My View “Ομορφαίνοντας με τέχνη τη Λάρνακα”

Γράφει ο David Fowles
david@skalatimes.com

Μια πρόσφατη συνέντευξη του διαδικτυακού μας περιοδικού, κατάφερε να με εμπνεύσει!  Ομολογώ πως από την μέρα που την διάβασα, όπου κι αν πάω μέσα στην Λάρνακα, μου έρχονται στο μυαλό οι ιδέες που μου γεννήθηκαν διαβάζοντας εκείνη την συνέντευξη.
Ο καθένας μας αρέσκεται με κάποιες ασχολίες, με κάποια hobbys. Αυτές οι ασχολίες μας συνεχώς έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον και το περιβαλλόν μαζί μας. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θα ήθελαν το περιβάλλον τους να γίνεται καλύτερο και περισσότερο user friendly. Στο σπίτι μας αντανακλάται ο χαρακτήρας μας (ή καλύτερα της συζύγου μας) μέσα από τα έπιπλα μας, τις κουρτινες μας, τις κουζίνες μας, κλπ.
Όταν όμως μιλάμε για στοιχεία του περιβάλλοντος, τα οποία μοιραζόμαστε με άλλους συμπολίτες μας, τότε δυστιχώς και ευτυχός πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις από τις αρχές. Στην περίπτωση αυτή, απο το Δημαρχείο.
Μέχρι στιγμής τη Λάρνακα την χαρακτηρίζει η γεοπολιτική της (η θάλασσα, αλυκή, βουνά), η παλιά αρχιτεχτονική, η αρχιτεκτονική του 1974 (αυτά τα κουτιά) και μια μοντέρνα αρχιτεκτονική, η οποία έχει, ίσως και κάποιο θετικό στοιχείο. Μεγάλο influence έχουμε από τους δρόμους που είναι παντού και απο τη χλωρίδα μας, που χρειαζόμαστε περισσότερη.
Αλλά, η συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω, μας εισηγήθηκε να χρησιμοποιήσουμε  τέχνη για να “στολίσουμε τη πόλη μας.  Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο. Παντού χρησιμοποιείται η τέχνη, (συνήθως η γλυπτική), απο τα αρχαία χρόνια, για να “στολίζονται” οι πόλεις.
Ξαφνικά, όπου πήγαινα σκεφτόμουν πως θα ήταν αν υπήρχε ένα αγάλμα εδώ, ή μια φιγούρα εκεί. Σίγουρα θα  κατάφερναν  να αλλάξουν το ενδιαφέρον των περαστικών. Θα είχαν κάτι να θαυμάσουν περνώντας από μια περιοχή. Η τέχνη μπορεί να ομορφίνει τη πόλη μας, όπως ομορφίζει και τα σπίτια μας. Μπορεί να μας κάνει πιο θετικούς, μπορεί ακόμα και να μας εμπνεύσει.
Θα μπορούν τα διάφορα κομμάτια που θα τοποθετηθούν να εκφράζουν την ιστορία της περιοχής. Μπορεί να θυμίζουν κάτι ιστορικό, μπορέι να δένουν το παλιό με το καινούριο ή να δίνουν νόημα στον χώρο. Μπορεί να αναπολούν το παρελθόν ή  να σχηματίζουν το μέλλον.
Επειδή η τέχνη είναι και στον χώρο αλλά κυρίως είναι στο πνεύμα.
Ο σημερινός μας Δήμαρχος φαίνεται πολύ συνειδητοποιημένος και με όρεξη να κάνει την διαφορά στην πόλη μας. Αλλά απορώ αν τα δοιηκητικά μέλη θα μπαίνανε στον κόπο να κάνανε κάτι τόσο απλό για την Λάρνακα. Ξέρω ότι μας αρέσουν τα μεγάλα και ακριβά έργα εδώ πέρα. Αλλά γιατί να πρέπει να είσαι εκατομυριούχος για να προσφέρεις το ταλέντο σου; Γιατί να πρέπει να σπαταληθούν τεράστια ποσά, όταν οι καλλιτέχνες της πόλης δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν το ταλέντο τους (με ελάχιστα ή μικρά ποσά) για την πόλη τους, για την πόλη μας, για τη Λάρνακα; Είναι τόσο απλό! Στολίστε τη πόλη με τέχνη, οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι, το ίδιο και η πόλη και οι κατοίκοι της. Οι ιθύνοντες;

———————————————————————————————————-

Η συνέντευξη ήταν αυτή της ζωγράφου/περιβαλλοντικού καλλιτέχνη, Άντρης Χριστοφίδη. https://www.skalatimes.com/2012/04/13/%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!