Ελένη Κυριάκου : “Υψηλή ραπτική από το Λονδίνο”

“Δεν ακολουθώ τάσεις. Μένω αληθινή στο δικό μου artistry”

Μια ταλαντούχα σχεδιάστρια ρούχων κερδίζει το Λονδρέζικο κοινό και όχι μόνο. Η Ελένη Κυριάκου, αφήνει για λίγο τις δημιουργίες της και μιλά αποκλειστικά το Skala Times, αφού  η καταγωγή της είναι από την Κύπρο.

Της Γιώτας Δημητρίου

Ελένη, από την Κακοπετριά στο Λονδίνο…..Για πες μας λίγο για το background σου πώς μια Κύπρια βρέθηκε να ζει και να εργάζεται Λονδίνο.
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει Λονδίνο. Η μητέρα μου κατάγεται από την Κακοπετριά, ένα μέρος που αγαπώ και επισκέπτομαι κάθε χρόνο,αφού εκεί ζουν και η γιαγιά και ο παππούς μου. Νοιώθω την Κύπρο πατρίδα μου αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ στη Βρετανία. Θυμάμαι όταν είχα επισκεφτεί τις προστατευμένες από την UNESCO Βυζαντινές εκκλησίες στο Τρόοδος, είχα συγκινηθεί πάρα πολύ. Τα κυπριακά μας τοπία καθώς και η πολιτιστική μας κληρονομιά με συγκινούν βαθύτατα.

Η σχέση σου με το design πότε ξεκίνησε;
Όλη μου τη ζωή! Μεγάλωσα περικυκλωμένη από την τέχνη αφού ο πατέρας μου είναι γλύπτης και οι δύο γονείς μου συλλέκτες αντικών. Η μητέρα μου είναι και η ιδιοκτήτρια της Γκαλερί “Gallery K”. Άρα, ίσως το να μεγαλώνω σε ένα τέτοιο περιβάλλον να με ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Που έχεις σπουδάσει;
Σπούδασα αρχιτεκτονική (BSc) στο The Bartlett, UCL και μετά ΜΑ στο Textile Design  στο Πανεπιστήμιο του Saint Martins.

Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι;
 Αγαπούσα την μόδα όλη μου την ζωή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου το να συγκεντρωθώ στη μόδα και να ασχοληθώ με αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο.

Παρακολουθείς τις τάσεις των Διεθνών Πασαρέλων;
 Παρακολουθώ τα catwalk shows κάθε σεζόν.

Στα designs σου ακολουθείς τις τάσεις της εποχής ή μήπως θεωρείς πώς κάθε σχεδιαστής οφείλει να χαράζει δικές τους γραμμές / τάσεις κάθε εποχή;
Σίγουρα το δεύτερο. Δεν ακολουθώ τάσεις. Μένω πιστή στο δικό μου artistry.

Για φέτος το φθινόπωρο 2012 και χειμώνα 2013 τι θα φορεθεί πολύ;
Επειδή προσπαθώ να δημιουργώ εντυπωσιακά και όμορφα σχέδια, οι τάσεις πραγματικά δεν με αφορούν.

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στο Λονδίνο, όσον αφορά την μόδα;
Οι Λονδρέζοι τολμούν και πειραματίζονται σε ότι φορούν και αυτό είναι κάτι που αγαπώ. Επίσης ακολουθούν δικές τους γραμμές σε πολλούς τομείς (και στη μόδα) όπως είναι οι γραμμές της εθνικότητας τους και του προσωπικού τους στυλ, έτσι στο Λονδίνο βλέπουμε μια ατέλειωτη ποικιλία είδών μόδας. Το Λονδίνο είναι εξαιρετικά σημαντικό στο χώρο της σύγχρονης μόδας, αφού μερικά από τα πιο καταξιωμένα ονόματα σήμερα είναι από το Λονδίνο όπως κατάγονται από το Λονδίνο (όπως οι Hussein Chalayan, Alexander Mcqueen, John Galliano, κ.α). Το Λονδίνο είναι αναμφισβήτητα καινοτόμο και στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας σκηνής της μόδας.

Eσύ από τι εμπνέεσαι για να δημιουργείς;
Διαλέγω διαφορετική πηγή έμπευσης για κάθε σεζόν. Δεν είναι πάντα κάτι απτό, αλλά πολλές φορές είναι κάτι που δημιουργείται μέσα σου. Μελέτησα την αρχαιολογική διαδικασία,  τη ηφαιστειακή δραστηριότητα και τώρα εξετάζω τη μεταμόρφωση των νιφάδων χιονιού. Και μέσα από όλο αυτό προσπαθώ να μεταφέρω σκέψεις και αισθήματα στα σχέδια μου, στη δουλειά μου, στη μόδα…..

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ένας καλός σχεδιαστής;
Για μένα προσωπικά, το να είσαι σπουδαίος σχεδιαστής σημαίνει πρώτα από όλα να μπορείς να βλέπεις και να φιλτάρεις. Βλέπω πολλούς σχεδιαστές να δημιουργούν υπερβολικές συλλογές μέσα από μια σούπα, θα έλεγα, ιδεών. Αυτό δεν είναι design για μένα! Ο σχεδιαστής οφείλει να συγκεντρωθεί σε μια ιδέα και να δημιουργήσει κάτι που θα το έχει εξερευνήσει σωστά. Ο ταλαντούχος σχεδιαστής προκαλεί τον εαυτό του και προσπαθεί να κάνει κάτι καινοτόμο ή έξυπνο. Αν ο σχεδιαστής δημιουργήσει κάτι που θα σε κάνει να σκεφτείς τότε αυτό αξίζει. Για μένα καλός σχεδιασμός σημαίνει κάτι έξυπνο και αυθεντικό.

Εσύ συνήθως πως επιλέγεις να ντύνεσαι;
To ντύσιμο μου εξαρτάται από τις περιστάσεις βεβαίως. Τις καθημερινές συνήθως μου αρέσει να φορώ κάτι άνετο και θηλυκό. Προσπαθώ να αποφεύγω τα τζηνς και τις περισσότερες φορές θα με δείτε με φορέματα. Μου αρέσει αν συνδυάζω μοντέρνα με vintage ρούχα και αξεσουάρ. Τα Σαββατοκυριάκα ντύνομαι πιο εντυπωσιακά, φορώντας πχ γόβες στιλέτο.

Ελένη οι συμβουλές σου στις αναγνώστριες του Skala Times;
Μη φοβάστε να τολμήσετε να πειραματιστείτε στο ντύσιμο για να βρείτε κάτι που θα ταιριάζει με το μοναδικό σας χαρακτήρα. Να είστε άνετες και χαρούμενες για ότι φοράτε. Να επενδύετε σε νέους σχεδιαστές, όταν αγοράζεται μόδα, επειδη αυτοί οι νέοι σχεδιαστές είναι το μέλλον και τους χρειαζόμαστε για να κρατούν την μόδα…..συναρπαστική!

www.EleniKyriacou.com
FB: http://www.facebook.com/messages/863010570#!/pages/Eleni-Kyriacou/178023258946203
Twitter: EleniDesigner

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!