Εν Αρχή Ήν ο Λόγος “Βατταρισμός”

Γράφει η λογοπαθολόγος  Άντρεα Χατζηχαραλάμπους. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”.  Τηλέφωνο 96582251  Email:andria@skalatimes.com Λάρνακα

ΒΑΤΤΑΡΙΣΜΟΣ

Βατταρισμός είναι η ασυγκράτητη και ασαφής προφορά. Ο ” βατταριστης” είναι αυτος που χαρακτηριστικά τον λέμε παπατρέχα. Ο Βατταρισμός είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στην περίοδο του ψελλισμού του μικρού παιδιού.

Συμπτώματα: Τις  περισσότερες φορές η διαταραχή αυτή δεν είναι καθόλου συνειδητή στο φορέα της ή του φαίνεται ασήμαντη. Εκείνο που δυσανασχετεί είναι το περιβάλλον γιατί δεν μπορεί να τον παρακολουθήση.

Ο βατταρισμός παρουσιάζει μια μεγάλη σπατάλη του αέρα της εκπνοής και απότομες ακανόνιστες εισπνοές, πράγμα που κάνει το λόγο να τρέχει λαχανιασμένα. Η φωνή δεν μπορεί να ακολουθήση τους κανόνες της “εισαγωγής” . Η διαταραχή έχει την πιό έκδηλη και τυπική της εικόνα στην άρθρωση. Εκεί υπάρχει : α) Μιά ταχυλαλία μιά επιτάχυνση δηλαδή του ρυθμού. Δέν ξεχωρίζονται τονιζόμενες και άτονες συλλαβές δέν τηρούνται τα λογικά και πνευστικά διαλλείματα που διαρθρώνουν τον κανονικό λόγο. Όλα λέγονται γραμμή, βιαστικά, άρρυθμα.

β) Πολλά απο τα φαινόμενα του ψευδισμού, όπως ελλατωματική προφορά μεμονωμένων φθόγγων, παραλείψης, αντικαταστάσης αυτών αναγραμματισμους κ.τ.λ Δεν πρόκειται όμως εδώ για γνήσιο ψευδισμό γιαί δεν είναι συνδεδεμένα με ωρισμένους φθόγγους και δεν επαναλαμβάνονται σταθερά. Σε μία λέξη λέει π.χ κανονικά το ρ στην άλλη το παραλείπει και πιό κάτω το αντικαθιστά με άλλον φθόγγο. γ) Μερικές εξωτερικές ομοιότητες με τα φαινόμενα του τραυλισμού όπως την επανάληψη και το κόμπιασμα. Αυτά όμως δεν έχουν καθόλου τον κλονικό και τονικό χαρακτήρα των συμπτωμάτων του τραυλισμού. δ) τις παραφρασίες ή παραδρομές στον λόγο. Αυτές αποτελούν το πιό χαρακτηριστικό γνώρισμα του βατταρισμού. Συλλαβές, λέξεις και τμήματα ακόμη μιάς φράσης ξεπηδούν πρόωρα, παραλείπονται, κομματιάζονται, συγχωνεύονται, αντικαθαστούνται, επαναλαμβάνονται. Τις περισσότερες διαταραχές τις παθαίνουν τα άτονα μέρη, οι καταλήξεις, οι μακριές λέξεις και οι ξενόγλωσσες λέξεις.

Οι παραδρομές του βατταρισμού, απλώνονται σ´όλη τη γλωσσική ενέργεια, αναμένονται με νομοτέλεια, έχουν μόνιμη και πλατιά αιτιολογική βάση, είναι παθολογικά φαινόμενα, γνήσιες διαταραχές του λόγου.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!