Οι Σπουδαίοι δεν φεύγουν ποτέ!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
(2 Απριλίου 1948- 17 Απριλίου 2012)

Γεννήθηκες Απρίλη, έφυγες Απρίλη και άφησες μια Άνοιξη στο ελληνικό τραγούδι, με ανθισμένα τα πιο όμορφα τραγούδια που θα ζουν αιώνια στη καρδιά κάθε Έλληνα, στολισμένα με την δικιά σου μοναδική και χαρακτηριστική φωνή. Ευχαριστούμε για τη σπάνια κληρονομιά που άφησες στο ελληνικό τραγούδι.

Γράφουν: Ρία Λοϊζου και Γιώτα Δημητρίου

Λίγα  λόγια αφιερωμένα στον Σπουδαίο του ελληνικού τραγουδιού, είναι το λιγότερο που οφείλει να κάνει  σήμερα το Skala Times.

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε ένας μεγάλος τραγουδιστής. Ένας άνθρωπος που έντυσε μοναδικά το ελληνικό τραγούδι με την σπάνια και χαρακτηριστική φωνή του. Ένας άνθρωπος που όλοι όσοι γνώριζαν τον χαρακτήριζαν “απλό”, “αληθινό”, “καλό”. Ήταν αυτός που κατάφερε να κάνει ακόμα και τους πιο ροκ, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν fun του ελληνικού τραγουδιού, να ακούνε το “Για να σε εκδικηθώ” και να δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές του  Δημήτρη Μητροπάνου. Ήταν αυτός που έδωσε άλλο νόημα στο ζεϊμπέκικο. Αυτός που τραγούδησε τραγούδια των οποίων οι στίχοι ήταν ποίηση, αφού ποτέ δεν διάλεγε τυχαία τα τραγούδια του. Ήθελε να μιλάνε στις καρδιές των ανθρώπων, να έχουν ουσία.

Οι συνεργασίες που στόλισαν το μουσικό του μονοπάτι πολλές και σπουδαίες, όπως σπουδαίος ήταν και ο ίδιος. Συνεργάστηκε με : Γιώργο Ζαμπέτα, Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολο Καλδάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, Δημήτρη Σπανό, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Λάκη Παπαδόπουλο, με τον δικό μας Μάριο Τόκα και πολλούς άλλους.

Έφυγε στα 64 του χρόνια, μα τραγουδούσε μια ζωή (ξεκίνησε να τραγουδά πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο). Τα τραγούδια του δεν τα πήρε μαζί του, τα άφησε εδώ ως παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι, στους Έλληνες, στην Ελλάδα, στο πανελλήνιο. Τα τραγούδια του έδεναν και  θα εξακολουθούν να δένουν τον κάθε Έλληνα μετανάστη με την μητέρα πατρίδα.

Μπορεί η καρδιά του να μην άντεξε την καρδιακή προσβολή και το πνευμονικό οίδημα και να τον ανάγκασε να φύγει ξαφνικά από αυτή την ζωή, αλλά το ταλέντο του ανίκητο θα ζει αιώνια όσο υπάρχει ελληνικό τραγούδι και θα μας θυμίζει πως η σπάνια φωνή του θα είναι για πάντα εδώ.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος θα ζει στις καρδιές μας μέσα από τα τραγούδια του, γιατί στις ψυχές μας έχει ριζώσει η φωνή του. Δεν τους αγγίζει ο θάνατος τέτοιους ανθρώπους. Οι μάγκες αυτοί που έζησαν αληθινά, τώρα μεγαλώνουν την ορχήστρα του Παραδείσου! Μ’ αυτά τα τραγούδια μεγαλώσαμε και μ΄ αυτά τα τραγούδια θα μεγαλώσουν και τα παιδιά μας. Μιλούσε, μιλά και θα μιλά για πάντα στη ψυχή του κάθε ανθρώπου που πόνεσε, έκλαψε, αγάπησε και λάτρεψε. Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγαπάμε και να εκφραζόμαστε μέσα από τα τραγούδια σου που τόσο σπάνια έδεναν με τη μοναδική φωνή σου.

Δημήτρη Μητροπάνο, για μάγκες σαν εσένα, γνήσιους, δε κλαίμε, απλά δίνουμε το πιο δυνατό μας χειροκρότημα, βγαλμένο μέσα από τη ψυχή μας!

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

Ένα τραγούδι για να γιατρέψουμε τις ατέλειωτες πληγές, αφού δεν θα βγεις από μέσα μας, ΠΟΤΕ:

 http://www.youtube.com/watch?v=Dfz_zDrDYAA

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!