Προσωπικώς “Sunscreen”

 Γράφει ο Μιχάλης Σεραφείμ

 Προσπαθώντας να ξεκινήσω να γράφω για την σημερινή στήλη όλο και περισσότερο είχα μια γενική ιδέα για το τι ήθελα να πω και όλο και περισσότερο μπερδευόμουν με τις λέξεις. Η γενική ιδέα με έφερνε στα λόγια ενός αγαπημένου τραγουδιού από το 1998 (που δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαντάζει στο χαρτί!!). Baz Luhrman: Everybodys free (To wear sunscreen)”. Τα λόγια παρμένα από μια στήλη εφημερίδας, είναι η φανταστική ομιλία που θα έκανε η συγγραφέας σε απόφοιτους πανεπιστημίου, σε περίπτωση που την καλούσε ποτέ κάποιο πανεπιστήμιο για να κάνει ομιλία!
Το παρακάτω κείμενο είναι μια ελεύθερη μετάφραση από τους “στίχους” του τραγουδιού και εκφράζουν το νόημα του τι θα ήθελα να γράψω (αλλά αποκλείεται να το εξέφραζα τόσο καλά):
Να απολαμβάνεις την δύναμη και την ομορφιά της νιότης σου… Μάλλον ξέχασε το, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις την δύναμη και την ομορφιά της νιότης σου μέχρι αυτές  να αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Αλλά, άκου, σε είκοσι χρόνια από σήμερα θα κοιτάζεις τις τωρινές σου φωτογραφίες και θα σου ξυπνούν αναμνήσεις με ένα περίεργο και νοσταλγικό τρόπο καθώς θα θυμάσαι τις απεριόριστες πιθανότητες που είχες μπροστά σου και θα θυμάσαι πόσο όμορφος/όμορφη ήσουν…
Δεν έχεις πρόβλημα βάρους!
Μην ανησυχείς πολύ για το μέλλον ∙ ή μάλλον να ανησυχείς, αλλά να γνωρίζεις πως αν απλώς ανησυχείς και δεν πράττεις, θα είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις μια πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση μασώντας τσίχλα και κοιτάζοντας τους αριθμούς. Τα πραγματικά προβλήματα της ζωής σου θα είναι πράγματα τα οποία ούτε καν μπορείς να φανταστείς αυτή τη στιγμή.
Κάνε κάθε μέρα κάτι που σε τρομάζει!
Τραγούδα!
Μην φέρεσαι απερίσκεπτα προς τα συναισθήματα των άλλων και μην ανέχεσαι αυτούς που φέρονται απερίσκεπτα προς τα δικά σου. Να θυμάσαι τα κομπλιμέντα και τους επαίνους που λαμβάνεις, να ξεχνάς τις προσβολές. (Και αν το καταφέρεις αυτό, πες μου κι εμένα τον τρόπο).
Μην αγχώνεσαι πάρα πολύ με το τι θα κάνεις επαγγελματικά στη ζωή σου… Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που γνωρίζω δεν ήξεραν στα είκοσι τους τι θα έκαναν στην ζωή τους και μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες τριανταπεντάρηδες και κάτι, ακόμη δεν ξέρουν! Ίσως παντρευτείς, ίσως όχι ∙ ίσως κάνεις παιδιά, ίσως δεν κάνεις ∙ ίσως χωρίσεις στα σαράντα σου, ίσως σου κάνουν πάρτι τα εγγόνια σου στη εξηκοστή επέτειο του γάμου σου… ‘Οτιδήποτε και αν κάνεις μην παρασυρθείς και δώσεις πολλά συγχαρητήρια στον εαυτό σου, ούτε και να τον επικρίνεις πάρα πολύ. Να θυμάσαι πως όλες σου οι επιλογές έχουν πενήντα τοις εκατό πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας, ακριβώς όπως και όλων των άλλων.
Να απολαμβάνεις και να προσέχεις το σώμα σου όσο περισσότερο και με όποιο τρόπο μπορείς. Μην αγχώνεσαι για το τι νομίζουν οι άλλοι, είναι το πολυτιμότερο όργανο που έχεις. ΜΗΝ διαβάζεις περιοδικά μόδας, το μόνο που κάνουν είναι να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα.
Γνώρισε καλά τους γονείς σου, δεν ξέρεις πότε θα σε αφήσουν για πάντα… Αγάπα τα αδέρφια σου. Είναι ο πιο ισχυρός σου δεσμός με το παρελθόν και αυτοί που πιο πιθανόν να μείνουν κοντά σου και να σε στηρίξουν στο μέλλον. Κατάλαβε ότι οι φίλοι έρχονται και παρέρχονται αλλά για λίγους και πολύτιμους αξίζει να κάνεις υπομονή.
Να ταξιδεύεις!
Δέξου κάποιες αναμφισβήτητες αλήθειες. Οι τιμές των προϊόντων θα αυξάνονται, οι πολιτικοί θα διαπλέκονται, κάποτε θα γεράσεις κι εσύ… Και τότε θα φαντάζεσαι πως στην νιότη σου οι τιμές ήταν λογικές, οι πολιτικοί ήταν ευπρεπείς και πως τα παιδιά σεβόντουσαν τους μεγαλύτερους τους. Εσύ να σέβεσαι τους μεγαλύτερους σου.
Μάθε να στηρίζεσαι στον εαυτό σου. Ίσως να κληρονομήσεις μια περιουσία, ίσως να έχεις αποταμιεύσεις αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε αυτά θα τελειώσουν. Πρόσεχε τα μαλλιά σου γιατί διαφορετικά όταν γίνεις σαράντα θα φαίνεσαι ογδόντα-πέντε!
Πρόσεχε ποιου την συμβουλή ακολουθείς, αλλά, κάνε υπομονή με αυτόν που σου τη δίνει. Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ. ΤΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΦΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΑΣΑΡΕΙΣ ΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΕΙ.

 Trust me. I’m the sunscreen.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την επίσκεψη εργασίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο λιμάνι Λάρνακας για τις εργασίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου. Η

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

error: Content is protected !!