Stavros S. Anthony O Κύπριος Αντιδήμαρχος του Las Vegas

 Viva Las Vegas με….Κύπριο Αντιδήμαρχο!

Αντιδήμαρχος του Las Vegas, απόφοιτος του FBI, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Las Vegas, μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και….Κύπριος! Ο Stavros S. Anthony δίνει την πρώτη του συνέντευξη σε κυπριακό περιοδικό. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, γνωρίστε τον Κύπριο Αντιδήμαρχο της φωτεινής πόλης των καζίνων….Του μοναδικού Las Vegas!

Της Γιώτας Δημητρίου

Από που κατάγεστε κύριε Σταύρο;
Η μητέρα μου είναι από το χωριό Κάθηκας και ο πατέρας μου από την Δρούσια. Μετανάστευσαν στην Αμερική την δεκαετία του ’50.Εγώ και οι δύο μου αδελφές γεννηθήκαμε στο Kansas City. Στη συνέχεια μετακομίσαμε στο Detroit Michigan όπου και μεγαλώσαμε. Μετακομίσαμε στο Las Vegas το 1980.

Ποια είναι η σχέση σας με την Κύπρο;
Ανακαινίσαμε το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε η μητέρα μου, στο χωριό Κάθηκας. Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Κύπρο ήμουν 5 ετών. Το σπίτι ήταν μια παλιά φάρμα στο χωριό. Τώρα το σπίτι είναι πλέον εξοχικό το οποίο επισκεπτόμαστε με τη σύζυγο μου και τις δύο μας κόρες κάθε δύο χρόνια. Ο πατέρας μου έχει πεθάνει, αλλά η μητέρα μου ζει, στο Detroit, και επισκέφτεται το χωριό της τον Κάθηκα κάθε καλοκαίρι για 4 μήνες. Έχω πολλές θείες, θείους και ξαδέλφια που ζουν στην Κύπρο. Σκοπεύω να περνάω περισσότερο χρόνο στη Κύπρο όταν θα αφυπηρετήσω. Αγαπώ το νησί, τους ανθρώπους του και την ιστορία του.

Πότε μετακομίσατε στο Las Vegas;
Μετακόμισα στο Las Vegas το 1980 όταν ήμουν 23 ετών και άρχισα να εργάζομαι στο Αστυνομικό Τμήμα ( Metropolitan Police Department).Δούλεψα ως  αστυνομικός αξιωματικός. Είχα αρκετή άνοδο και πρόοδο στη καριέρα μου, κατάφερα να περάσω μέσα από διάφορα αξιώματα. Συνταξιοδοτήθηκα ως Captain μετά από 29 χρόνια καριέρας.

Τι έχετε σπουδάσει;
Καταρχάς αποφοίτησα από το Wayne State University στο Detroit, όπου πήρα πτύχιο στην εγκληματολογία, Criminal Justice. Στη συνέχεια μετακόμισα στο Las Vegas για να γίνω  Αστυνομικός Αξιωματικός. Στη συνέχεια σπούδασα και αποφοίτησα από το University of Nevada-Las Vegas όπου πήρα μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες ενώ αργότερα έκανα Διδακτορικό στη κοινωνιολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο  (University of Nevada-Las Vegas). Επίσης είμαι απόφοιτος του FBI National Academy and the University of Louisville Southern Police Law Enforcement Leadership Institute.

Σήμερα που σας βρίσκουμε;
Όταν συνταξιοδοτήθηκα,  εκλέγηκα από το Δημαρχείο του Las Vegas ως Αντιδήμαρχος. Όταν απουσιάζει ο Δήμαρχος αναλαμβάνω εγώ τη θέση του. Επίσης ανάμεσα στις αρμοδιότητες μου, τις οποίες μου έχει αναθέσει το Δημαρχείο είναι και το κυβερνητικό κομμάτι ευθύνης των Πανεπιστημίων και κολεγίων της Νεβάδας.

