Ένα Art Cafe στην πόλη του Ζήνωνα!

Κι ενώ οι Λαρνακείς παραπονιόντουσαν, όσοι αγαπούν την τέχνη, πως στην Λάρνακα δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό καφέ, ήρθε ο “Μπάρμπα Μπιζάριος” να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό Art Cafe στη Λάρνακα.  Πρόκειται για ένα μέρος, στην καρδιά της πόλης (στην πλατεία της Ερμού), στον πρώτο όροφο, το οποίο έχει ανοίξει εδώ και δύο βδομάδες.
Ο ιδιοκτήτης του Art Cafe, ο Δημήτρης Μηνά, (οι φίλοι πάντα τον φώναζαν Μπιζάριο, εξ ου και το όνομα του καφέ του), έχει βέβαια μια ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη. Ιδιαίτερα με την τέχνη της φωτογραφίας. “Τελείωσα σπουδές ήχου και εικόνας και έχω ασχοληθεί με την φωτογραφία. Δούλεψα σε φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, μετά τις σπουδές μου, αλλά τελικά αποφάσισα πως ήθελα να κρατήσω την φωτογραφία μόνο ως χόμπι κι όχι ως επάγγελμα. Όταν το κάνεις ως επάγγελμα θεωρώ πως μπαίνεις μέσα σε κάποια καλούπια. Πιστεύω πως η τέχνη δεν γίνεται να μπαίνει σε καλούπια”
Ο Δημήτρης θυμάται από τις μέρες που εργαζόταν στην Αθήνα “δεν πέρασα καλα. Ήμουν ανάμεσα στους φωτορεπόρτερ που βρισκόμασταν στις πορείες όταν έγινε η δολοφονία του Αλέξη. Μας είχαν συλλάβει, μετά τα δακρυγόνα, παρόλο που φορούσαμε δημοσιογραφική ταυτότητα και μας κράτησαν μέσα στον αστυνομικό σταθμό. Γενικά δούλεψα αρκετά όχι μόνο σε στούντιο αλλά και σε διάφορες ταραχές, εξεγέρσεις και πορείες που γίνονταν όχι μόνο τον τελευταίο καιρό, αλλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα”. Για τον Δημήτρη καλή φωτογραφία δεν είναι το δυνατό θέμα, αλλά μια φωτογραφία ακόμα και σε ένα απλό τόπο, χώρο, φτάνει να είναι βγαλμένη απο την ψυχη του καλιτεχνη. Αγαπημένοι του φωτογράφοι: Bruce Gilden, Henri Cartier Bresson, Josef Koudelka, Martin Parr, και άλλοι, τους οποίους βιβλία μπορεί να βρει κανείς και στο Art Cafe του Δημήτρη.
Ρωτάω τον Δημήτρη τι το ξεχωριστό θα μπορεί να δει κανείς στο Art Cafe  “Στου Μπάρμπα Μπιζάριου”. Με κοιτά και δεν ξέρει από που να ξεκινήσει. “Νομίζω ξεχωριστό θα είναι στις λεπτομέρειες. Να σου πως μερικές….Δεν έχω βάλει αρωματικά χώρου, διότι θέλω ο χώρος να μυρίζει καφενειο. Συγκεκριμένα, θα φτιάχνω ένα κέικ κάθε μέρα και θέλω ο χώρος να μυρίζει κέικ! Θέλω να έρχεται ο κόσμος και να νοιώθει πως έχει πάει στο σπίτι κάποιου φίλου, να γνωρίζω τον κάθε ένα που θα έρχεται. Οι τιμές θα είναι χαμηλές (πχ ένα ποτήρι κρασί θα είναι ένα ευρώ, οι καφέδες φτηνότεροι απ’ ότι στα περισσότερα καφέ). Το ωράριο θα είναι ανάλογα με τους πελάτες. Δεν θα διώχνω κόσμο για να κλείσω απλά για να τηρήσω ένα ωράριο. Οι τοίχοι θα έχουν έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες που θα ανήκουν σε καλλιτέχνες της πόλης μας και θα είναι προς πώληση”.
