Be My Guest “Μικρές Πόλεις – Μεγάλοι Θεσμοί”

`Η Λάρνακα είναι μια πόλη με μεγάλες  δυνατότητες…’    Αυτή είναι η ομόφωνη κατάληξη, των οποιονδήποτε καταπιαστούν με αυτό το θέμα: από παρέες σε καφέ,  μέχρι στην συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με τους λόγους που αυτές οι μεγάλες δυνατότητες της πόλης μας μένουν αναξιοποίητες, αλλά θα υπογραμμίσω ποια θεωρώ  τα forte  της,  με σκοπό να  ξετυλίξω μερικές σκέψεις για το πώς μπορούν να αποτελέσουν μια γερή βάση για μια ουσιαστική αναβάθμιση .
Αντικειμενικά το status  μιας πόλης αξιολογείται  βάση τριών πυλώνων:  την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, το επίπεδο διασκέδασής και δραστηριοτήτων, και πιο σημαντικός για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, σε ποιους χάρτες βρίσκεται καταγεγραμμένη. (πολιτιστικός χάρτης, επιστημονικός, αθλητικός, ακαδημαϊκός  κ.ο.κ).
Με άλλα λόγια θεωρώ ότι η Λάρνακα υπολείπεται κάποιου `ποιοτικού’  θεσμού ο οποίος εκτός από <attraction> μπορεί να επιδράσει καταλυτικά τόσο στην προσωπική εξέλιξη του κάθε πολίτη όσο και σε συλλογικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα αίσθημα θετικού τοπικισμού. Σε καμιά περίπτωση δεν μιλώ για εσωστρέφεια και αυταρέσκεια.
Ρίχνοντας μια ματιά στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει ότι  ο μεγάλος θεσμός σε μικρή ή σχετικά μικρή πόλη είναι κάτι πολύ διαδεδομένο και πετυχημένο. Πάρτε για παράδειγμα την Biennale στην Βενετία, ή την Trienalle  στο Folkestone, το φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες, στην Lille, στην Bruges.
Είμαι βέβαιος ότι στο άκουσμα αυτών των παραδειγμάτων η τυπική απάντηση κάποιου Λαρνακέα θα ήταν:  `Σιγά να μην γίνει η Σκάλα, Κάννες ή Βενετία’
Γιατί όμως να μην μπορεί να γίνει δηλαδή;  Τι μας υπολείπεται εκτός από την θέληση και το όραμα;  Είμαστε μια από τις πιο αρχαίες πόλεις της Μεσογείου. Μόνο αυτό κάτι λέει. Έχουμε τον Μεσογειακό ήλιο, περιβαλλόμαστε ίσως από την πιο ωραία θάλασσα του κόσμου και είμαστε μια πόλη γραφική και αρκετά συγυρισμένη. Πιστεύω έντονα ότι με συγκεκριμένες  πολεοδομικές διορθωτικές αλλαγές και διαρρυθμίσεις η Λάρνακα έχει το ιδανικό μέγεθος για να φιλοξενήσει ή να δημιουργήσει ένα ‘ποιοτικό’ θεσμό μεγάλου βεληνεκούς.
Ίσως να ακούγεται ευφάνταστο και  ουτοπικό, όμως σας διαβεβαιώνω ότι  μια βόλτα στην πόλη είναι πολύ βοηθητική  να διαπιστώσετε πόσο προσιτό και ωραίο θα είναι. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να βγούμε από τα αυτοκίνητά μας, και να περπατήσουμε την Λάρνακα. Και αν δεν συμφωνήσετε μαζί μου για το πόσο ωραία μπορεί να γίνει η πόλη με το να ξεκινήσει να προσανατολίζεται για τις ανάγκες κάποιου μεγαλόπνοου θεσμού είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα δείτε πόσο εμείς ασχημαίνουμε το κέντρο με τα αλαζονικά μας παρκινγκ .

Α.Καυκαλιάς

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!