Βύρων Πότσος

Ένας “Μοϊκανός” μας συστήνεται…

Ο Βύρων Πότσος μας συστήνεται και μας συστήνει την μπάντα του, τους
Ακουστικούς Επιβάτες, για ένα…. σοβαρό λόγο!
Η ολοκαίνουργια δισκογραφική του δημιουργία “Ο Μοϊκανός” και η παρουσίαση αυτής της νέας δουλειάς, στο δικό μας στέκι, στο “Savino Live” , στη Λάρνακα, την Παρασκευή 24 Αυγούστου.

Της Ξένιας Νεοφύτου

Βύρωνα ασχολείσαι επαγγελματικά με το τραγούδι. Πόσα χρόνια μετράς σ’αυτόν τον χώρο;
Σε αυτό το χώρο είμαι από τα 22 μου όπου ξεκίνησα να παίζω στο ιστορικό πλέον “Friends Rock Bar” μιας και έχει κλείσει, έρμαιο και αυτό της κρίσης. Επαγγελματικά  ξεκίνησα στα 26  μου, όταν σταμάτησα να δουλεύω σαν μηχανολόγος μηχανικός. Άρα σύνολο 7  χρόνια και επαγγελματικά σχεδόν 3.

Βύρων Πότσος και “Ακουστικοί Επιβάτες” είναι συνυφασμένες έννοιες αφού εσύ είσαι ο δημιουργός της μπάντας. Ποιοι είστε και ποια η πορεία σας μέχρι
τώρα;
Η μπάντα αποτελείται από τους Κλιφ Κλεοβούλου (μπάσο), Ανδρέα Δαμιανού (πλήκτρα, ακκορτεόν, μελώδικα) και Πέτρο Κίζα (τύμπανα). Η μπάντα έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ παγκύπρια και έχει κάνει εμφανίσεις στα πλείστα ροκ/έντεχνα στέκια του νησιού, σε όλες τις πόλεις. Πριν 2 χρόνια κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος με τίτλο “Σοβαρά Αστεία” και το οποίο περιελάμβανε 5  κομμάτια. Ο “Μοικανος” που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλεία με 12 κομμάτια.

Ποιες οι μουσικές σας επιρροές και τι σας χαρακτηρίζει ως μπάντα;
Οι μουσικές μας επιρροές είναι πάρα πολλές, από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Ο καθένας από τους 4 βάζει το δικό του στίγμα και βγαίνει το αποτέλεσμα που ακούμε σήμερα. Αν τις πιάσουμε ονομαστικά, θα ξημερωθούμε!  Σαν μπάντα μας χαρακτηρίζει το πάθος, η φιλία και η επικοινωνία με το κοινό. Προσπαθούμε σε κάθε εμφάνιση να κάνουμε τον κόσμο να χαλαρώσει, να γίνει μέρος της όλης φάσης και να τραγουδήσει μαζί μας. Στο κάτω-κάτω, σημασία έχει να περνάμε καλά και αυτό πρέπει να γίνεται εντός και εκτός σκηνής.

Έρχεσε στη Λάρνακα μαζί με την μπάντα σου για την παρουσίαση του δεύτερου προσωπικού σου δίσκου. Μίλησε μας γι’αυτή την παρουσίαση στις 24 Αυγούστου.
Καταρχάς να πούμε πως θα είμαστε 7 αντι 4 γία τις παρουσιάσεις, αφού θα έχουμε και τους Ανδρέα Λαρδή (βιολί), Κώστα Αποκίδη (ηλ. κιθάρα) και Θεώδορο Καραπατέα (κλαρίνο, σαξόφωνο). Κατά τη διαρκεια της παράστασης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα καθαρά κυπριακό συγκρότημα να παίζει τα δικά του τραγούδια και να λέει την ιστορία που κρύβει το καθένα. Θα γίνουν και κάποιες προβολές που θα κάνουν τον ακροατή να απολαύσει και κάτι οπτικό, κάτι λίγο διαφορετικό. Δεν θα είναι μία συνηθισμένη βραδιά αλλά μία παράσταση που θα αφορά τον δίσκο και τη μπάντα, βγαλμένη μέσα από πολλές ώρες πρόβας και προσπάθειας. Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και τους ευχαριστώ από τη καρδιά μου.

Γιατί υπάρχει τιμή εισόδου σε μια παρουσίαση δίσκου;
Η απάντηση είναι απλή, γιατί υπάρχουν έξοδα. Ο δίσκος στοίχισε αρκετές χιλιάδες και δυστυχώς δεν είμαι παιδί εκατομμυριούχου, χεχεχε. Επίσης δεν θα πάμε κάπου να παρουσιάσουμε το δίσκο υπογράφοντας αυτόγραφα, αλλά θα παίξουμε ζωντανά για 2 ώρες. Οι μουσικοί πρέπει να πληρώνονται γιατί ασχέτως του λόγου που παίζουν, πρέπει να μπει βενζίνη στο αυτοκίνητο και να πληρωθεί το ρεύμα. Δύσκολα τα πράγματα για όλους, αλλά την είσοδο πρέπει να τη βλέπει ο κόσμος πλέον σαν στήριξη και όχι σαν πρόστιμο, γιατί προσφέρουμε, δεν τιμωρούμε. (Χαμογελά)

Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας η κυκλοφορία ενός δίσκου;
Μετά από τα όσα είπα πιο πριν νομίζω θα κατάλαβες πως οικονομικά είναι δύσκολα τα πράγματα, γενικά. Έχουν πέσει αρκετά οι τιμές και των studio παραγωγής, αλλά για κάποιων εκτός δισκογραφικής εταιρίας τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς δόξα το Θεό τα καταφέραμε με την βοήθεια συγγενών και φίλων στους όποιους χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη.

