Σκεφτομαι Θεατρο “Performance και Live Art Πλατφόρμα 2012”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος θεατρικών σπουδών)

Στα  άθρα των προηγούμενων εβδομάδων έγραψα για διάφορους καλλιτέχνες του Performance: Αντρέας Πασιάς, Χριστίνα Γεωργίου, Cara Davies, Δημήτρης Χειμωνάς. Σε αυτά τα “Προφίλ” αναφέρθηκα επίσης σε μια συνεργασία με αυτούς τους καλλιτέχνες. Αυτό το άρθρο θα είναι αφιερωμένο σε αυτή την συνεργασία, η οποία θα γίνει μέσω μιας εκδήλωσης που ονομάζεται Performance και Live Art Πλατφόρμα 2012,  που διοργανώνω με την βοήθεια και συμπαράσταση αυτών των καλλιτεχών. Το φεστιβάλ αυτό έχει σκοπό την δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα μπορεί να φιλοξενήσει και να στηρίξει τη δουλειά καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό που προέρχονται από το χώρο του performance και live art, τα οποία δεν είναι ακόμα διαδεδομένα στο ευρύτερο κοινό της Κύπρου. Η Πλατφόρμα που ετοιμάζουμε θα περιλαμβάνει live performances και θα προχωρήσει πέρα από τα συμβατικά όρια και τις συμβατικές αντιλήψεις για το «τι είναι τέχνη», μέσω αυτού του συγκεκριμένου είδους τέχνης.

Η έννοια του όρου Performance Art συνδέεται με μεταμοντέρνες παραδόσεις στο δυτικό πολιτισμό. Στην Αμερική και Ευρώπη το Performance Art εμφανίστηκε στη δεκαετία του 60, με έργa όπως της Yoko OnoWall Piece for Orchestra (1962), της Carolee Schneemann με το Meat Joy (1964), το happening του Wolf Vostell – You (1964), του Joseph Beuys How to Explain Pictures to a Dead Hare (1965) και της Marina Abramovic, η οποία αυτοαποκαλείται σαν γιαγιά του Performance Art.  Ο χώρος αυτός εξελίχθηκε με τις ιδεολογίες της εικαστικής τέχνης, σε σχέση με τον Antonin Artaud, το Dada, τους Situationists, τους Fluxus, την Εγκατάσταση τέχνη, και το Conceptual Art. Ο όρος Live Art τέθηκε σε χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να αναγνωριστούν τόσο νέα αλλά και υφιστάμενα έργα του Performance ως μια μορφή δημιουργικής έκφρασης.

Η Πλατφόρμα αυτή,  όπως ανάφερα, σχηματίζει ένα διαπολιτισμικό (Κύπρος, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο) και διαπεριφερειακό (Λάρνακα, Λευκωσία) διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών καθώς και τη διερεύνηση της διεπιστημονικής φύσης της δουλειάς του κάθε καλλιτέχνη. Ο απώτερος σκοπός του φεστιβάλ είναι η εξέλιξη της πόλης μας αλλά και του νησιού μας σε θέματα πολιτισμού σε ένα σύγχρονο και διεπιστημονικό επίπεδο και το να δωθεί η ευκαιρία σε καλλιτέχνες της Κύπρου, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στο εξωτερικό, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Το Performance και Live Art Platform 2012 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου και Κυριακή 22 Ιουλίου 2012, στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας (Αποθήκες Αγίου Λαζάρου) στη Λάρνακα (περισσότερες πληροφορίες θα δώσουμε σε αργότερο στάδιο). Το Line up της πλατφόρμας είναι: Αντρέας Πασιάς, Χριστίνα Γεωργίου, Cara Davies, Δημήτρης Χειμωνάς και Γίωτα Δημητρίου.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι στο πρώτο Performance και Live Art Platform 2012, που ευελπιστεί να γίνει θεσμός! Η παρουσία σας θα μας δώσει δύναμη και έμπνευση να συνεχίσουμε να θέλουμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικά,  μέσα από αυτό που αγαπάμε (θέατρο) , στο τόπο μας!

Ελάτε να απολάυσετε δύο απογεύματα γεμάτα live performances, κρασί και συζητήσεις για το performance και live art. Ελπίζουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας για να γιορτάσουμε μαζί την πρώτη μας προσπάθεια μιας τέτοιας πλατφόρμας στην Κύπρο!

Αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος ως εθελοντής (ψάχνουμε 4 εθελοντές, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους καλλιτέχνες και θα φροντίσουν το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης), είτε να χορηγήσετε την πλατφόρμα (η κάθε βοήθεια είναι δεκτή , τα λογότυπα των επιχειρήσεων που θα είναι χορηγοί  θα συμπεριληφθούν στα flyer, στις αφίσες και στα προγράμματά μας. Ως ΧΟΡΗΓΟΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ή ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ, ανάλογα), στείλτε email στο yiota.a.demetriou@gmail.com εν ευθέτω χρόνω.

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!