Μιλάτε Ελληνικά;
Ως Αμερικανοελληνοκύπριος, μεγάλωσα χωρίς να μιλώ αγγλικά μέχρι που πήγα στην πρώτη δημοτικού. Δυστυχώς όμως, σήμερα αν και καταλαβαίνω Ελληνικά, δύσκολα τα μιλώ. Εύχομαι να τα μιλούσα καλύτερα. Όταν επισκέπτομαι την Κύπρο, κάθε δύο χρόνια, βελτιώνονται, αλλά μετά έρχομαι πάλι πίσω Αμερική και είναι δύσκολο για μένα να τα μιλώ.

Παρακολουθείτε τα Ελληνικά και Κυπριακά δρώμενα;
Προσπαθώ να παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ειδικά τα όσα αφορούν την Ελληνοκυπριακή κατάσταση με τους Τούρκους.

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις πολικές εξελίξεις στην Ελλάδα και Κύπρο;
Πραγματικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εδώ για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο ή πώς αυτή θα επηρεάσει την Ευρώπαϊκή και την Αμερικανική οικονομία.

Υπάρχουν Έλληνες και Κύπριοι στο Las Vegas;
Υπάρχουν γύρω στις 300 χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι ζουν στο Las Vegas, δηλαδή σε ένα πληθυσμό των 1.8 εκατομμυρίων. Δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό των Κύπριων που ζουν εδώ, αλλά δεν είναι πολλοί.

Τι είναι τελικά το Las Vegas;
“Las Vegas- Entertainment Capital of the World” Η μητρόπολη της ψυχαγωγίας.  Το Las Vegas δεν είναι μόνο τζόγος. Διαθέτει μερικά από τα καλύτερα show του κόσμου, βραδινά clubs, καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία αμέτρητα μέρη να πας! Διαθέτει επίσης το περιβόητο Grand Canyon.

Εσείς ταξιδεύετε συχνά;
Επισκέπτομαι το San Diego, την Κύπρο και άλλα μέρη στην Ευρώπη. Πρόσφατα είχα πάει για δύο βδομάδες στην Ιταλία μαζί με την σύζυγο μου.

Πως είναι να ζει κανείς στο Las Vegas;
Το Las Vegas είναι ένα σπουδαίο μέρος για να ζεις! Είναι όπως κάθε αλλη κοινότητα, διαθέτει τα σχολεία του, την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, έχει όλα όσα χρειάζονται για να μεγαλώσεις σωστά την οικογένεια σου. Ο καιρός μοιάζει με αυτό της Κύπρου, είναι πολύ ζέστη τα καλοκαίρια και κρύο τους χειμώνες. Είναι ένα σπουδαίο μέρος για να ζεις! Έχει κι αυτό τις προκλήσεις του όπως τα περισσότερα μέρη, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος ακόμα και για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Αγαπώ την έρημο, τα βουνά, τις λίμνες και την παραλία. Τα έχει όλα το Las Vegas! Δεν είναι τυχαίο που έχουν γυριστεί και πολλές κινηματογραφικές ταινίες εδώ.

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας, μιας και αυτή είναι η πρώτη σας συνέντευξη σε κυπριακό περιοδικό;
Είμαι περήφανος που είμαι Αμερικανος Ελληνοκύπριος. Πολλοί άνθρωποι εδώ στην Αμερική δεν έχουν καν ακουστά την Κύπρο και πάντα χαίρομαι να τους μιλώ για το νησί μου. Ελπίζω μια μέρα να μπορώ να ξοδεύω περισσότερο χρόνο στη Κύπρο. Επίσης εύχομαι μια μέρα να ενωθεί και πάλι το μοιρασμένο μας νησί.

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

3 thoughts on “Stavros S. Anthony O Κύπριος Αντιδήμαρχος του Las Vegas”

  1. Very interesting interview! It’s nice to know that he is from Cyprus and that he loves Cyprus so much!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!