Σκεφτομαι Θεατρο “Προφίλ: Αντρέας Πασιάς”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος θεατρικών σπουδών)

 Έχω αποφασίσει πως για 4 εβδομάδες, περίπου, η στήλη μου θα είναι αφιερωμένη σε Προφίλ καλλιτεχών (Performance και Live Art) που τους βρίσκω ενδιαφέρωντες (από Κπρο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ύπρο, Ελλάδα και Αγγλία). Με τους οποίους θα συνεργαστώ στο εγγύς μέλλον για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ για το οποίο θα σας πω περισσότερα σε άλλη έκδοση μας  αργότερα. Χωρίς περεταίρω καθυστέρηση αγαπητοί “ηλεκτρονικοί μου αναγνώστες”, γνωρίστε τον Αντρέα Πασιά!
 Ο Αντρέας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths (BA Fine Art & History of Art, 2010) και το Central Saint Martins (ΜΑ Performance Practice & Design, 2011) στο Λονδίνο, όπου είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει μία σειρά από έργα σε χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Νορβηγία. Με την ενεργή συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ και οργανώσεις, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μία εικαστική προσέγγιση προς τοπικές ανάγκες και προβληματισμούς, που δεν αφορά πλέον μόνο τα γεωγραφικά και κοινωνικά σύνορα στα οποία αναφέρεται.
Με την ιδιότητα του εικαστικού, η δουλειά του Αντρέα επικεντρώνεται σε live performance και video performance έργα, ενώ συνήθως προβάλλεται το σώμα – η παρουσία δηλαδή του καλλιτέχνη – ως το βασικό υλικό δημιουργίας. Ο συνδυασμός ζωντανής δράσης με την ψηφιακή προβολή, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός εικαστικού χωροχρόνου. Η χρήση τουριστικών στερεότυπων και των κοινωνικών επιπλοκών τους μέσα από την ενορχήστρωση παραδοσιακών στοιχείων και χορογραφιών, παρουσιάζει το χρέος ή την ανάγκη ενός καλλιτέχνη να ενσωματώσει με την σειρά του ένα εθνικό έμβλημα.
Η πρώτη προσωπική του έκθεση με τίτλο “Νεοκάπηλος” (2009), πήρε μέρος στα πλαίσια του XDream Arts Festival, στο Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos, Λευκωσία. Μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες του στη Κύπρο ήταν με την performance artist Χριστίνα Γεωργίου το 2011 (για την οποία μάλλον θα μιλήσω στο επόμενο άρθρο), μέσα από τη σύμπραξή τους που είχε σκοπό την σωματική ενσάρκωση των ερμηνευτικών αξιών του fluxus score “Duet for Full Bottle and Wine Glass” (George Maciuna). Ο Αντρέας Πασιάς ζεί και εργάζεται με βάση την Λευκωσία και την Αθήνα, έχοντας ήδη παρουσιάσει την δεύτερη του έκθεση “σωμάδι”, στο Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, Αθήνα.
Mαζί με άλλες γενικές και βιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τον καλλιτέχνη και το έργο του, (οι οποίες απαντώνται στο  κείμενο) ρώτησα την παρακάτω ερώτηση. Ένα ερώτημα που θα να εμφανίζεται σε κάθε καλλιτεχνικό προφίλ: Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως καλλιτέχνης και με τυχόν συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο;
Έχοντας ήδη συνεργαστεί με διάφορες πολιτιστικές ομάδες, όπως την πλατφόρμα δράσης “X Presents…” η οποία βασίζεται στο Λονδίνο και μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ στο χώρο του curation αναλαμβάνοντας την επιμέλεια εκθέσεων, προσπαθώ να εξελίσσω το έργο μου μέσα από καλλιτεχνικούς δεσμούς και συμπράξεις. Μέσα από την προσωπική μου συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Loop Video-Art Festival στη Βαρκελώνη, έχω ως σκοπό την οργάνωση τοπικών δράσεων που φέρουν την ικανότητα να προωθήσουν την τέχνη του performance στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Ταυτοχρόνως, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τις εικαστικές φόρμες και τις ερμηνευτικές αξίες που βρίσκονται εν δράση στο performance art, για να προσεγγίσω την αναδόμηση θεατρικών πράξεων. Επομένως, η εικαστική προσέγγιση της θεατρικής σκηνοθεσίας, έχει ως αποτέλεσμα την συνεργασία μου με το χώρο του θεάτρου, η οποία έχει άμεση επίδραση και στη προσωπική μου δουλειά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καλλιτέχνη  μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα του:  http://andreaspashias.com/

 Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!