούνι επειδή ήθελα να του δώσω ένα CD να ακούσει τη μουσική μου. Νεανική τρέλα; Ίσως….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Κι εγώ όταν σπούδαζα στην Ελλάδα, έπαιρνα την κιθάρα μου μαζί με άλλα παιδιά και παίζαμε στον δρόμο μουσική….περάσαμε πάρα πολλά για να μπορούμε να δηλώνουμε πως είμαστε ροκ…..

Τι σημαίνει, αλήθεια, ροκ…..;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ:  Είναι τρόπος ζωής…..Για μένα ροκ, είναι ένας χτίστης που ξυπνά στις πέντε το πρωί για να πάει να δουλέψει για να ταίσει τα πέντε μωρά του. Φυσικά σήμερα ζούμε την εποχή του “ότι δηλώσεις είσαι…..”

Τα τραγούδια που γράφετε έχετε προσπαθήσει να τα κυκλοφορήσετε σε CD;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Βασικά, ξέρεις τι συμβαίνει; Ο Κωνσταντίνος κι εγώ θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα αλλά είμαστε….τεμπέληδες. Άλλωστε αυτό δεν είναι το επάγγελμα μας, έχουμε τις δουλειές μας (εγώ πχ είμαι πολιτικός μηχανικός) και οι μουσικές μας εμφανίσεις είναι απλώς το χόμπυ που γίνεται δουλειά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Για να καταλάβεις,  ούτε καν πρόβες δεν κάνουμε, σπάνια κάνουμε πρόβες.

Πώς είναι να συνεχίζετε μαζί για τέταρτη χρονιά;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Κάθε χρόνος έχει και τις ιδιαιτερότητες του, κάθε χρόνο γεννιέται κάτι καινούριο. Αυτό το project που προβάλλουμε στο κόσμο δεν είναι απαραίτητα τα δικά μας ακούσματα, δηλαδή δεν είναι αυτά που ακούμε στο σπίτι. Ο σκοπός στις εμφανίσεις μας είναι να δίνουμε στο κόσμο κάτι που θα τον κάνει να περνά καλά.

Ποια τραγούδια από αυτά που τραγουδάτε στις εμφανίσεις σας δεν ακούτε στο σπίτι;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Τα λαϊκά, τα σκυλάδικα στυλ, δεν τα ακούμε, αλλά τα τραγουδάμε στις εμφανίσεις μας, διότι θέλουμε ο κόσμος να περνά καλά. Γιατί βγαίνει ο κόσμος; Για να περάσει καλά και να ξεχάσει την κούραση της βδομάδας και εμείς έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε σε αυτό, αφού έρχεται να μας δει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Πιο κοντά στα ακούσματα τα δικά μας ήταν το project που κάναμε πέρσι κάθε Τρίτη (πάλι στο Savino), “The Scordions and the Band”. Εκεί είχαμε και άλλους μουσικούς μαζί μας και όσοι γούσταραν να ακούσουν λίγη μαυρίλα έρχονταν να ακούσουν αυτό το είδος.

Λοιπόν, νομίζω έφτασε η ώρα να μας πείτε επιτέλους από που βγήκε το όνομα σας. Από τους Scorpions ή από το….σκόρδο;
ΜΙΧΑΛΗΣ: O Κωνσταντίνος είχε μια εταιρεία παραγωγής και έφερνε καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Ήταν η  πρώτη μας χρόνια ως συγκρότημα, αλλά δεν είχαμε ακόμη όνομα. Τότε ο Κωνσταντίνος είχε φέρει στην Κύπρο την Κέλυ, από το πρώτο τότε Ελληνικό “X Factor” για να τραγουδήσει μαζί μας. Λίγο πριν την εμφάνιση πήγαμε στα “Καλιφάτζια” για να φάμε….Σκορδόψωμα, τυροκαφτερές….Σε κάποια φάση λέει ο Κωνσταντίνος “απόψε θα είμαστε οι δε σκόρδιονς”. Εγώ έπιασα αυτή την φράση, μου κολλήθηκε στο μυαλό, επειδή μου άρεσε. Άλλωστε δεν προσπαθούμε να το παίξουμε σοβαροί μουσικοί. Οπόταν, έπεισα τον Κωνσταντίνο να το κρατήσουμε, όπως κι έγινε.

Οι Scorpions σας αρέσουν;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Μας αρέσουν, φυσικά.

Φέτος τι θα δει ο κόσμος στο πρόγραμμα σας κάθε Παρασκευή στο Savino; Η συνταγή θα είναι η ίδια με τις προηγούμενες χρονιές ή θα δούμε κάτι διαφορετικό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Η συνταγή είναι η ίδια, αλλά είμαστε ακόμη στο μαγειρείο και κάτι ψήνεται. Ο κόσμος θα δει νέα άτομα, θα ακούσει νέα τραγούδια, θα έχουμε ακόμη ένα μουσικό μαζί μας, τον Γιώργο Έλληνα, είναι κι αυτός από τη Λάρνακα, θα είναι στα πλήκτρα.

