Its ok “Μοναξιά”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching), Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

“Μοναξιά μου όλα… μοναξιά μου τίποτα”

 Λένε πως γεννιόμαστε με δύο φοβίες : το φόβο του θανάτου και το φόβο της μοναξιάς. Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να νιώσει μόνος σε κάποια φάση στη ζωή του, ανεξαρτήτου ηλικίας. Για να νιώσει κάποιος μόνος του δεν χρειάζεται να είναι και στην κυριολεξία μόνος. Η μοναξιά (που αξίζει να σημειωθεί ότι στις μέρες μας θεωρείται μεγαλύτερη μάστιγα από την κατάθλιψη) επηρεάζει τόσο τους δεσμευμένους/παντρεμένους όσο και τους ελεύθερους, τόσο τους έφηβους όσο και τους ενήλικες. Ακόμα και σε μια σχέση ή και σε ένα γάμο, η ακόμα και αν έχει κανείς γύρω του 100 άτομα μπορεί να αισθάνεται έντονα το αίσθημα της μοναξιάς. Και νομίζω θα συμφωνήσετε ότι το χειρότερο είδος μοναξιάς είναι το τελευταίο.

Δεν γνωρίζετε κανένα που να νιώθει μόνος στο γάμο, ή στη σχέση του; Είτε επειδή ο/η σύντροφος δουλεύει πολλές ώρες, είτε επειδή ακόμα και όταν είναι μαζί δεν υπάρχει επικοινωνία και επαφή. Δεν έτυχε ποτέ να γνωρίσετε κάποιον που φαινομενικά περιτριγυρίζεται από πολλούς φίλους/ φιλές και στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα κοινό μαζί τους και στο τέλος της μέρας νιώθει έντονο το αίσθημα της μοναξιάς; Η μοναξιά είναι κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων και την νιώθουμε συνήθως όταν: είμαστε μόνοι και δεν έχουμε άλλη επιλογή, όταν μας λείπουν οι συναισθηματικοί δεσμοί που είχαμε στο παρελθόν, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές στη ζωή μας (μετακομίζουμε σε άλλη χώρα, διαζύγιο, χωρισμός κτλ), ή ακόμα και όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε αποδεκτοί, αγαπητοί ή άξιοι, ακόμα και όταν οι άλλοι δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη για μας.

Η μοναξιά κάποιες φορές ωθεί τους ανθρώπους να κάνουν παράξενα πράγματα. Δεν ακούσατε ποτέ για μια γυναίκα που προσφέρει σε ένα άντρα σεξ με την ελπίδα ότι θα πάρει πίσω αγάπη (σεξουαλική δωροδοκία κατά τους όρους της ψυχολογίας); Ή για άντρες που καταλήγουν σε οίκους ανοχής για να αγοράσουν τη συντροφιά μια γυναίκας έστω και για λίγο; Και άλλα τόσα παραδείγματα. Η μοναξιά θεωρείται όντως μάστιγα στις μέρες μας εφόσον από την φύση μας είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά μπορεί εύκολα και με απλούς τρόπους να αντιμετωπιστεί. “Εκμεταλλευτείτε” λοιπόν τη μοναξιά σας:

Να θυμάστε πρώτα ότι το αίσθημα της μοναξιάς δεν κρατάει για πάντα εφόσον οι καταστάσεις γύρω μας αλλάζουν συνεχώς. Το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να κάθεστε να μοιρολατρείτε και να λυπάστε τον εαυτό σας. Για αρχή ξεκινήστε να διαβάζετε. Υπάρχουν τόσα βιβλία για αυτό- βελτίωση (επιβάλλεται να αναφέρω ξανά το γνωστό βιβλίο της Louise Hay “You Can Heal Your Life”). Περπατήστε, μια βόλτα στην παραλία ιδίως την ώρα που πάει να δύσει ο ήλιος μπορεί να είναι άκρως θεραπευτική, δημιουργήστε, απολαύστε τα ωραία της φύσης (μην ξεχνάτε ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας είναι δωρεάν), ακούστε μουσική και χαλαρώστε. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό και τις σκέψεις σας. Επωφεληθείτε από τις μοναχικές στιγμές προκειμένου να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Φροντίστε τις ανάγκες και τα συναισθήματα σας. Θα σας κάνει εντύπωση ότι πολλοί γνωστοί φιλόσοφοι, συγγραφείς και συνθέτες ζούσαν μόνοι.

‘Όταν είστε έτοιμοι βρείτε τρόπους να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Το γυμναστήριο είναι ένα καλό μέρος να ξεκινήσετε. Γραφτείτε για μαθήματα χορού, yoga, pilates. Υπάρχουν τόσες επιλογές. Όταν γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους μην τους κρίνετε ή συγκρίνετε με βάση τους παλιούς. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και επομένως διαφορετικός. Από την άλλη μην είστε βιαστικοί στο να αναπτύξετε φιλίες. Οι καλές σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να ανθίσουν. Και σίγουρα μην μείνετε καθηλωμένοι στην ιδέα ότι μόνο μια ρομαντική σχέση μπορεί να καλύψει το κενό που νιώθετε. Όταν νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας τότε είναι που ελκύετε και τους σωστούς για σας ανθρώπους από ρομαντικής άποψης κοντά σας. Μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που θεωρείτε ότι σας αξίζει απλά για να είστε με κάποιον και να μην νιώθετε μόνοι.

Να θυμάστε… “Η ώρα που νιώθετε μόνοι είναι η ώρα που το μόνο που χρειάζεστε είναι να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας. Η σκληρή ίσως ειρωνεία της ζωής”…..

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!