Οι καλλιτέχνες της πόλης θα ήταν καλό να στηρίξουν το Art Cafe με την παρουσία τους, αφού την στιγμή που θα θέλουν να κάνουν έκθεση τα έργα τους,  θα τους κι στηρίξει αυτό. Οι εκθέσεις τέχνης θα γίνονται στου Μπάρμπα Μπιζάριου χωρίς να πρέπει ο καλλιτέχνης να πληρώσει ενοίκιο χώρου ή ποσοστά πάνω στα έργα του, όπως γίνεται συνήθως στις γκαλερί.
Ο Δημήτρης έφτιαξε ένα εναλλακτικό Art Cafe στη Λάρνακα και ίσως κάποιος να πιστεύει πως αυτό του προκαλεί άγχος. Αντιθέτως, ο ίδιος δηλώνει πολύ χαλαρός “Το ότι έχω φτιάξει το πρώτο Art Cafe στην Λάρνακα δεν με αγχώνει καθόλου. Όπως βλέπεις, εδώ είναι σαν ένα σπίτι κάποιου φίλου. Ο στόχος μου είναι να παραμείνει έτσι. Δεν θέλω να γίνει κάτι απρόσωπο. Θέλω ο άλλος να νοιώθει πως πάει στο σπίτι κάποιου φίλου. Να νοιώθει άνετα. Γι αυτό και επέλεξα τον συγκεκριμένο χώρο. Χαμηλοτάβανο, διαμέρισμα, στο κέντρο της πόλης”.
“Στου Μπάρμπα Μπιζάριου” μπορεί να βρει κανείς: καφέ, τσάι, παραδοσιακά οινοπνευματώδη (κρασί, ρετσίνα, ζιβανία, κονιάκ, κουμανταρία, τσίπουρο, ούζο, ρακί, τσίπουρο με γλυκάνισο), αναψυκτικά, ποτά, ζεστά ροφήματα, προβολές ταινιών τις οποίες ακολουθούν πολλές φορές συζητήσεις για το έργο που προβλήθηκε, συζητήσεις περί τέχνης κι όχι μόνο.  Ομιλίες. Βραδιές ποίησης. Βραδιές πειραματικού θεάτρου. Εκθέσεις τέχνης. Βιβλιοθήκη για να απολαμβάνουν οι θαμώνες βιβλία (τέχνης κι όχι μόνο) πίνωντας το ποτό τους.
Ο Δημήτρης φτιάχνει ο ίδιος ρακόμελο, σπιτίσια κέικ και επίσης στο μενού υπάρχουν διάφορα σνακς. Σάντουιτς, (τορτίλα και πίτα), κούπες, γλυκό κουταλιού, κέικ.
“Στου Μπάρμπα Μπιζάριου” ο εσωτερικός χώρος μπορεί να χωρέσει μέχρι και 50 άτομα κι επίσης υπάρχει μια αρκετά μεγάλη βεράντα για να φιλοξενεί τους καπνιστές και όσους θέλουν να απολαμβάνουν τον ήλιο.
Το πρώτο λοιπόν Art Cafe της πόλης μας έχει ανοίξει και περιμένει όλους όσους ζητούν “εναλλακτικά στέκκια”, όσους αγαπούν την τέχνη, όσους θέλουν κάτι το διαφορετικό.
Στου Μπάρμπα Μπιζάριου αδελφές μου! Στου Μπάρμπα Μπιζάριου!  Που θα έλεγε κι ο Τσέχωφ!
Οκ αυτός έλεγε “Μόσχα” -στις “τρεις αδελφές”- εμείς λέμε “Μπάρμπα Μπιζάριου”, αλλά ένας Τσέχωφ ταίριαζε για φινάλε κι έτσι είπαμε να τον δέσουμε όπως και να ΄ναι! Για Art Cafe μιλάμε!

 “Στου Μπάρμπα Μπιζάριου” Ερμού 79, 6022 , Λάρνακα, Τηλέφωνο : 24400605, Emailbizarrius@gmail.com και στο Facebook: “Στου Μπάρμπα Μπιζάριου”

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 thoughts on “Ένα Art Cafe στην πόλη του Ζήνωνα!”

  1. Το Δεύτερο Art Cafe στην Λάρνακα. Αν δεν βάλουμεν πούποτε το 1900 τότε που εν να σταθούμεν.

  2. “Pezouni” έχεις απόλυτο δίκαιο! Διορθώθηκε! Έφυγε το “πρώτο”….Το 1900 είναι 1900 και δεν το ξεχνάμε! Ελπίζω πως σύντομα θα το έχουμε στο Skala Times κι αυτό το αγαπημένο στέκκι της πόλης!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!