Κάτι που μου αρέσει με εσάς, είναι το γεγονός ότι δίνετε την ευκαιρία στο κοινό, αν γουστάρει, να ανέβει στη σκηνή να τραγουδήσει μαζί σας…..
ΜΙΧΑΛΗΣ: Βασικά αυτό δείχνει πως είμαστε ακομπλεξάριστοι και πως γινόμαστε ένα με τον κόσμο. Αν κάποιος έχει κέφι να βγει να τραγουδήσει μαζί μας, γιατί όχι; Τώρα αν βγει κάποιος και τραγουδά για μισή ώρα και δεν φεύγει, ε, εκεί ίσως μας ενοχλήσει…..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Γιατί θα μας ενοχλήσει; Επειδή ίσως δεν θα αρέσει στο κόσμο. Ο κόσμος θα σκεφτεί “εγώ δεν ήρθα γι αυτόν,  αλλά για τους “Δε Σκόρδιονς”. Ξέρεις, υπάρχει ένας στίχος που μας εκφράζει απόλυτα και φαίνεται και μέσα από τις πράξεις μας, πιστεύω. Είναι ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου που λέει “Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”. Αυτό κάνουμε, το δείξαμε και δεν έχουμε κανένα κόλλημα.

Τι γίνεται όταν κάποιος από τους δύο Σκόρδιονς έχει ψυχολογία χάλια, είτε επειδή χώρισε, είτε για κάτι άλλο, αλλά πρέπει να βγει να τραγουδήσει;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται ο ένας στήριγμα του άλλου.

Και αν είναι και οι δύο Σκόρδιονς με ψυχολογία χάλια; Πώς θα βγουν να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Εκεί, έρχεται ο τρίτος μας φίλος, που είναι το αλκοόλ και φτιάχνει την κατάσταση. (Γέλια).

Είμαι σίγουρη πως μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα διαδραματίστηκαν πολλές ιστορίες, από αυτές που θα λέτε με τους φίλους σας. Να μοιραστείτε μαζί μας κάποια ιστορία; Δεν θέλουμε τις ακατάλληλες για ανηλίκους….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Βασικά στο πρώτο μαγαζί που ξεκινήσαμε να παίζουμε, δεν είχαμε σταθερή μέρα, αλλά παίζαμε μια φορά την βδομάδα. Έτυχε λοιπόν μια βδομάδα να παίξουμε δυο φορές, Τετάρτη και Πέμπτη. Την Τετάρτη είχαμε καλεσμένη την Όλγα Βενετσιάνου και δώσαμε τόση πολλή ενέργεια, βγήκε και η Όλγα στη σκηνή και τραγουδήσαμε, με αποτέλεσμα την επομένη να χάσω την φωνή μου. Ξύπνησα το  πρωί με πυρετούς και…χωρίς φωνή. Το πρωί ήρθε ο Μιχάλης να με δει,  με ένα παιδί που μας βοήθησε πάρα πολύ και με την ευκαιρία αυτή να τον ευχαριστήσω και δημόσια, με τον Χρίστο Σαββίδη τον γυμναστή. Ο Χρίστος μας προστάτευε και μας βοήθησε πάρα πολύ στο ξεκίνημα μας. Ο Χρίστος λοιπόν,  μου έφερε βιταμίνες και προσπάθησε να με βοηθήσει να συνέλθω. Την νύχτα, όμως,  καθώς παίζαμε, χάθηκε η φωνή μου. Ήταν γύρω στις 1. Σημείωσε ότι τότε γινόταν 6 η ώρα το πρωϊ για να σταματήσουμε να παίζουμε μουσική. Οπόταν αναγκάστηκε ο Μιχάλης να παίζει για τις επόμενες πέντε ώρες μόνος του.
ΜΙΧΑΛΗΣ: Εγώ θα πω μιαν ιστορία που επαναλαμβάνεται. Υπάρχει ένα παιδί, ο Βασίλης Βασιλείου, που είναι ο πιο φανατικός θαυμαστής των “Δε Σκόρδιονς”. Για να καταλάβεις, οι αγαπημένοι του τραγουδιστές είμαστε εμείς κι ο Θηβαίος. Και όποτε έρθει να μας δει, του αρέσει να βγαίνει να χορεύει…..και μόλις βγει να χορέψει εμείς κινδυνεύουμε, επειδή έχει και μεγάλα χέρια, οπόταν προσέχουμε να μην μας σπάσει κανένα δόντι με τις χορευτικές του φιγούρες. Αλλά, σοβαρά, εμείς λατρεύουμε να βλέπουμε αυτόν τον άνθρωπο που μας στηρίζει τόσο με την αγάπη του.

