New Age Stuff “Σώμα – Προσωπικότητα – Ψυχή”

Σώμα – Προσωπικότητα – Ψυχή

 Ζούμε σε μια εποχή όπου οι έννοιες ψυχή, προσωπικότητα, μετεμψύχωση, διαλογισμός, είναι έννοιες που γίνονται όλο και πιο διαδομένες, ενώ πριν λίγα χρόνια ελάχιστα άτομα ασχολούνταν με θέματα πνευματικά (spiritual).

Ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς βιβλίων new age stuff, είναι ο Ρόμπερτ Νάτζεμυ ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σε ένα από τα υπέροχα βιβλία του, “Η ψυχολογία της Ευτυχίας”, ο Ρόμπερτ Νάτζεμυ κάνει μια απλή ανάλυση του τι σημαίνει αγάπη για το σώμα, την προσωπικότητα και την ψυχή. Πότε αγαπάμε πραγματικά; Πότε καταλαβαίνουμε πως ο άλλος είναι αγνή αγάπη και όχι ανάγκη του σώματος ή της προσωπικότητας μας; Ο Ρόμπερτ Νάτζεμυ λέει:

“Ο άνθρωπος είναι σώμα, προσωπικότητα και ψυχή. Όταν το ένα σώμα έλκεται από ένα άλλο σώμα, αυτό είναι σεξ. Όταν μια προσωπικότητα έλκεται από μια άλλη προσωπικότητα αυτό είναι έρωτας. Και αγάπη είναι η έλξη ανάμεσα σε δύο πνεύματα. Όταν υπάρχει αγάπη μπορεί πολύ φυσικά να ακολουθήσει ο έρωτας ή το σεξ σαν εκδήλωση, στο επίπεδο της προσωπικότητας και του σώματος της ενότητας που ήδη υπάρχει στο πνευματικό επίπεδο. Όταν υπάρχει έρωτας ή σεξ χωρίς αγάπη, τότε υπάρχει λίγη αίσθηση της ενότητας αλλά συνήθως πολλά προβλήματα. Και τα τρία είναι προσπάθειες να απαλύνουν το αίσθημα της ξεχωριστότητας, της μοναξιάς ή του κενού. Και τα τρία συναισθήματα εκφράζουν την ανάγκη της ψυχής να ενωθεί πάλι με τους άλλους που είναι μέρη της αληθινής της ύπαρξης –της παγκόσμιας ψυχής. Αλλά το σεξ και ο έρωτας μόνα τους, σπάνια αν όχι ποτέ, μπορούν να μας δώσουν την αίσθηση της ενότητας εάν δεν υπάρχει συγχρόνως αυτή η αγνή και αιώνια αγάπη για να ενώνει τις ψυχές αντί μόνο το σώμα και την προσωπικότητα.

Αυτό που συνήθως ονομάζουμε αγάπη είναι στην πραγματικότητα σεξουαλική έλξη ή έρωτας-η έλξη ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες. Απόδειξη είναι ότι εάν η άλλη προσωπικότητα αρχίσει να αλλάζει, ή αν τα ενδιαφέροντα μας αλλάξουν, η αγάπη μας μαραίνεται και γίνεται απογοήτευση και πολλές φορές θυμός, παράπονο, πικρία ή εχθρότητα. Η αγάπη μας δεν είναι μια αγάπη χωρίς όρους. Συνήθως το αίσθημα είναι στο επίπεδο της προσωπικότητας μας και των αναγκών της, καμιά φορά σε τελείως σωματικό επίπεδο και τις ανάγκες που έχει αυτό, και σπάνια, ίσως ποτέ, σε πνευματικό επίπεδο και στις ανάγκες του”

Ο Νάτζεμυ επίσης τονίζει πως “Το σεξ και ο έρωτας υπάρχουν για να μάθουμε σιγά σιγά ν’αγαπάμε. Αλλά έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει αγάπη. Την μπερδεύουμε με την προσκόλληση, την τρυφερότητα, την επιθυμία, τον πόθο, την ταύτιση, την ανησυχία, το άγχος, το φόβο, τον εγωϊσμό, την εξουσία και διάφορα άλλα αισθήματα. Γι αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η σεξουαλική μας δραστηριότητα και ο έρωτας που αισθανόμαστε, μας φέρνουν πιο κοντά σε ένα αίσθημα αγνής αγάπης προς το αγαπημένο πρόσωπο. Και όχι μόνο για το αγαπημένο μας πρόσωπο αλλά για όλους τους άλλους ανθρώπους, για όλες τις ψυχές σαν εμάς. Ή μήπως απλώς φανερώνουν προσωπικές μας σωματικές επιθυμίες, αισθήματα ανασφάλειας, ή ανάγκη επιβεβαίωσης του εγώ μας ή αισθησιακής απόλαυσης”.

 

Αναστασία Λούκα

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!