Τι είδος μουσικής θα βρούμε στο δεύτερο αυτό σου προσωπικό δίσκο με τίτλο “Ο Μοϊκανός”;
Είναι ένα μείγμα ροκ, reggae, pop και folk. Οι στίχοι και η μουσική είναι δική μου, οι ενορχηστρώσεις έγιναν αρχικά με τον Κλιφ και η τελική παραγωγή με τον Chris Χαραλαμπίδη στο SoundScape studio. Όλα τα όργανα που ακούγονται είναι “ζωντανά” και οι μουσικοί που έπαιξαν είναι οι:
Βύρωνας Πότσος (φωνή, κιθάρες, μπάντζο), Κλιφ Κλεοβούλου (μπάσο), Ανδρέας Δαμιανού(Πλήκτρα, ακκορτεόν, μελώδικα), Πέτρος Κίζας (κρουστά), Chris Χαραλαμπίδης (Πλήκτρα), Έλενα Αναγιωτού (Φωνη στο Επεσε το τοιχος), Άλκης Αγαθοκλέους (Νέυ), Ευγενία Καραπατάκη (Τσέλο), Σοφία Καραπατάκη (Φλάουτο), Θεόδωρος Καραπατέας (Κλαρίνο), Φαίδωνας ( Τρομπέτα), Ανδρέας Λαρδής (Βιολί)

Γιατί επέλεξες να είναι σόλο δουλειά και όχι ομαδική με τους “Ακουστικούς Επιβάτες”;
Είναι και δεν είναι. Από τη μια, υπάρχω εγώ που γράφω μουσική, στοίχους, πληρώνω για το δίσκο, κλείνω συναντήσεις, κάνω τον πλασιέ, το διαφημιστή, τον manager και από την άλλη, μαζί με τον Κλιφ ξεκίνησα αυτή τη μπάντα σαν την ομάδα που κάνουμε πρόβες, παίζουμε μαζί ζωντανά, δουλέψαμε στο studio σκληρά για 6 μήνες και προσπαθούμε με αυτή τη μουσική να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. ‘Ετσι καλύτερα να πούμε πως είμαι μέλος μιας ομάδας, της οποίας το project που ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή είναι το δικό μου.

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις από αυτή σου την δουλειά;
Το κάθε ένα έχει το δικό του νόημα για εμένα και κάποια από αυτά απλά δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Έτσι δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω.

Σκοπεύεις να χτίσεις καριέρα εντός Κύπρου ή θα πράξεις όπως οι περισσότεροι Κύπριοι τραγουδιστές και θα μετακομίσεις Ελλάδα;
Η βάση μου για την ώρα είναι η Κύπρος. Αν κάποια μέρα οι υποχρεώσεις μου στην Ελλάδα είναι περισσότερες από ότι στη Κύπρο μπορεί και να γίνει. Για την ώρα όμως …δεν.

Γιατί επέλεξες το μουσικό μονοπάτι;
Γιατί ένιωσα πως αυτό θέλω να κάνω. Αυτό μιλάει στη ψυχή μου και με κάνει να νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου. Πριν όταν δούλευα σαν μηχανολόγος μηχανικός ένιωσα την εκμετάλλευση και ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσα να ανεχτώ. Τουλάχιστον τώρα, κάνω κάτι που με γεμίζει και με κρατά εσωτερικά ζωντανό.

Θα πήγαινες σε κάποιο τηλεοπτικό reality show (τύπου X Factor);
Όχι δεν θα πήγαινα γιατί είναι προβολή μικρής διάρκειας με σκοπούς που δεν εξυπηρετούν πρώτα τη μουσική. Για να λειτουργήσουν τέτοιες εκπομπές χρειάζεται τηλεθέαση και θυσιάζονται πολλές φορές αξίες στο βωμό αυτής. Προτιμώ να αργήσει να μας μάθει ο κόσμος και να μην γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, έτσι ως ώστε να γίνονται πιο σταθερά και γερά βήματα προς τα εμπρός.

 

Μερικά από τα καινούρια κομμάτια του Βύρωνα, μπορείται να τα απολαύσετε στο youtube:http://www.youtube.com/watch?v=WHj-NZ6-Gf8
 http://www.youtube.com/watch?v=Lgh4kUs8NIo

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

Έναρξη εγγραφών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη σχολική χρονιά 2024-2025

To Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει τη διενέργεια εγγραφών σταΚρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025. Οι εγγραφές διενεργούνται στα κατά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!