Πόσο σημαντική είναι για σας,  η σχέση σας με τον ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο εμφανίζεστε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Αυτόν είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό κομμάτι. Αντιλαμβάνεσαι όταν κάτι πουλά πρέπει να το εκμεταλλευτείς μεν αλλά ως ένα σημείο δε. Διότι εκεί που είσαι το νούμερο ένα, μπορεί να βρεθείς στο νούμερο δέκα. Υπήρχαν μαγαζιά που δεν εκτιμήσαν ούτε τον κόσμο, ούτε εμάς. Δεν μας αρέσει να δίνουμε την ψυχή μας για να περάσει καλά ο κόσμος και ο ιδιοκτήτης του χώρου να το εκμεταλλεύεται και να αναγκάζει τον κόσμο να πληρώνει πέρα από τα λογικά πλαίσια. Αυτό κάνει κακό στον κόσμο και σε μας και δεν το επιτρέπουμε, σε καμία περίπτωση.

Μικροί τι ονειρευόσασταν να γίνετε όταν μεγαλώσετε;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Μικρός ονειρευόμουν να γίνω πορνοσταρ, αλλά δεν με άφησε η μητέρα μου….οπόταν έγινα μόνο σταρ (γέλια).
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Κι εγώ ήθελα να γίνω πορνοστάρ κι ευτυχώς τα κατάφερα (γέλια).

Οκ…..Η μουσική υπήρχε στη ζωή σας από τα παιδικά σας χρόνια;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Προσωπικά εγώ στο γυμνάσιο ξεκίνησα,  με κρουστά, ήμουν ντράμερ σε κάποια γκρουπάκια και στη συνέχεια μου άρεσε το να τραγουδώ και έτσι κατέληξα εκεί.
ΜΙΧΑΛΗΣ: Εγώ από μικρός τραγουδούσα στο σχολείο, ήταν κάτι που μου άρεσε.

Αποδίδετε καλύτερα όταν είστε ερωτευμένοι ή όταν είστε ερωτικά απογοητευμένοι;
ΜΙΧΑΛΗΣ: Δεν αφήνουμε την ψυχολογία μας να μας επηρεάζει πάνω στη σκηνή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Μια ατάκα που μου έχει πει ο Μιχάλη κάποτε, είναι η εξής: “Με την μουσική όλα ξεπερνιούνται”.

Πόσα χρόνια γνωρίζεστε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ:
Τέσσερα χρόνια. Στο πρώτο μαγαζί που δούλευα, έπαιζα ένα βράδυ εγώ κι άλλο βράδυ ο Μιχάλης. Σκέφτηκα να παίζουμε μαζί, το πρότεινα, όπως κι έγινε.
ΜΙΧΑΛΗ: Με τον Κωνσταντίνο στη σκηνή δίπλα μου, νιώθω μια ασφάλεια, κι είναι και φίλος μου με Φ κεφαλαίο. Δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα μεταξύ μας, επίσης υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη,  κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Είναι αλήθεια πως τραγουδούσατε σε κάποιο μαγαζί για ένα μήνα χωρίς να πληρώνεστε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ναι,  επειδή εμφανιζόμασταν σε μαγαζί που γέμιζε με αποτέλεσμα ένα άλλο να μένει άδειο και για να φύγει από πάνω μας το βάρος (ότι ήμασταν η αιτία που ένα μαγαζί έμενε άδειο επειδή εμείς γεμίζαμε το “αντίπάλο” του) πήγαμε και τραγουδούσαμε ένα μήνα σε αυτό χωρίς να πληρωνόμαστε….
Δεν είναι βλακεία αυτό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ : Όχι, επειδή μπορεί να είμαστε αλήτες,  αλλά είμαστε και ευαίσθητοι.

Επίσης έχω μάθει ότι κάνετε και φιλανθρωπικό έργο….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Πέρσι μέσα από τα έσοδα μας, από το μαγαζί που εμφανιζόμασταν, βοηθήσαμε κάποιες οικογένειες και φέτος μέρος των εσόδων μας , από τις εμφανίσεις μας στο “Savino Live”, θα πηγαίνουν στο “Ίδρυμα Χριστίνας Αποστόλου”.

Ένα μήνυμα σας στον κόσμο που έρχεται να σας δει και να σας στηρίξει.
ΜΙΧΑΛΗΣ: Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κόσμο. Μόνο αγάπη έχουμε να δώσουμε, η αγάπη είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με μικροπράγματα, επειδή η ζωή είναι μικρή. Πρέπει να την ζήσουμε και να περνάμε ωραία. Να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πάντα με θετικότητα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Θέλω να πω πολλά στον κόσμο…..Δεν λέμε ευχαριστώ απλά έτσι τυπικά. Το εννοούμε, μας βγαίνει.  Θέλω να πω στον κόσμο πως φέτος θα τα σπάσουμε.

Ο στίχος που σας εκφράζει αυτό τον καιρό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΜΙΧΑΛΗΣ: “Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα”.

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!