ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ – ΛΑΡΝΑΚΑ

Προξενείο Λιθουανίας

Γράφει  η Άννα Παντελή

 

Θα ήθελα απλώς να φρεσκάρω τη μνήμη όσων το ξέρουν ήδη και για απλή ενημέρωση για τους νέους: Στη πόλη μας σήμερα φιλοξενούμε 12 Προξενεία τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Προξενείο Μπαγκλαντές, Ελ Σαλβαδόρ, Γαλλιας, Γκάμπια, Ουγκαντα, Γεωργια, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Τυνήσια, Ουγκάντα και Μαρόκκο.

Σύμφωνα με τον Άγγλο Πρόξενο Hamilton Lang, το 1872, έξι δηλαδή χρόνια πριν την κατάληψη της Κύπρου από τους Βρεττανούς, υπήρχαν στη Λάρνακα δεκατρία κύρια προξενεία. Αυτά ήταν: της Αυστρίας, Αμερικής, Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Μεγ. Βρεττανίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Πρωσσίας, Ρωσίας, Ισπανίας και Σουηδίας.Επτά από αυτά είχαν πρόξενο, ενώ τα υπόλοιπα, υποπρόξενο. Σύμφωνα πάντα με τον Hamilton Lang, όλα μαζί τα προξενεία απασχολούσαν εβδομήντα τρεις ξένους διπλωμάτες, μαζί με τους δραγουμάνους και τους προξενικούς συμβούλους. Τα πιο πολλά από αυτά εγκαταστάθηκαν στη Λάρνακα από τον 17ο αιώνα. Εκτός της πολιτικής αντιπροσώπευσης, εξυπηρετούσαν εμπορικούς και ταχυδρομικούς σκοπούς των υπηκόων τους. Πολλές φορές χρειάστηκε να προσφέρουν προστασία σε διωκόμενους  από τις Τουρκικές αρχές, Έλληνες.

Όταν η Κύπρος πέρασε στη Αγγλική διοίκηση, οι Πρόξενοι αντικαταστάθηκαν από ντόπιους της εμπορικής τάξης και τραπεζίτες. Βέβαια και επί Τουρκοκρατίας πολλοί πρόξενοι ήταν ελληνικής καταγωγής από παλιές οικογένειες, όπως των Πιερίδη και Βαλσαμάκη από τη Λάρνακα.

Η σημασία της Λάρνακας σαν το κυριότερο λιμάνι της Κύπρου, η παρουσία τόσων ξένων, εμπόρων, διπλωματών, διανοουμένων κ.α, δίνουν στην πόλη μια όψη αρχοντική και ένα δικό της τρόπο και ρυθμό ζωής. Ακόμα και στη χειρότερη περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρχαν στη Λάρνακα κάποιες ελευθερίες, λόγω ακριβώς της μεγάλης αυτης παρουσίας των ξένων, που οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να αγvοήσουν. Ο κατατρεγμός, η φτώχεια  που επικρατούσε τότε στην υπόλοιπη Κύπρο, ήταν λιγότερο αισθητή στη Λάρνακα. Το αίσθημα της ασφάλειας που έδινε η παρουσία των ξένων προξενείων και της ευρωπαϊκής παροικίας, το ενίσχυε και η πυκνή  επικοινωνία  με το εξωτερικό, μέσω του λιμανιού  η οποία και επηρέαζε θετικά την κοινωνική ζωή των κατοίκων. Έτσι ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός, ενισχυμένος και με αρκετούς Επτανησίους Έλληνες που άρχισαν να ζουν εδώ από το δεύτερο ήμιση του 18ου αιώνα, άρχισε να οργανώνεται και να εξελίσσεται.

Στα επόμενα χρόνια κάποια από τα προξενεία μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία που ήταν η έδρα του Ύπατου Αρμοστή.

Όπως έχουμε προαναφέρει, σήμερα έχουμε αρκετά προξενεία στη πόλη μας και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα.

Οι πρόξενοι επιλέγονται από μιά χώρα και τα εκτελεστήρια έγγραφα, με τα οποία γίνονται αποδεκτοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράφει ο εκάστοτε πρόεδρος. Συνήθως ο επίτιμος πρόξενος που επιλέγει η κάθε χώρα, έχει δικαιοδοσία σ’ όλοκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μερικές φορές όμως μπορεί και να διοριστούν δύο πρόξενοι και ο καθένας να έχει δικαιοδοσία σε ξεχωριστές επαρχίες.  Οι βασικές προυποθέσεις για μια χώρα να επιλέξει πρόξενο είναι:  να διαθέτει πολύ καλό χαρακτήρα, η θέση του στη κοινωνία και οι πολύ καλές σχέσεις που έχει ή μπορεί να έχει με τη κυβέρνηση και με άλλες αρχές της Δημοκρατίας, όπως επίσης και διάφορους οργανισμούς, με τους οποίους να μπορεί η χώρα να έρχεται σ’ επαφή για την εξυπηρέτηση των πολιτών της.  Ένας πρόξενος, είναι ο αντιπρόσωπος της χώρας (που εκπροσωπεί) και πρέπει πάντοτε να βρίσκει το δυνατό τρόπο να βοηθά τους πολίτες της χώρας που αντιπροσωπεύει. Ένα άλλο σημαντικό από πλευράς του είναι να κάνει γνωστή τη χώρα αυτή στη δική μας χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Εμπόρικά θέματα, πολιτιστικά, τουρισμό κ.α.  Να αναφέρω ότι ταυτόχρονα γίνεται και προβολή της δικής μας πατρίδας στην χώρα που εκπροσωπεί ο Πρόξενος.
Ο πρόξενος πρέπει να έχει δικό του γραφείο και γραμματέα και να ενημερώνει τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών , της χώρας που αντιπροσωπεύει και της Κύπρου.

Ένα από τα γνωστά  πρόσωπα που φιλοξενεί η Λάρνακα είναι και ο κύριος Ιάκωβος Ιακωβίδης που είναι επίτιμος Πρόξενος της Λιθουανίας.
Υπήρξε πρόεδρος της εταιρείας Fairways Motor Enterprises Ltd που εισαγάγει τα αυτοκίνητα Mitsubishi. Εισήγαγε τα αυτοκίνητα Rolls-Royce, Porsche και τις μοτοσυκλέττες Harley-Davidson, Kawasaki Triumph. Ασχολείται επίσης με τα κτηματικά και άλλες επιχειρήσεις. Είναι μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηριού της Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Εισαγωγέων και του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Διοίκησης του Λονδίνου. Είναι επίσης μέλος του Lion’s Club του οποίου διετέλεσε πρόεδρος. Έχει κάνει πολλά και σημαντικά τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Ο κύριος Ιακωβίδης ζει στη πόλη μας τη Λάρνακα.

Θέλω επίσης να αναφέρω η φιλανθρωπική του δραστηριότητα είναι μέγιστη αλλά συνάμα και πολύ διακριτική, αφού προτιμά να βοηθά παρασκηνιακά.

Η χώρα που αντιπροσωπεύει, η Λιθουανία, είναι πραγματικά μια πανέμορφη χώρα.

Ο κύριος Ιάκωβος Ιακωβίδης γνώρισε και τους υπέροχους ανθρώπους της χώρας αυτής μέσω των πολλών επίσημων αλλά και ανεπίσημων επισκέψεων του στη Λιθουανία.

Σε μερικές από τις  επισκέψεις του στη Λιθουανία είχε συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. (Κύπρου-Λιθουανίας).

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!