Book for Thought “O Φρουντ στο Μανχάταν”

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο ‘Ο Φρόιντ στο Μανχάτταν’ του Λυκ Μποσί,
που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη. Διάβαζοντάς το καλογραμμένο αυτό βιβλίο (του οποίου η μετάφραση είναι εξαιρετική, πράγμα πολύ σημαντικό για ένα βιβλίο που γράφτηκε αρχικά σε άλλη γλώσσα –και συγκεκριμένα την γαλλική) φανταζόμουν τις περιγραφές του σαν σκηνές από ταινία.   

Η ιστορία ξεκινά με την δολοφονία ενός πλούσιου και διάσημου αρχιτέκτονα στο Μανχάταν και η μοναδική μάρτυρας του φόνου είναι η νεαρή κόρη του η οποία πάσχει από αμνησία. Συμπτωματικά, την ίδια εποχή ο Σίγκμουντ Φρόιντ μαζί με το φίλο και μαθητή του Καρλ Γιούνγκ βρίσκονται και αυτοί στην Νέα Υόρκη για ένα συνέδριο στο οποίο θα παρουσίαζαν τις μεθόδους τους,  της ψυχανάλυσης. Οπότε το βιβλίο στηρίζεται σ’ ένα ιστορικό γεγονός και ο συγγραφέας στηρίζει το μυθιστόρημά του σε βιογραφικά και επιστημονικά δεδομένα. Οι δύο ‘ήρωες’ του βιβλίου καταλήγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αστυνομία για να βοηθήσουν να λυθεί ένα πολύ μυστήριο έγκλημα στο οποίο τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Στην αρχή θα παρουσιαστούν επιφυλακτικοί αφού θα αντιμετωπίσουν κριτική και δυσπιστία για τις μεθόδους τους από αστυνομικούς και παράγοντες. Θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην ψυχή ενός κατά συρροήν δολοφόνου, που πρόκειται για μία μέθοδο άγνωστη τότε στους αστυνομικούς που φυσικά ήταν και αυτοί επιφυλακτικοί για την αξιοπιστία ξένων επιστημόνων με αυτές τις πρωτάκουστες ιδέες.

Οι ήρωες το βιβλίου παρουσιάζονται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τις αντιζηλείες και τις διαφορετικές μεθόδους που ο καθένας υποστηρίζει και βλέπουμε μια εσωτερική κόντρα να αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την επίλυση του μυστηρίου που προσπαθούν να λύσουν. Πρόσφατα είδα την ταινία ‘Α Dangerous Method’ που παρουσιάζει τους Φρόιντ και Γιούνγκ να συζητάνε για τις μεθόδους τους και δεν μπορούσα παρά να σκέφτομαι συνεχώς πώς το βιβλίο που είχα διαβάσει θα μπορούσε κάλλιστα να γυριστεί και αυτό ως μια καταπληκτική ταινία μυστηρίου. Πρόκειται για  μια ασυνήθιστη ιστορία στην οποία κάθε κεφάλαιο του βιβλίου προσθέτει περισσότερο προβληματισμό, απορίες αλλά και ανακαλύψεις, στοιχεία που κάνουν το συγκεκριμένο μυθιστόρημα πραγματικά συναρπαστικό. Το θεωρώ ως  ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει πρόσφατα, στην κατηγορία του μυστηρίου.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

error: Content is protected !!